Haberler

TMMOB’da ‘Gelecek zor günlerde birlik olalım’ çağrısı

Tarih: 2 Haziran 2008 Kaynak: Evrensel
TMMOB Genel Kurulu’nda, delegeler, önümüzdeki dönemin zorluğuna dikkat çekerek, odaların, birliklerin “birlik” olması gerektiğini söylediler.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) 40. Olağan Genel Kurulu’nda söz alan delegeler, AKP’nin rantsal dönüşümlerine, kentleri, kültürel kaynakları, yeraltı zenginliklerini yağmalamasına karşı TMMOB’nun daha etkin olmasını istediler. Konuşmalarda “daha çok birlikte olma” çağrıları yapıldı.

TMMOB’un 40. Olağan Genel Kurulu’nun ilk günü öğleden sonra ve ikinci gün söz alan delegeler çalışma raporunu ve TMMOB’un faaliyetlerini değerlendirdiler. Konuşmalarda, TMMOB yönetimine sert eleştirilerin yanı sıra teşekkürler de geldi. Kürt sorununun demokratik, barışçıl temelde çözümü ile AKP Hükümeti’nin GAP eylem planı da en çok gündeme gelen konular arasında yer aldı.

Diyarbakır delegesi Hakan Subaşı TMMOB’un 12 yıl önce yaptığı demokrasi kurultayında yapılan vurgulara atıfta bulunarak, aradan geçen zamanda değişme olmadığına, mesleklerini yapmalarının ön koşulunun barıştan ve demokratikleşmeden geçtiğine dikkat çekti. Başbakan’ın 12.7 milyar dolar ayırdıklarını söylediği GAP projesine değinen Subaşı, 90’lı yıllardan bu yana tüm başbakanların GAP’a ve ekonomik paketlere önem verdiklerini ancak bir ilerleme olmadığını söyledi. TMMOB’un büyük bir örgüt olduğunu ancak, üyesiyle sıkıntı yaşadığını belirten Subaşı, Erzurum, Ağrı, Muş, Bitlis gibi Doğu Anadolu illerinde TMMOB’un çok etkisiz olduğunu kaydederek, “Oralarda insanlar ciddi anlamda sizleri bekliyor” dedi.

TMMOB’a bor eleştirisi
Jeoloji Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Tahir Öngür de TMMOB’un yeterince etkili olamadığı, üyeleri ile bağlantılarının koptuğu eleştirileri getirdi. Ülkenin en önemli maden kaynağı olan bor için kurulan Bor Enstitüsü yönetimine TMMOB’un bir üye vermesinin olumlu, ancak çalışmaların ve üyelerin bilgilendirilmesinin yetersizliğinden şikayet eden Öngür, ham bor fiyatlarını aşırı yükselterek Rio Tinto’ya kar sağlayan Avrupa Bor Üreticileri Birliği’ne neden üye olunduğunu sordu.

Kimya Mühendisleri Odası delegesi Nilgün Ercan da Enerji Verimliliği Yasası’nda sadece EMO ve Makina Mühendisleri Odası’nın tanımlanmasına TMMOB’un karşı çıkmamasını eleştirdi. Tasarı görüşülürken TMMOB’u uyardıklarını, yasada isim yer alması yerine TMMOB’un belirleyeceği odalar veya ilgili odalar ifadesinin kullanılmasını istediklerini ancak dikkate alınmadığını belirten Ercan, TMMOB’un her odaya, mesleğe, disipline eşit olmasını istedi. Ercan, anayasa değişikliği konusunda da TMMOB’un uzmana bir taslak hazırlatmak yerine, diğer meslek ve kitle örgütleri ile tabanla paylaşacağı bir çalışma yapmasını önerdi.

Diyarbakır delegesi Nedim Tüzün de AKP Hükümeti’nin GAP projesini eleştirerek, GAP’la bütün sorunların çözüleceği havası verilmek istendiğini kaydetti. Kürt sorununun demokratik, anayasal çözümünü isteyen ve “bir daha ölüm haberleri almak istemiyoruz” diyen Tüzün, IMF bağımlılığının, işsizliğin, ekonomik gelişmenin sağlıksız olmasının temelinde Kürt sorunu olduğunu ve Kürt sorunu çözülmeden bu sorunların da çözülemeyeceğini söyledi.

‘TMMOB’a ihtiyaç çok’
Makina Mühendisleri Odası Başkanı Emin Koramaz da yönetime çalışmalarından dolayı teşekkür etti. TMMOB’nin temsil ettiği ve gelenekselleştirdiği mesleki, siyasal misyonunun karartılmasına veya zayıflatılmasına izin verilmemesini isteyen Koramaz, “örgütümüze her zamankinden daha çok sahip çıkmalıyız” dedi. AKP iktidarı ile ülkenin getirildiği noktaya dikkat çeken Koramaz, TMMOB’ye düşen mesleki, sosyal ve siyasal görev ve sorumluların daha da artacağını ifade etti.

Mimarlar Odası’ndan Tezcan Karakuş Candan da salonun coşkusuzluğundan yakındı. “Siyasi söylemleri” nedeniyle yönetimi eleştiren ve kürsüden siyasi söylemlerde bulunduktan sonra aynaya bakmalarını ve “biz ne yapıyoruz” demelerini isteyen Candan, “kimseye omuz atmadık” diyenlerin en azından kendisine omuz attığını belirterek, Ankara İKK’nın neden görevden alındığını sordu.

Maden Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Torun ise gelecek dönemin daha zor olacağını vurgulayarak, “Onun için odaların, birliklerin birlikteliği daha önem kazanıyor” dedi. Ülke ve toplum önceliğinin öne çıkarılmasını isteyen Torun, Tuzla’da iş güvenliği önlemleri alınmadığı için ölen işçiler kadar maden ocaklarında da ölümler, sakatlanmalar yaşandığını, ancak gündeme gelmediğini söyledi. Madenlerde 5 yılda 60 kişinin yaşamını yitirdiğini kaydeden Torun, işgüvenliği çalışmalarını işyerlerine giderek, yüz yüze yaptıklarını anlattı. Öğrenci örgütlenmesine önem verilmesini ve staj yasalarının çıkarılması için çalışılmasını isteyen Torun, ithal kömüre dayalı termik santrallere de itiraz edilmesini istedi.

Yerel seçim önergesi
TMMOB eski Başkanı Kaya Güvenç ile bir grup delegenin imzası ile verilen bir önergede, yerel seçimler öncesi AKP iktidarının tahribatlarına karşı etkinlik yapılması istendi. “Meslektaşlarının yaşama ve çalışma alanı olan kentlerin siyasi iktidarın arka bahçesi haline geldiği, ranta dayalı yasalarla teknik personel ve teknik hizmetlerin önemsizleştirilerek, hizmet alanlarının daraltıldığı, çarpık kentler yaratıldığı” vurgulanan önergede, başta İstanbul ve Ankara olmak üzere tüm kentlerde AKP’nin bilimden ve mühendislikten, mimarlıktan, şehir plancılığından uzak “tek tip” uygulamaları aktarıldı. AKP’nin piyasacı, Amerikancı ve gerici politikalarının araçları olan bu uygulamalar konusunda halkın bilgilendirilmesinin örgütün asli görevi olduğu kaydedilen önergede, 2008 sonuna kadar “AKP iktidarının meslek alanlarında ve mühendislerin hak ve çıkarları üzerinde yarattığı tahribatı” sergileyen etkinlik yapılması istendi. Önerge bugün Kararlar Komisyonu Raporu içerisinde ele alınacak.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.