Haberler

İzmir’i dünya kenti yapmak

Tarih: 2 Haziran 2008 Kaynak: Akşam Yazan: Nedim Atilla
EXPO’yu yitirdik diye hâlâ çok üzgünüz... Ama EXPO’yu kaybetmek her şeyin de sonu değil diye defalarca yazdık. EXPO’nun ötesinde İzmir’de yapılacak çok iş var. Bunların birine yine İzmir Ticaret Odası ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Ekrem Demirtaş ve arkadaşları Kuzey Güney Avrupa Ekonomi Forumu’nu İzmir’e getirmeyi başarmışlar. Bu yılın kasım ayında İzmir bu önemli toplantıya ev sahipliği yapacak. 2000 yılından beri Avrupa İlişkileri Enstitüsü (INEA) tarafından her yıl organize edilen bu forum kentimiz için önemli bir fırsat olarak algılanmalı...

İzmir Ticaret Odası’ndan, bilgi istedim kimdir bu kuruluş ne işler yapar diye öğrenmek için. INEA 1995 yılında kurulmuş. Enstitünün misyonu Avrupa ülkelerini daha da yakınlaştırarak aradaki sinerjiyi artırmak ve böylelikle Avrupa’da oluşabilecek gerginlikleri ve problemleri önlemek olarak tanımlanıyor. Hükümetler ve iş dünyası ile yakın ilişkiler içinde olan Enstitü son zamanlarda farklı dinlerin varlığı konusunda da çalışmalar yapıyor.

Son dört Kuzey Güney Avrupa Ekonomi Forumları sırasıyla İspanya (2005), Norveç (2006) ve Karadağ’da (2007) düzenlenmiş. 2008’de biz ev sahipliği yapacağız. Kuzey Güney Avrupa Ekonomi Forumu’nun 2009’da Varşova’da, 2010’da ise Roma’da düzenlenmesi planlanıyor. Kasım ayının ilk haftasında İzmir’de düzenlenecek olan 9.Kuzey Güney Avrupa Ekonomik Forumu’nun teması “Türkiye: Avrupa için Güçlü Bir Ortak” olacak.

2 gün sürecek olan forumda “Türkiye ve Güney Doğu&Doğu Avrupa”, “Kuzey Avrupa ve Türkiye Arasında Ekonomik İşbirliği”, “Batı ve Güney Avrupa ve Türkiye Arasında Ekonomik İşbirliği”, “Türkiye ve Avrupa Ülkeleri-Bilim Sektöründe İşbirliği” ve “Türkiye ve Avrupa Medyası” konuları işlenecek.

Her panel 2 oturumdan oluşacak. İlk oturumda Türk katılımcılar konu ile ilgili görüş bildirip, ikinci oturumda Avrupalı katılımcılar konu ile ilgili görüş bildirecek. İlk panele Bulgaristan Başbakan Yardımcısı Meglena Plukçiyava, ikinci panele Finlandiya Eski Başbakanı Paavo Lippeonen, üçüncü panele Avrupa Komisyonu Eski Başkanı Jacques Santer ve dördüncü panele Humboldt Vakfı Genel Sekreterinin başkanlık yapması planlanıyor.

Katılımcılar büyük uluslararası şirketlerin CEO’ları, başbakan ve bakan seviyesindeki eski politikacılar, kurum başkanları ve üst düzey medya temsilcilerinden oluşacaktır. Yaklaşık 180 üst düzey katılımcı bekleniyor. Bir nevi Davos zirvesi...

İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş organizasyon amacını şöyle anlatıyor: Bu organizasyon, kentimizde düzenlemeyi amaçladığımız, büyük uluslararası organizasyonlar konusunda ilk önemli ve büyük örneklerden birisi olacaktır. Hedefimiz, EXPO sonrasında bu tip büyük organizasyonları devamlı olarak kentimizde düzenleyerek, hem İzmir’de büyük bir hareketlilik yaratmak hem de EXPO sayesinde yerimizi aldığımız dünya kentlerinin süper yerimizi sağlamlaştırmak. Hedefimiz bir marka kent, bir dünya kenti yaratmak. Bu yolda da benzeri büyük uluslar arası organizasyonların büyük önemi var.”

Keşke bu kentte Ekrem Demirtaş gibi insanların sayısı artsa... Ekrem Bey de haksız yere yıpratılmasa...

İstanbul’da kimin kulaklarını çınlattım?
Geçenlerdekİ bir İstanbul seyahatinde İzmir’den birilerinin kulaklarını pek de hayırlı olmayan bir şekilde çınlattım... İş seyahatlerinde kalan boş vakitleri iyi değerlendirmek adına müzeleri gezdiğimi bu köşenin okurları bilir. Geçen hafta da kimbilir kaçıncı kez Türkiye’nin ilk ve tek sanayi müzesi Rahmi M. Koç Müzesi’ne gittim. Bu gidişimde bir tren düdüğü karşıladı beni. Rahmi M. Koç Müzesi’nden başlayarak Haliç kıyısına döşenen 700 metrelik dar hat demiryolu üzerine kurulan “Nostaljik Tren” seferlerine başlamıştı.

Üç adet 15’er kişilik vagonu Eskişehir’deki Türk Hava Kuvvetleri 1.Hava İkmal Bakım Merkezi Komutanlığı tarafından bağışlanan Nostaljik Tren’in çekişi ise iki adet İngiliz yapımı klasik dizel lokomotif ile sağlanıyordu. Müzenin arazisi üzerinde ayrıca bakım kanalı, kül boşaltma kanalı, kömürlük, cendere, bir peron ve bir istasyon binası oluşturularak ziyaretçilere gerçek bir demiryolu atmosferi yaşatılıyordu.

Bir zamanlar İzmir Fuarı’nda da böyle çalışan bir trenimiz vardı, hem de gerçek çuf-çuftu. Buharlı lokomotifleri vardı galiba birisi şu anda Alsancak Garı’nın önünde sergileniyor. Geçen hafta da Postdam’da buharla çalışan 100 yaşında bir gemi ile gezmiştik.

İzmir Fuarı’ndaki trene çocukluğunda binmemiş bizim yaş grubundan kaç Egeli vardır? Baştaki sorunun cevabı işte burada: İzmir fuarındaki treni, rayları, küçücük istasyonu söktürenleri nasıl hayırla anayım ki? Küfretmeyi sevmem ama Kemal Tahir’in lafını da unutmam: Küfür yürek yelpazesi...
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.