Haberler

Çıkış yolu turizm

Tarih: 30 Mayıs 2008 Kaynak: Referans Yazan: Lütfü Karakaş
Edirne, geleceğini turizmde arıyor. Açık hava müzesi niteliğindeki kentte Osmanlı döneminin en seçkin yapıtları var. Mimar Sinan'ın ustalık eseri Selimiye Camii bile başlı başına bir kentin tanıtılması ve iç-dış turizm için önemli bir değer.

Edirne'ye 1990'lı yıllarda yapılan birkaç sanayi tesisinde çalışanların sayısı bir elin parmakları kadar değil. Ancak bölgedeki istihdama yönelik en önemli adım, Süloğlu ilçesine bağlı Domurçayı Köyü yakınlarındaki Organize Sanayi Bölgesi'nin (OSB) altyapısının tamamlanması ile atıldı. Burada OSB'nin altyapıdan doğan borçlarının kapatılması konusunda Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın "özel, çaba ve desteği"nin altını çizmek gerekiyor. Bakan Unakıtan ve dönemin Valisi Nusret Miroğlu'nun titiz incelemesi ile çevreye duyarlı sanayicilere parseller tahsis edildi.

En sıkıntılı kesim esnaf
Edirne'de işsizlik oranı yüksek değil. Bölgenin verimli toprakları, kamuda çalışanların babadan kalma tarlalardan gelen gelirleriyle de fazla zorlanmadan Türkiye standartlarının üzerinde yaşam standardı olduğunu söylemek mümkün. Kentte sıkıntıda olan tek kesim, küçük esnaf. Bunun nedeni de bir araya gelip "ortak akıl"la sorumsuzca verilen çokuluslu şirketlerin satış mağazalarına karşı tüketicinin talepleri doğrultusunda bir strateji geliştirememeleri.

Edirne'de turizm bilincini geliştiren, aşılayan, farkına vardıran dönemin efsane Valisi Fahri Yücel'di. Edirne'nin geleceğinin, çıkış yolunun turizmde olduğu konusunda kentliyi, turizmciyi, esnafı bilinçlendirmişti. Edirne'nin İstanbul'a sadece 1.5 saat uzak olduğunu fark ettirmişti. Bu yakınlığı fark eden İstanbullular yıllardan beri hafta sonu tatilleri için Edirne'ye geliyor. Otobüslerle özel araçlarla Edirne'ye gelenler köftenin tadına, tava ciğerin özel damak zevkine varıyor. Uluslararası ödüllü müzesini gezip, komşularına bademezmesini hediye alarak dönüyor.

Sonrasında tarihi köprüler de önceki dönem Valisi Nusret Miroğlu'nun özel çabaları ile kurtarıldı. Son valiler kararnamesi ile Edirne'ye Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Büyük atandı. Hükümet, Edirne'nin kimliğine uygun bir atama yaptı. Edirne'nin turizmdeki yolunda "koşması" için bu konuda yetişmiş bir bürokrat şimdi kentte halka, yatırımcılara, esnafa liderlik yapacak. İlk bakışta hükümetin doğru bir tercih yaptığı görünüyor.

Vali Büyük'e büyük iş düşüyor
Edirne Valiliği'ne atanan Mustafa Büyük, ilk bakışta, "sıcak, ılımlı, samimi, içten, STK'lar ile işbirliğine açık" bir idareci profili çiziyor. Ama bu profilin uygulamaya ne kadar geçeceğini anlamak için beklemek gerekiyor. Meriç ve Tunca köprülerinin ışıklandırılması belki bu konuda ilk sınav olacak. Edirne'nin turizm yolunda koşması için Vali Büyük'ün önemli katkılar yapması beklentisi var.

Edirneliler son iki valisinden Fahri Yücel'i, "turizm ve tarihi konakların kurtarılması", Nusret Miroğlu'nu, "köprülerin ayağa kaldırılması" ile tarihe not düştü. Son kararname ile yeni göreve gelen Mustafa Büyük'ü de böyle özel bir özelliği ile tarihe not düşmek istiyor.

Edirne'nin marka kent projesinin tamamlanması konusunda Vali Büyük'e, önemli bir sorumluluk düşüyor. Edirne bunu hak ediyor.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.