Haberler

Eroğlu: Türkiye Kyoto Protokolü'nü imzalayacak

Tarih: 2 Haziran 2008 Kaynak: Hürriyet
Türkiye Kyoto sözleşmesini imzalıyor. Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Kyoto protokolü tanıma müzakerelerini tamamladıklarını belirterek, "Kyoto protokolünü imzalayacağız. Dışişleri Bakanlığı aracılığı ile hükümete sevk ettik. Sayın Başbakanımız da konu ile ilgili açıklama yapacak" diye konuştu.

Eroğlu, MEB ile İMEAK Deniz Ticaret Odası arasında Eğitimde İşbirliği Protokol'ünün imza törenine katıldı. Eroğlu, tüm bakanlıkların işbirliği ile özellikle küresel ısınma konusunda ciddi adımlar attıklarını kaydederek, "Kyoto protokolünü imzalayacağız. Dışişleri Bakanlığı aracılığı ile hükümete sevk ettik. Bundan sonraki süreçte hükümet tasarısı olarak meclise gönderilecek ve daha sonra Başbakanımız açıklama yapacak. Bu konu ile ilgili daha fazla açıklama yapamam. Sayın Başbakanımız konu ile ilgili gerekli açıklamayı yapacak" dedi. Eroğlu, Küresel Isınma Heyetinin Başkanlığını da yaptıklarını belirterek Kyoto sözleşmesinin dünyanın geleceği için büyük önem taşıdığını kaydetti.

Küresel adalet
Veysel Eroğlu daha önce Kyoto Protokolü ile ilgili yaptığı değerlendirmede, Türkiye olarak Kyoto Protokolü'nün temel ilkeleri ve küresel ısınmaya karşı alınacak tedbirlere karşı olmadıklarını belirterek, "Bunları destekliyoruz ama küresel adalet istiyoruz" demişti. Eroğlu, Türkiye'nin dünya gaz salınımına sadece binde 4 oranında etkisi olan bir ülke olduğunu, bu nedenle küresel adalet perspektifinden hareket edilmesini istediklerini söyledi. Bu konuda gelişmekte olan bir ülkenin özel şartlarının dikkate alınması gerektiğini anlatan Eroğlu, "Türkiye olarak Kyoto'nun temel ilkelerine, küresel ısınmaya karşı alınacak tedbirlere asla karşı değiliz. Bunları destekliyoruz ama küresel adalet istiyoruz. Kyoto'ya taraf olabileceğimizi ifade ediyoruz. Görüşmeler devam ediyor" diye konuştu. Eroğlu, "küresel adaletten" kastının "bir tedbir alınacaksa bütün dünyanın tedbir alması gerektiği" olduğunu belirterek, bazı ülkeleri listeden çıkarıp, bazı ülkelere mükellefiyet yüklemenin yanlış olduğunu söyledi. Gelişmiş ülkelerin mükellefiyetini yerine getirmediği, gelişmekte olan ülkelere büyük sorumluluk yüklendiğini dile getiren Eroğlu, "Bu yanlıştır. Mesela Çin, Hindistan gibi ülkelere belli bir mükellefiyet yok. Çok zengin ülkelerin de yok. Gelişmekte olan ülkeler, 'bunlar sanayileŞmesin, bunlar geliŞmesin Şeklinde' anlayış var. Bunlar yanlış. Yapacaksak her beraber, bütün dünyayı kucaklayarak, küresel ısınmaya karşı hepimizin tedbir alması gerekir" dedi. Veysel Eroğlu, 2 milyon 300 bin hektarlık ağaçlandırma yapıp, bir sürü yatırımlar gerçekleştirirken ve sanayiciye arıtma tesisi ile emisyonları azaltacak mükellefiyetler koyarken, bazı ülkelerin "Biz rekabet edelim, dünyaya mal satalım" diye tedbir almamasının da doğru olmadığını ifade etti. Eroğlu, koordinasyon kurulunu haftaya toplayacağını ve Kyoto ile ilgili konunun baştan sona kadar ele alınacağını belirtti.

İşlevi 2012'de bitiyor
Küresel ısınmayla mücadeleyi öngören Kyoto Protokolü, Birleşmiş Milletler'in 1997 yılında Japonya'da düzenlediği çevre toplantısında katılımcı hükümetler tarafından kabul edildi. Bu protokol, gelişmiş ülkelerin sera etkisi yaratan gazların salınımını 2008-2012 yılları arasında yüzde 5.2 düşürmelerini öngörüyor. Kyoto Protokolü şu anda tüm dünyadaki 160 ülkeyi ve sera gazı salınımlarının yüzde 55'inden fazlasını kapsıyor.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.