Haberler

Tarihi Yerkapı yeniden yükseliyor

Tarih: 2 Haziran 2008 Kaynak: Yeni Şafak
Bursa'nın tarihi surlarında iki kapı daha inşa ediliyor. Osmangazi Belediyesi'nin yürüttüğü çalışmalar dahilinde, Yerkapı'daki iç ve dış surlarda iki cümle kapısı yeniden inşa ediliyor.

Osmangazi Belediye Başkan Yardımcısı Bayram Vardar, birisi Kavaklı Caddesi'nde, diğeri Yokuş Caddesi Üftade Camii altında olmak üzere, iki yeni kapının inşaasının başladığını söyledi. Vardar, Kült&uumm;r ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nda onaylanan kapı projelerinin, Kavaklı'dan &acedil;öp kamyonlarının geçmesinin mümkün olabileceği 4.5 metre yükseklikte 6 metre genişlikte inşa edileceğini bildirdi.Bayram Vardar, "Yerkapı ile Üftade Camii arasındaki surların restorasyonu için 5 binanın kamulaştırma çalışmaları sür&amq;uuml;yor. Bunlardan bir tanesilin kamulaştırması bitti. Kavaklı Caddesi'nde iç surlardaki kapıyı yapmak için gerekli olan küçük dükkan da yıkıldı. Bu bölgede kuruldan geçen projeye uygun olarak iç surlarda Yerkapı'nın biraz yüksek olarak yeniden inşaasına başladık. Bu arada 4 binanın daha yıkılması ile Üftade Camii'nin yanındaki eski surlarda gün yüzüne çıkacak. Ayrıca araç trafiği Tahtakale'den Kavaklı Caddesi'ne çıkışta yeniden düzenlenecek. Yokuş Caddesi üzerinde dış sur tabir edilen bölgede Üftade Camii'nin alt merdivenleri önünde bir kapı yapılacak. Bölge yeni yapılacak tarihi kapılarla farklı bir silüet kazanacak. Çalışmalar sırasında Kavaklı kısmen ulaşıma kapanacak" dedi.Mersan İnşaat'ın yürüttüğü çalışmada, devasa küfeki parçaları vinçlerle yerlerine asılıyor. Orijinal parçaların zarar görmemesi için numaralandırmaları yapılarak etrafları horasan harcı ile derzlenecek. Ayrıca kamulaştırılan evlerin arkasındaki orijinal surlar da kumlama sistemi ile yıkanarak kirden arındırılacak, orijinal olan taşlar korunarak, derzlerle ve özel yöntemlerle dikiş yapılarak eski surlar ilk gündü haline kavuşturulacak.Cizyederzade haziresi önünde yer alan iç surdaki kapının 1900'lü yılların başında çekilmiş fotoğraflarında yüksekliği atlı bir şahsın geçebileceği 3 metre boyunda. Ancak şu anda Uludağ'a giden minübüsler ve çöp kamyonlarının kullandığı güzergahtaki kapı orijinalinden farklı olarak yüksek inşa ediliyor.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.