Haberler

İstanbul, Moskova ile yarıştı Türkiye, Viyana'dan uluslararası fuarla döndü

Tarih: 2 Haziran 2008 Kaynak: Hürriyet Yazan: Alper Yoldaş
Avusturya'nın başkenti Viyana'da gerçekleştirilen gayrimenkul ve yatırım fuarına Türkiye damgasını vurdu. Bu yıl "Yeni Avrupa'ya Açılan Kapı" sloganıyla düzenlenen Real Viyana Fuarı'nın açılış panelinde Türkiye konuşulurken, İstanbul'un en büyük rakibi ise Moskova oldu.

Orta, Doğu ve Güneydoğu Avrupa ülkelerine odaklanan bu yılki fuarda ayrıca, "Türkiye'deki Yatırım Fırsatları" konulu bir panelin yanı sıra Avusturya-Türkiye Ekonomik Forumu da yapıldı. Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği'nin (GYODER) katılımıyla Viyana'da temsil edilen Türkiye, bunlarla da kalmayıp bir de fuar anlaşması gerçekleştirdi. Real Viyana ile işbirliği yapan GYODER, 2009 yılı Haziran ayında Real İstanbul Fuarı'nı gerçekleştirecek.

325 katılımcı yarıştı
Bu yıl 27-29 Mayıs tarihleri arasında üçüncüsü düzenlenen gayrimenkul ve yatırım fuarı Real Viyana'da 27 ülkeden 325 katılımcı yer aldı. Orta, Doğu ve Güneydoğu Avrupa ülkelerini hedefleyen fuarda, katılımcı ülkeler, kentler ve firmalar adeta birbirleriyle yarıştı. Açılış panelinde Türkiye'nin konuşulduğu Viyana'da katılımcılar, düzenledikleri panellerle 50 ülkeden gelen ziyaretçilere kendilerini anlatıp yeni yatırımlar çekmenin yollarını aradı. Türkiye'yi GYODER'in temsil ettiği fuarda, "Türkiye'deki Yatırım Fırsatları" konulu bir panelin yanı sıra Avusturya-Türkiye Ekonomik Forumu da yapıldı. Avusturya İmar Bakanı Rudolf Schicker'in de katıldığı forumda Türkiye'deki gayrimenkul sektörünün hızlı gelişimi hakkında bilgi verilirken, önümüzdeki dönemde var olan fırsatlar konuşuldu.

Türkiye'yi sordular
GYODER Başkan Yardımcısı Nurhan Azizoğlu, bu yıl gerçek anlamda ilk kez katıldıkları fuarın Türkiye açısından çok olumlu geçtiğine işaret ederek, "Geçen yıl ziyaretçi olarak geldiğimiz Viyana'da Türkiye'yi sordular. Hatta bize derme çatma bir stand hazırlattılar. Bu yıl ise GYODER olarak 140 metrekarelik standımızla fuara katıldık. Viyana'da en çok konuşulan ülkelerden biri olduk" dedi. Fuarın odaklandığı Doğu Avrupa ülkeleri arasında Türkiye ve Rusya'dan büyük ülke bulunmadığını söyleyen Azizoğlu, şöyle konuştu: "Biz 750 milyon dolara bir alışveriş merkezinin satışından söz ederken, onlar 75 milyon dolarlardan bahsediyorlar. Sadece geçen yıl Türkiye'ye 2 milyar Euro'luk gayrimenkul yatırımı geldi. Ece Group, Multi Mall ve Metro gibi devler Türkiye'nin de ye aldığı bu bölgeye önemli yatırım yapıyor. Önümüzdeki 3 yılda 134 AVM açılacak ve bunların yarısından fazlası İstanbul'da olacak."

Real İstanbul geliyor
Azizoğlu, Real Viyana Fuarı'nın düzenleyicisi Reed Exhibitions ile bir anlaşma yaptıklarını belirterek, "2009 yılı itibariyle Real İstanbul Fuarı'nı hayata geçireceğiz. Real İstanbul uluslararası bir fuar olarak yatırımcılara ve profesyonellere hitap edecek. Viyana'da olduğu gibi panellerin yapıldığı ve iş bağlantılarının kurulduğu bir fuar olacak" dedi.

Rusların 'otomotiv kentiyiz' tanıtımı
Türkiye'nin de bir numaralı sektörü konumundaki otomotivin önemi Viyana'daki gayrimenkul fuarında bir kez daha gözler önüne serildi. Moskova'nın 200 kilometre güneybatısında yer alan Kaluga kenti fuarda 'Otomotiv Kenti Kaluga' konulu bir panel düzenleyerek, gayrimenkul yatırımların çekmeye çalıştı. 50 yabancı sermayeli şirketin faaliyet gösterdiği Kaluga'nın özellikle otomotiv sektöründe çalışanlar için yeni konut ihtiyacı bulunduğu belirtildi. Volkswagen, Skoda, Peugeot-Citroen ve Volvo Trucks Kaluga'da üretim yapıyor. 350 bin nüfuslu kentin valisi ve belediye başkanı gayrimenkul firmalarını Kaluga'ya yatırım yapmaları için davet etti.

Araştırmalar İstanbul ve Moskova'yı işaret ediyor
TOKİ bünyesindeki Emlak Konut GYO A.Ş.'nin Genel Müdürü Dr. Feyzullah Yetgin, Real Viyana'ya ilk kez katıldıklarını belirterek, "Bu tip fuarlar projeler ile işbirliği imkanlarının paylaşılmasına olanak veriyor. Bu sayede uzun soluklu yatırımları çekebiliyorsunuz" dedi. Gayrimenkul sektörü açısından Türkiye'nin Doğu ve Güneydoğu Avrupa'daki en büyük rakibinin Rusya olduğuna dikkat çeken Yetgin, "Pricewaterhouse Coopers tarafından hazırlanan bir rapora göre gayrimenkul sektöründe en büyük potansiyele sahip şehirler sıralamasında İstanbul, Moskova'nın ardından ikinci sırada yer alıyor" dedi.
Takvim
<<Ağustos 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.