Haberler

Dülük antik kenti açık hava müzesi oluyor

Tarih: 2 Haziran 2008 Kaynak: CNN Türk
Gaziantep'in tarih ve kültür mirası içinde önemli yer tutan Dülük (Doliche) Antik Kenti, çevre düzenleme ve ışıklandırma çalışmaları sonrasında açık hava müzesi yapılacak.

Şehitkamil İlçe Belediye Başkanı Metin Özkarslı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile imzaladıkları Dülük Alan Yönetimi Protokolü kapsamında antik kenti turizme kazandırmak için çevre düzenleme, ışıklandırma ve tanıtım çalışmaları yaptıklarını, kazılara destek olduklarını söyledi.

Dülük Antik Kenti'nin, kurtarma kazıları sırasında tüm dünyanın ilgi gösterdiği Zeugma Antik Kenti kadar önemli bir miras olduğunu vurgulayan Özkarslı, "Dülük Antik Kenti'ni turizme kazandırmak için geçen yıl çalışma başlattık. Bugüne kadar bir milyon YTL dolayında harcama yaptık. Bundan sonra da her yıl bir milyon YTL harcayacak gücümüz var" dedi.

Özkarslı, Dülük Antik Kenti'nin, hazırladıkları ve uygulamaya koydukları yönetim planlarına uygun yürütülecek çalışmalar sonrasında Gaziantep'in kültür turizmine ilişkin yaşadığı gelişmeye yeni ve önemli bir ivme kazandıracağını vurguladı.

Dülük Antik Kenti'ni turizme kazandırmak için yürüttükleri çalışmaları topladıkları emlak vergisinden ayırmak zorunda oldukları yüzde 10'lük kültür payı ile gerçekleştirdiklerini ifade eden Özkarslı, şunları anlattı:

"Geçmişte yapılan bilimsel çalışmalar Dülük Antik Kenti'nin dünyadaki en eski yerleşim yerlerinden biri olduğunu ortaya koydu. Jupiter'in ilk tapınağı olan Mitras Tapınağı da burada bulunuyor. Yani burası inanç turizmi açısından bir merkez.

Çalışmalarımız tamamlandığında övünçle ve gururla Gazianteplilere 'gelin Dülük'ü gezin' diyeceğiz. Ayrıca Gaziantep'e gelen turistler de otoyoldan Gaziantep'e giriş yaptıklarında ilk önce Dülük Antik Kenti'ni gezecekler."

Dülük Antik Kenti
Gaziantep'in 10 kilometre kuzeyinde bulunan Dülük Antik Kenti'nin tarihi 600 bin yıl öncesine uzanıyor. Antik kentin üzerinde bugün aynı adla anılan Dülük Köyü yer alıyor.

Dülük Antik Kenti, paleolitik dönemden günümüze kadar iskan görmüş önemli merkezlerden biri. Arkeolog Prof. Dr. Enver Bostancı'nın yaptığı araştırma sonuçlarına göre, Türkiye'de Paleolitik (alttaş) devrine ait buluntular (fosil ve ok uçları) ilk kez burada ele geçti. Yörede bulunan ve bugünkü adı Şarklı Mağara olan mağaranın duvarlarında ilk kez sayı sistemi kullanıldı. Dülük, M.Ö 1525 yılında Hitit Kralı 1. Hattuşili tarafından işgal edilerek, askeri üs olarak kullanıldı.

Mustafa Güzelhan, "Ayıntap Tarihinden Notlar" konulu araştırmasında, Dülük'ün, Hitit İmparatorluğu'nun parçalanması sonrasında kurulan Geç Hitit Krallıklarından biri olan ve Asurluların ortadan kaldırdığı Gummuhi Krallığı'na bir süre başkentlik yaptığını belirtiyor.

Dülük'e sonraki yıllarda sırasıyla Asurlular, Persler, Büyük İskender, Selevkoslar, Romalılar, Ermeniler, Haçlılar ve Müslüman Türkler hakim oldu. Dülük, bugünkü Gaziantep'in kurulmasıyla beraber önemini kaybetti.

Dülük'te yaşayanların çakmak taşı işlemeciliği yaptıklarına ilişkin bilgi ve bulgulara dayanılarak, bu yörenin Anadolu'da sanayiye ve teknolojiye beşiklik ettiği ifade ediliyor.

Antik kentten günümüze "Şarklı Mağara" ya da "Keber Mağarası" gibi adlarla anılan Mitras Tapınağı ile taş ocağı, saray temel izleri ve çok sayıda kaya mezar ulaştı.

Kimi yabancı araştırmacılar, Kommagene bölgesinde filizlenen ve antik dönemde büyük bir inanç olarak ortaya çıkan Jüpiter Delichones Kültü'nün bu bölgeden Anadolu'ya ve zamanla tüm dünyaya yayıldığını, Delichone Kültü'nün "Kabe"sinin bugünkü Dülük olduğunu ifade ediyor.

Zaman içerisinde, Hititlerin, Teşup Delichones (baştanrı Teşup'un kutsal şehri), Grekler'in Teşup'u Zeus'la özdeşleştirerek Zeus Delichones (Zeus'un kutsal şehri) olarak tanımladıkları Dülük'ün, Hitit inançlarının isim değiştirerek tüm dünyaya yayılmasına kaynaklık ettiği ifade ediliyor.
Takvim
<<Ağustos 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.