Haberler

Ne olacak şimdi?

Tarih: 2 Haziran 2008 Kaynak: Yeni Asır Yazan: Osman Gençer
Bodrum'da 3 bin 500 yıllık Kayra Krallığı dönemine ait kaya mezarların bulunduğu alana yapılan havuzlu villaların kaçak olduğu anlaşıldı!.. Bravo yetkililere.. Bravo sorumlulara.. Villaların kaçak olduğu ne zaman ortaya çıktı? Yeni Asır haber yaptıktan sonra..

Peki.. Şimdi sormazlar mı adama? O saate kadar akıllar neredeydi? Yetkililer neredeydi? Tarih katliamını bunca yıl nasıl olur da kimse görmedi? Dahası var. Bizim haberlerin ardından Muğla Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu bir rapor hazırladı. Rapor çok çarpıcı..

Buna göre, kral mezarlı havuz ve villalara, mezarların kültür mirası olarak tescil edilmesinden sonra inşaat ruhsatı ve yapı kullanma izni verildiği gayet net anlaşılıyor. Bu doğrudan suçtur. Kimsenin yasalara filan uymadığının somut göstergesidir.

Bazı ilgililerin her fırsatta çarpık işlere imza attıklarının belgesidir. Çünkü, gördüğümüz kadarıyla suç bile bile işlenmiştir. Ruhsatlar ve izinler, kanunlara aykırı olduğu biline biline verilmiştir. Öyleyse, şu andan itibaren karşımıza iki büyük problem daha çıkıyor demektir.

Birincisi.. Belediye Meclisi'nin ve SİT Kurulu'nun araştırmalarından sonra, havuzlu villalar kaçak duruma düştüler ve alınan kararlar yıkılmalarını öngörüyor. Bu yıkım nasıl olacak? Oraları satın alanların (varsa eğer) mağduriyetleri nasıl giderilecek? Yoksa giderilmeyecek mi? İkincisi..

Kurul'a bilgi vermeden inşaat yapan, yaptıran ve ruhsat sağlayan ilgililerin durumu ne olacak? Tarih ve kültür katliamından gerekli dersler ve mesajlar çıkarılabilecek mi? Bu soruların yanıtlarını bekliyoruz beklemesine de, varılacak sonuçlar hakkında pek umutlu olduğumuzu söyleyemeyiz doğrusu..

Hükümeti yeniden icat etme.. Sevgili ağabeyimiz, dostumuz Uğur Yüce'nin gönderdiği kitap özetlerinden bahsetmiştim dün. Yüce'nin son yolladığı özet, yazar Kenichi Ohmae'ye ait "Gelecek Küresel Sahne Nasıl Olacak" isimli kitaptandı. Ohmae, dünyanın en önde gelen yönetim gurularından biri olarak tanımlanıyor.

Dünkü yazımda, yazarın küreselleşmeye ilişkin görüşlerinin bazılarını aktardım. Bugün de, söz verdiğim üzere, "Hükümeti Yeniden İcat Etme" başlığında toplanan ilginç saptamaları sizlerle paylaşmak istiyorum.

Yazar bu konuda şöyle diyor: "Küresel sahne yeni bir oyun metni gerektirmektedir. Bu yeni metinde ana oyuncuların davranış ve düşüncelerinin nasıl değiştiği, bireyleri olduğu kadar, kuruluşları, şirketleri, sendikaları, kampanya yürüten toplulukları, yatırımcıları, bölgesel ve ulusal hükümetleri de kapsayacak biçimde gösterilmelidir.

Hükümetler ve politikacılar kendilerine şu soruları sormalıdır:
- Hükümet sürekli olarak halkı dünya ile olumlu biçimde karşılıklı etkileşimde bulunmaya teşvik etmekte midir?
- Hükümeti ve bölgeleri inisiyatif almaktan alıkoyacak derecede bir bürokrasi var mıdır?
- Bu inisiyatifleri harekete geçirecek doğru teşvikler mevcut mudur?
- Merkezi otorite bu inisiyatifleri engellemekte midir?
- Diğer bölgelere göre daha çekici olduğu için bölgeye yeni sermaye, yeni teknoloji ve dinamik şirketler gelmekte midir?
- Yeterli firma ve itici güç yaratılmakta mıdır?
- Bölgelerin inisiyatif almasına karşı çıkan gruplar var mıdır?"

Yazar bu soruları sıraladıktan sonra, küresel dünyada başarı için şu noktayı koyuyor:
- Hükümetler, esnekliğin değerini öğrenmeli, ideolojilerinin esiri olmamalıdır.

Gelecek küresel sahnenin nasıl olacağını merak edenlere ve daha fazla bilgi isteyenlere, bu ilginç kitabı alıp okumalarını öneririm.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.