Haberler

15 milyarlık lojistiğin odağı Trabzon Limanı

Tarih: 30 Mayıs 2008 Kaynak: Yeni Şafak
Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Ürünleri Derneği (UTİKAD) Yönetim Kurulu Başkanı Kosta Sandalcı, Türkiye'nin lojistik sektörünün sürekli büyüdüğünü, şu an 10 milyar dolar büyüklükte olan sektörün dış ticaretteki payının, yakın zamanda 15 milyar dolara çıkacağına inandığını söyledi. Ülkemizde uluslararası kara yolu taşımacılığında yaklaşık 2 bin firmanın, hava yolunda 200 firmanın faaliyet gösterdiğini belirten Sandıkçı, deniz yolundaki firma sayısın yetersizliğine dikkat çekti. Sandıkçı, demiryollarına da yeterince önem verilmediğini kaydetti.

Türkiye Engelleniyor
Uluslararası Nakliyeciler Derneği Başkanı Tamer Dinçşahin, 'Lojistikte çok etkili bir konuma sahibiz. Üç tarafı denizlerle çevrili ve kara yolu taşımacılığı filosu 43 bin araç olan lojistik sektörü Türkiye'nin ihracatının değersel olarak yüzde 53'ünü taşıyor. Türkiye'nin artan dış ticareti ve karayolları sektörünün büyüklüğü yabancıyı tedirgin etmektedir" dedi.

Taşımacılığın önüne konan bir diğer engelin ise vize sorunu olduğunun altını çizen Dinçşahin, 'Bir turiste vize vermekle bir şöföre vize vermeyi aynı koşullarda yapmak çok büyük adaletsizliktir. Altı aylık vize veriyorlar şöförlere ve bu altı ay içerisinde 45 gün çalışabiliyorlar. Bu nedenle ikinci bir şöför almak zorunda kalıyorsunuz" diye konuştu.

Şoförlere Gemici Cüzdanı
Şoförlere de tıpkı gemicilerde olduğu gibi gemici cüzdanı verilmesi gerektiğini belirten Dinçşahin, "Bu adamlar iş amacıyla çıkıyorlar. Benim aracımı, malımı emanet ettiğim şöför gidip orada arabayı, malı bırakabilir mi? Vize uygulamasının amacı güvenlik veya başka birşeyle ilişkisi yok. Yapılan bu uygulamaların genel amacı Türkiye'nin dış ticaretinin engelenme isteğinden kaynaklanmaktadır' diye konuştu.

Demiryolu bağlantısı yapılmalı
UTİKAD Başkanı Sandalcı, AB'nin iç deniz olan Karadeniz'deki hedefinin Köstence Limanı olduğunu belirterek şunları söyledi: "Rusya ile Gürcistan, Köstence'nin karşıtı olmak için büyük gayret içindeler. Türkiye'nin bu görevi üstlenmesi gerekiyor. Bence Karadeniz'de Trabzon Limanı'nın Köstence'nin karşıtı olması için hala imkanları var. Demiryolsuz Trabzon düşünemiyorum. Almanya'da, dağları delmişler adeta ülkeleri birbirine bağlamışlar. Kars-Tiflis-Bakü demir yolunun inşa ediliyor olması, Trabzon için büyük şans."
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.