Haberler

Marmaray'ın son ihalesinde mali teklifler açıldı

Tarih: 30 Mayıs 2008 Kaynak: CNN Türk
Asya ile Avrupa'yı denizin altından birleştirecek Marmaray projesinde kullanılacak 440 adet demiryolu aracının temini için açılan uluslararası ihalede, İspanyol ve Fransız şirketleri elendi.

Güney Kore'den Hyundai ROTEM ile Kanada'dan Bombardier ve Almanya'dan Siemens ile Türkiye'den Nurol'un oluşturduğu ortak girişimin mali teklifleri ise kabul edildi.

Ulaştırma Bakanlığı Demiryollar, Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğü'nün (DLH) yürüttüğü projede, Gebze-Halkalı arasında sefer yapacak 440 adet demiryolu aracının temini için açılan ihalenin teknik değerlendirmeleri tamamlandı.

Firmaların mali teklifleri ise DLH konferans salonunda noter huzurunda açıldı.

DLH Genel Müdürü Ahmet Arslan, burada yaptığı açıklamada, Marmaray'ın projesinin üç etaptan oluştuğunu, önceki etapların ihalelelerin gerçekleştirildiğini, bu çerçevede İstanbul Boğazı'ndaki tüplerin batırılması işlemleri ile delme tünel çalışmalarının da devam ettiğini belirtti.

Arslan, son etap olan 440 adet çeken-çekilen aracın alımı ihalesinde 12 Mart'ta tekliflerin alındığını, Güney Kore'den Hyundai ROTEM, Fransa'dan ALSTOM, İspanya'dan CAF, Kanada'dan Bombardier ve Almanya'dan Siemens
ile Türkiye'den Nurol'un oluşturduğu ortak girişimin teklif verdiğini anımsattı.

İhale komisyonunun teklifleri teknik yönden değerlendirdiğini kaydeden Arslan, dört gruptan Fransa'dan ALSTOM ve İspanya'dan CAF'ın şartlı teklif vermesi ya da şartnamenin gereklerini karşılamadıklarından dolayı mali tekliflerini açmayacaklarını bildirdi.

Güney Kore'den Hyundai ROTEM ile Kanada'dan Bombardier ve Almanya'dan Siemens ile Türkiye'den Nurol'un oluşturduğu ortak girişimin şartnameye uygun teklif vermesinden dolayı mali tekliflerinin açılacağını belirten Arslan, diğer iki grubun tekliflerinin ise iade edileceğini söyledi.

Projenin finansmanının Avrupa Yatırım Bankası ve Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası'ndan sağlanacağını ifade eden Arslan, ihalede yüzde 30 teknik değerlendirme puanı, yüzde 70 mali teklif puanının belirleyici olacağını kaydetti.

Kriterlerde, araçların enerji tüketim miktarının da çok önemli olduğunu belirten Arslan, en kısa sürede ihaleyi sonuçlandıracaklarını dile getirdi.

Teklifler
Daha sonra firmaların mali teklifleri açıldı. Teklifler, araçlar, sigorta, eğitimi kapsayan toplam sözleşme bedeli, araçların beş yıllık bakımına ilişkin değişken fiyat, sözleşme döneminde ihtiyaç duyulabilecek harcamalarda idarenin kullanacağı yedek akçeler ve enerji tüketimi cinsinden açıklandı.

Araçların özellikleri
Projenin son ihalesiyle temin edilecek ve Gebze-Halkalı arasındaki 77 kilometrelik hatta sefer yapacak 440 adet demiryolu araçları, 22-23 metre uzunluğunda olacak.

5'li ya da 10'lu setler halinde temin edilecek araçlar, yolcunun yoğun olduğu saatlerde ya da gerektiğinde 5'li setler birbirine bağlanarak kullanılacak.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.