Haberler

Arıtma tesisindeki sorun Akçay'ı kirletiyor

Tarih: 30 Mayıs 2008 Kaynak: CNN Türk
Belediyelerin elektrik borcunun faturası Edremit Körfezi'nin Akçay beldesine kirlilik olarak çıkıyor. Arıtma tesislerinin elektriği kesildiği için bölgedeki ilçe ve beldelerin atıkları arıtılmadan Edremit Körfezi'ne akıyor.

4 belediyenin ortaklaşa kullandığı arıtma tesisi, 4 milyon YTL'yi aşan birikmiş elektrik borcunun ödenmemesi yüzünden kısmen devre dışı kaldı. 3 aydan bu yana jeneratörle çalışan tesise 178 bin YTL'lik borcunu ödemeyen Edremit Belediyesi'nin atıkları alınmadı.

16 Mart'tan bu yana atık sular doğrudan denize verilince Akçay sahilleri kanalizasyona döndü, kokmaya başladı. Kirliliğin ilk önce Akçay'da hissedildiği, kısa süre içinde de tüm Edremit Körfezi'ne yayılacağı belirtilirken, Edremit Belediye Başkanı AKP'li Yunus Bozbey, Zeytinli Belde Belediye Başkanı CHP'li Şadan Aytaç'ın yönettiği Edremit Belediyeler Birliği'ni suçladı.

Birlik ise, giderlerin gelirlerden fazla olduğunu, belediyelerden para toplayamadıklarını ileri sürdü.

Olayın gelişimi
Kuzey Ege'nin temiz havası ve doğasıyla ünlü Balıkesir'in Edremit Körfezi'nde, tehlike çanları çalıyor. Edremit İlçesi ile Kadıköy, Zeytinli ve Akçay beldelerinin atık sularını arıtan ve Edremit Belediyeler Birliği tarafından işletilen tesisin, 2000 yılından bu yana birikmiş gecikme faiziyle birlikte 4 milyon YTL'yi aşkın borcu yüzünden 27 Şubat 2008'de elektriklerinin kesildiği ortaya çıktı.

Uludağ Elektrik Dağıtım A.Ş.'nin (UEDAŞ) enerji vermemesi yüzünden Akçay'daki tesisin kısmen devre dışı kaldığı ve jeneratörle çalıştırıldığı tespit edildi.

178 bin 155 YTL tutarındaki borcunu ödemeye yanaşmayan Edremit Belediyesi'nin atıklarının ise tesise kabul edilmediği ve 16 Mart 2008'den bu yana doğrudan deşarj yöntemiyle Edremit Çayı aracılığıyla denize verildiği belirlendi.

Tonlarca atık suyun arıtılmadan denize verilmesiyle birlikte özellikle tesisin bulunduğu bölgedeki Akçay'da deniz kirliliği hat safhaya çıktı. Sahil atıklarla dolarken, cennet tatil yöresi Akçay kokmaya başladı.

Turizmciler sezon öncesi yaşanan bu tabloya isyan ederken, vatandaşlar da pis koku yüzünden sahile yaklaşamadıklarını söyledi. Çevre sakinleri, farklı partilerden olan belediye başkanları arasındaki çekişmenin ve anlaşmazlığın faturasını Edremit Körfezi ve Akçay'ın çektiğini dile getirdi.

Her geçen gün zarar
Edremit Belediyeler Birliği Arıtma Tesisi Sorumlusu Çevre Yüksek Mühendisi İlknur Kesercioğlu ise giderlerin gelirlerden fazla olduğunu, belediyelerden para toplayamadıklarını ileri sürdü.

Geçen yıl varılan anlaşma uyarınca, Edremit Belediyesi'nin arıtma için kullanılan elektrikten kendisine düşen payı birliğe vermeden doğrudan UEDAŞ'a yatırması gerektiğini de kaydeden Kesercioğlu, "Yaptığımız araştırmada, Edremit Belediyesi'nin 178 bin 155 YTL tutarındaki ocak, şubat, mart ve nisan aylarının elektrik parasını UEDAŞ'a yatırmadığı ortaya çıktı. Birlik de elektrik giderlerini ödemedi. Bugün itibarıyla UEDAŞ'a, geçen yıllardan beri devam eden, gecikme faizleriyle birlikte 4 milyon YTL'yi aşkın borcumuz var" dedi.

Tesisi jeneratörle çalıştırırken günlük 1000 litre mazot harcadıklarını kaydeden Kesercioğlu, "Aylık mazot giderimiz 75 bin YTL. Tesisi elektrikle çalıştırdığımızda ise aylık 50 bin YTL'lik harcama yetiyordu. Her geçen gün bizim için zarar. Üstelik denizdeki kirlilik de artıyor. Birliğin personel, laboratuvar, ekipman bakım ve onarım kalemlerindeki harcamaları yıllık 100 bin YTL'yi aşıyor. Edremit Belediyesi de kendisine düşen payı ödemeyince sıkıntı yaşanıyor" diye konuştu.

"Birlik ödesin"
Edremit Belediye Başkanı AKP'li Yunus Bozbey ise elektrik borcunu ödemediklerini doğrularken, yine de Zeytinli Belediye Başkanı CHP'li Şadan Aytaç tarafından yönetilen Edremit Belediyeler Birliği'ni suçladı. Bozbey, "Arıtma tesisinin elektriklerinin kesilmesinin sorumluluğu Edremit Belediyesi'ne yüklenmemeli. Bizim ödeme yapmadığımız doğru ama birlik niye ödeme yapmıyor? Bu bir işletme sorunudur. Buna rağmen ben UEDAŞ yetkilileri ile görüştüm. Tesise haftaya yeniden elektrik verilecek" demekle yetindi.

Edremit Belediyeler Birliği Başkanı CHP'li Şadan Aytaç ise konuyla ilgili açıklama yapmaktan kaçındı.

Bakanlık el koydu
Arıtma tesisi konusunda uzun süredir sorun yaşandığını belirten Akçay Belediye Başkanı CHP'li Cahit İnceoğlu, "Bundan da en çok Akçay etkileniyor. Sahillerimiz kirleniyor, çevre tahrip oluyor. Konunun basında yer alması da turizmi olumsuz yönde etkiliyor. Hem Akçay hem de yöre turizmi baltalanıyor" dedi.

AKP'li Bozbey ile CHP'li Aytaç arasında 4 yıldır uzlaştırıcı bir görev üstlendiğini aktaran İnceoğlu, "Sorunun çözümü konusunda toplantılar yapıyoruz. Edremit Belediye Başkanı, birlik yerine UEDAŞ'a direkt yatırması gereken elektrikten kaynaklanan atık su tahakkukunu 1 Haziran'da ödeme sözü verdi. Konuyu, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na da götürdük. 1 milyon YTL ödenek çıkartıldığı haberini aldık. Sanırım önümüzdeki hafta Balıkesir Valiliği kanalıyla birlik hesabına para yatar. Yaz sezonu öncesinde sorunun çözümü için yoğun gayret sarfediyoruz. Gelecek para ile sorunun bir kısmı çözülür, ama buraya köklü çözüm gerekli. Birliğin borçları devlet tarafından sıfırlanmalı" ifadesini kullandı.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.