Haberler

Günay, Yenikapı için projelerini anlattı

Tarih: 2 Haziran 2008 Kaynak: CNN Türk
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Marmaray ve İstanbul Metrosu projeleri kapsamında Yenikapı'da yapılan kazıları ve kazılardan çıkan eserlerin bulunduğu alanda incelemelerde bulundu.

Günay, Yenikapı'daki incelemelerinin ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada, binlerce yıllık çeşitli uygarlıkları barındıran İstanbul'da, neresi kazılırsa altından eski dönemlere ait buluntular çıktığını söyledi.

Yenikapı'da yapılan metro ve Marmaray kazılarının yeni tarihsel hazineleri ortaya çıkardığını vurgulayan Günay, "Şu ana kadar 32 gemi kalıntısı bulundu. Metro ve Marmaray çıkışları olarak çalışılan alan, bir liman alanı çıktı" dedi.

Günay, bu kazılardan bir fenere, şapele, mezarlığa benzer yapıların da çıktığını anımsatarak, ama esas itibariyle çeşitli boylarda gemi kalıntılarının bulunduğunu bildirdi.

Böylece bin yıl önce teknelerin yapısı, yapım tarzı, ebatları ve taşıma kapasitelerine ilişkin yeni bilgilerin kazanıldığını dile getiren Günay, buradan çıkan taşınabilir birçok eserin İstanbul Arkeoloji Müzeleri'nde çok küçük bir bölümde sergilendiğini, önemli kısmının depolarda bulunduğunu belirtti.

Dünyadaki yaygın geleneğin bu tür eserlerin bulunduğu yerde sergilenmesi olduğunu dile getiren Günay, bu yönde Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir'in bir proje hazırlığı içinde olduğunu kaydetti.

Günay, "Buraya 2010 yılına kadar bir müze yapmak gibi bir niyetimiz var. Fazla zamanımız yok ama maddi imkanlarımız elverirse bunca geminin sergilendiği çok ilginç arkeolojik bir deniz müzesi imkanına İstanbul kavuşmuş olacak" dedi.

İstanbul'un tanıtıma etkisi
Bu tür buluntuların sergilenmesinin, İstanbul'un tanıtımında etkili rol oynayacağını anlatan Günay, İstanbul'un tarihsel zenginliğinin Sultanahmet Cami, Süleymaniye Cami, Ayasofya Müzesi, Yerebatan Sarnıcı veya Topkapı Müzesi ile sınırlı olmadığını vurguladı.

Ertuğrul Günay, İstanbul'un doğal bir güzellik ve tarihsel zenginlik olarak bilinmesi için yeni çıkarılanlar da dahil olmak üzere, eser ve ürünlerin dünya çapında sergileneceği kapsamlı büyük müzelere ihtiyaç olduğunu, Avrupa'nın her ülkesinde, daha kısa tarihsel geçmişlerine rağmen çok önemli dünya çapında müzeler bulunduğunu söyledi.

Roma ve Bizans dönemlerinden kalma bazı yapıların ayağa kaldırılması ve İstanbul'a gelenler tarafından görülmesi gerektiğini ifade eden Günay, İstanbul'da bu çapta ayağa kaldırılmış bir Roma yapısının bulunmadığına dikkat çekti.

Günay, geçmişte bu tür yapıların bulunduğunu, ancak onların da depremler ya da çeşitli nedenlerle yıkıldıklarını kaydetti.

Atina'da yapılan Kültür Bakanları toplantısından geldiğini anımsatan Bakan Günay, orada Akropol'ün altında yeni yapılan bir müze çalışmasını gördüğünü ve arkeolojik alanının üzerinin camla kaplandığını bildirdi.

Günay, böylece arkeolojik alanın aynı zamanda kullanım alanına dönüştürüldüğünü belirterek, Türkiye'de ise bu konuda bazı tabularla henüz çok savaşılabilir durumda olunmadığını kaydetti.

"Hem yaşamalı hem korumalı"
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, bu tür alanları insanlığın bilgisine sunmak ve kültür turizmi çerçevesinde kullanılabilir mekanlar haline dönüştürmek gerektiğini vurgulayarak, "Biraz daha cesur olmalıyız. Çünkü bütün İstanbul'u kazsak altından arkeoloji çıkar. Hem yaşamalı hem korumalıyız" dedi.

Bakan Günay, 2010 Avrupa Kültür Başkenti için önceliklerinin Topkapı Sarayı'nın Hasbahçesi olan Gülhane'de tarihsel doku ile bağdaşmayan yapıların çıkarılması ve Topkapı'nın birkaç misli teşhir alanına kavuşturulması olduğunu bildirdi.

Ertuğrul Günay, İstanbul'da daha fazla müze ve sanat merkezine ihtiyaç bulunduğunu ifade ederek, "İstanbul'un tarihsel özelliklerine, Roma, Bizans, Osmanlı, Cumhuriyet diye dönem ayırmaksızın, hepsine sahip çıkılsa ve hepsini sergilemek konusunda, dünyanın alkışladığı özeni gösterirsek, çok daha fazla sanat etkinlikleri koşarak bu kente gelecektir" diye konuştu.

Diğer incelemeleri
Günay, Yenikapı'daki kazı alanında incelemelerde bulunduktan sonra restorasyon çalışmalarının sürdürüldüğü Yedikule Zindanları, Tekfur Sarayı ve Anemes Zindanları ile Fatih Belediyesi Topkapı Sosyal Tesisleri'ni gezdi.

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir'in de katıldığı inceleme gezisinde Günay, restorasyonu süren tarihi mekanlar hakkında bilgi aldı.

Bu arada, Kültür ve Turizm İl Müdürü Ahmet Emre Bilgili, Günay'a, Yedikule Zindanları'nı gezerken bir belge verdi. Günay, bu belgeden haberi olmadığını belirterek, bir örneğini istedi.

Belgenin İtalyan Ticaret Merkezi'nin, Yedikule Zindanları'nın Altın Kapısı'nı kendilerinin yapması için yaptıkları başvuru olduğu öğrenildi.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.