Haberler

Mardin kentsel dönüşümle turizm cenneti olacak

Tarih: 2 Haziran 2008 Kaynak: Radikal
Mardin’deki tarihi dokuyu bozan kaçak beton binalar tek tek tespit edilerek yıkılacak. Bu binalarda oturunlaraysa TOKİ ev yapacak.

Taşın ve inancın şehri Mardin’in, kültür ve inanç turizminde Güneydoğu Anadolu’nun cazibe merkezi olması için kollar sıvandı. Eski Mardin’deki kesme taştan yapılmış, işlemeli 800-1000 bin yıllık tarihi yapılarla uyuşmayan, kaçak ve silueti bozan binalar, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan üç, belediye ve tapu kadastrodan birer kişi olmak üzere beş kişilik heyet tarafından tespit ediliyor. İlk üç aylık çalışma sonunda belirlenen 191 beton binadan 40’ının, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na muhalefetten yıkılması için mahkeme süreci başladı.

Ayrıca, eski Mardin’deki kesme taştan yapılan binalardaki beton dolgular çıkarılıyor, yerine orijinaline uygun derz dolgu yapılıyor. Taş evlerin görünümünü bozan su depoları ve çanak antenler için de çözüm yolları aranıyor.

Mardin’in dünya kültürel miras listesine girmek için UNESCO’ya yapılan başvuru, eski yerleşimdeki betonarme tahribatı yüzünden reddedilmişti. Çalışmalar bu açıdan da büyük önem taşıyor.

Vali Yardımcısı Niyazi Ulugölge çalışma için Başbakanlık Toplu Konut İdaresi’yle (TOKİ) kentsel dönüşüm projesi imzalandığını ancak mülk sahiplerini belirleme konusunda sorunlar yaşandığını söyledi. Ulugölge, “Mülk, vefat eden bir kişinin çocuklarına, onun da çocuklarına paylaştırılmadan geçtiği için sorun ortaya çıkıyor. Bir de vatandaşın razı olması gerekiyor. TOKİ, kabul edenlere, Diyarbakır yolu üzerinde, bu bölgedeki evler karşılığında ev yapacak” dedi.

Mardin Vali Yardımcısı Ulugölge, ilin gelecek yıllarda turizmdeki en önemli ayaklarından birinin de Mardin’e 30 kilometre mesafede bulunan Dara Antik Kenti olacağını söyledi. Ulgölge, Dara’nın tarihi zenginlik açısından “Efes’i geçebilecek” nitelikte olduğunu kaydetti.

Büyük otellerin gözdesi
Mardin büyük otel zincirlerinin gözdesi haline geliyor. Mardin Vali Yardımcısı Niyazi Ulugölge, Hilton, Green Park ve Dedeman’ın ilde otel yapmak için çalışma yürüttüğünü söyledi. Hilton’un dört yıldızlı Garden Inn Oteli’nin inşaatını yapacak Kosifler Grubu’na yer tahsisinin yapıldığını hatırlatan Ulugölge, inşaatın temmuz ayında başlayacağını söyledi. Ulugölge, otelin yanına büyük bir alışveriş merkezinin de yapılacağını belirtti. Sabancı ailesinin yanında Sakıp Sabancı Kent Müzesi ve Dilek Sabancı Kent Galerisi olduğu için eski Valilik Konağı’na talip olduğunu belirten Ulugölge, aynı yeri Green Park Hotels&Resorts otel zincirlerinin sahibi Üstündağ Grubu’nun da istediğini, bununla ilgili ihale açılacağını kaydetti. Ulugölge, Dedeman Hotels&Resorts International’ın da ilin otellerinden Yaygrand Otel’i almayı düşündüğünü dile getirdi.
Takvim
<<Ağustos 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.