Haberler

"Kocaoğlu eline yüzüne bulaştırdı"

Tarih: 2 Haziran 2008 Kaynak: Yeni Asır
Üçyol-Üçkuyular metro inşaatının fiyasko olduğunu söyleyen Şengül, yapımına 2005 yılında başlanan hattın bitiş tarihinin defalarca ertelendiğini belirten Aydın Şengül, "Yetersizliklerini kapatmaya çalışıyorlar" dedi.

AK Parti İzmir İl Başkanı Aydın Şengül, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'ya yönelik eleştirilere ulaşımı da ekledi. Kocaoğlu'nun Üçyol-Üçkuyular Metro hattı inşaat ihalesini eline yüzüne bulaştırdığını öne süren Şengül, "Kocaoğlu'nun vizyonunun olmaması, İzmir'e çok zaman kaybettirmiş, göreve geldiklerinden beri başladıkları hiçbir yatırımı doğru düzgün tamamlayamamıştır" dedi.

Ulaşım projeleri konusunda AK Partili Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin örnek alınması gerektiğini ifade eden İl Başkanı Şengül, "İzmir'de çok kısa bir mesafe olan Alsancak'tan Konak'a gitmek 20 dakika sürerken, Ankara'da şehrin bir ucundan diğer bir ucuna 15 dakikada gidilebilmektedir" diye konuştu.

Master Plan Şart
Şengül, İzmir'in en büyük sorunlarından birisi olan ulaşım konusunda Büyükşehir Belediyesi'nin henüz 'Ulaşım Master Planı' yapmadığını belirterek, "Ulaşımın anayasası anlamına gelen Ulaşım Master Planı şehrin, kara, deniz, hava ve demiryolu ulaşımı koordinasyonu düzenler. 5216 Sayılı Büyükşehir Yasası ve 5393 Sayılı Belediye Kanunu ile Türkiye'de tüm şehirler bu planlarını yapmaya başlamışlardır. Ancak Türkiye'nin 3. büyük şehri olan İzmir'de, bu konuda henüz bir çalışma bile yok" dedi. Şengül, "Sayın Kocaoğlu, otobüs hatlarına birkaç tane midibüs ilave ederek sorunun çözülmesini bekliyor, ancak her geçen gün İzmir trafiği daha da sıkışık hale geliyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi bir an önce Ulaşım Master Planı'nı yapmalıdır" dedi.

Ulaşım konusunda bütün ağırlığın karayollarında olduğunu vurgulayan Şengül, "Büyükşehir Belediyesi plansız ulaşım ağı ile sadece günü kurtarmaya çalışmaktadır. İzmir ulaşım dağılımına göz atacak olursak, yüzde 85 karayolu, yüzde 10 demiryolu ve yüzde 4.9 deniz yolu kullanılmaktadır. Ulaşım sistemleri içinde en ekonomik ve hızlı olan demiryolu ulaşımı İzmir'de çok az kullanılmaktadır. Oysa ki, dünyanın gelişmiş şehirlerinde ulaşımın omurgasını demiryolu ulaşımı oluşturmaktadır. Günümüzde Londra Metrosu 403 kilometrelik 13 hattı, 275 istasyonu ve 12 bin çalışanı ile günde 3 milyon yolcu taşımaktadır. New York Metrosu 398 km, Tokyo 249 km, Paris 202 km ve Moskova 11 katlı 246 kilometredir. Öte yandan İzmir'e baktığımızda Büyükşehir Belediyesi 'İzmir'i demir ağlarla örüyoruz' diye pankart ve afiş asıyor ancak şuanda İzmir'de 11 kilometre dışında tren çalışan hat yoktur" diye konuştu.

Fiyasko Yaşandı
Üçyol-Üçkuyular Metro hattı inşaatına da değinen Aydın Şengül, Kocaoğlu'nun metro ihalesini eline yüzüne bulaştırdığını öne sürdü. Yapımına 2005 yılında başlanan hattın bitiş tarihinin defalarca ertelendiğini belirten Şengül, şunları söyledi:
"Üçyol-Üçkuyular Metro hattına 2005 yılında başlanmıştır, ancak Büyükşehir Belediyesi'nin birçok projesinde olduğu gibi burada birçok fiyasko yaşanmış ve metronun bitiş tarihi defalarca kez ertelenmiştir. Kocaoğlu ekibinin bu konudaki yetersizliğini de çeşitli nedenlerle örtbas etmeye çalışmıştır. Ancak kamuoyu şunu bilmelidir ki, Üçyol-Üçkuyular hattı yapımında ihaleyi verme insiyatifi İzmir Büyükşehir Belediyesi'ndedir."

Büyükşehir Belediyesi'nin metro ihalesini işi bitiremeyecek firmaya vermekle hata yaptığını kaydeden Şengül, "Kocaoğlu'nun vizyonunun olmaması İzmir'e çok zaman kaybettirmiş, göreve geldiklerinden beri başladıkları hiçbir yatırımı doğru düzgün tamamlayamamıştır. Tıpkı fuarın içindeki otopark örneğinde olduğu gibi bir çok proje boş çukur halinde beklemektedir. Fuarın tam ortasını kazarak plansız projesiz otopark yapmaya kalkışıldı, gelinen noktada fuarın ortasındaki çukur, İzmir Büyükşehir Belediyesi yönetiminin acziyetinin bir göstergesidir. İzmir Büyükşehir Belediyesi her yıl 7.5 milyon YTL çekicilere bütçe ayırıyor, ancak İzmir'de ihtiyacı karşılayacak nitelikte otopark yapamıyor."
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.