Haberler

Tarihe Büyük Neşter

Tarih: 2 Haziran 2008 Kaynak: İzmir Büyükşehir Belediyesi
Konak, Kemeraltı ve Kadifekale çevresindeki tarihi yapılar, Büyükşehir Belediyesi ile Konak Belediyesi’nin işbirliği sonucunda yeniden doğacak. Kadifekale sur duvarlarının restorasyonundan Tilkilik’in korunmasına kadar pek çok önemli etabı bulunan proje ile bölge, sosyal ve ekonomik yönden yeniden canlandırılacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Konak Belediyesi, hazırladıkları planlarla Kemeraltı ve çevresinin düzenlenmesini ve tarihi yapıların ortaya çıkarılmasını amaçlayan projeleri etap etap hayata geçirmek için gerekli proje ve programları hazırlayarak yol haritasını belirledi.

Bir başka ifadeyle, İzmir’in en önemli tarihi mirasına ev sahipliği yapan alanların başında gelen Kemeraltı, Kadifekale, Agora, Antik Tiyatro ve çevresinin gün yüzüne çıkarılması ve kente kazandırılmasına olanak tanıyacak büyük planlama tamamlandı.

Büyükşehir ve Konak belediyelerinin işbirliği ile gerçekleştirilen proje sayesinde, Kemeraltı ve çevresi yenileme alanının tarihi ve kültürel mirasının korunması, bölgenin sosyal ve ekonomik yönden canlandırılması, bugün içinde olduğu çöküntü alanı durumundan kurtarılarak kültürel kimliğini devam ettirecek bir cazibe merkezi haline getirilmesi hedefleniyor.

Yapılan planlama çalışmalarına göre, hazırlanan projeler ile bölgenin arkeolojik ve kültürel kimliği korunacak, alanın sahip olduğu arkeolojik miras bilimsel kazı çalışmaları ile ortaya çıkarılarak modern kent yaşamı ile bütünleştirilecek ve bölgede yer alan jeolojik sakıncalı alanlar boşaltılarak gerekli olan sağlıklı düzenlemeler yapılacak, Kemeraltı’nın geçmişteki ticari kimliğine kavuşması ve bölgede turizmin gelişmesi sağlanacak, meydan-park-çevre düzenlemeleri yapılarak kentle bütünleştirilecek, tarihi yapılar restore edilerek iyileştirilecek. Mevcut arkeolojik mirasın tespit edilmesi ve gün yüzüne çıkarılması için gerekli olan kazı çalışmaları gerçekleştirilecek. Bölgeyi özellikle turizm merkezi haline getirecek olan tüm bu çalışmaların yanı sıra gerekli olan altyapı, ulaşım planlamaları da yapılacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Konak Belediyesi tarafından belirlenen yol haritasına göre, etap etap yapılacak ve İzmir’i tamamen canlandıracak olan çalışmalar ise şöyle: 

- Antik Tiyatro alanı kamulaştırılarak İzmir Büyükşehir Belediyesi mülkiyetine geçecek. Kamulaştırma çalışmalarından sonra İzmir Arkeoloji Müzesi uzmanları denetiminde arkeolog, restorasyon uzmanı, mimar, inşaat mühendisi kontrolünde tiyatro alanı mevcut yapılardan temizlenecek. Yıkım çalışmalarından sonra Tiyatro kazı alanında Kültür ve Turizm Bakanlığı izniyle kontrollü bilimsel kazı çalışmalarına başlanacak. Tiyatro restitüsyon-restorasyon projeleri hazırlanarak, tiyatronun rökonstrüksiyonu yapılacak. 
- Agora Arkeoloji ve Tarih Parkı’nda yer alan yapıların rölöve projesi hazırlanacak. 
- Kadifekale sur duvarlarının restorasyonu yapılacak. 
- Kadifekale kazı alanında Kültür ve Turizm Bakanlığı izniyle kontrollü bilimsel kazı ve sondaj çalışmaları yapılacak. 
- Kadifekale sur duvarları içerisinde olan Sarnıç ve şapelin restorasyonu yapılacak. 
- Kadifekale kazı alanında bilimsel çalışmalar yapıldıktan sonra bu bölgenin ören yeri olarak kente kazandırılması için Kadifekale Surları ve Sur İçi Kentsel Tasarım ve Çevre Düzenleme Projesi yapılacak. 
- Kadifekale ve Tiyatro Kazı Alanı çevresinde düzenlenecek olan Arkeoloji ve Tarih Parkı’nın kamulaştırılması sağlanacak. 
- Arkeoloji ve Tarih Parkı olarak önerilen alan mevcut yapılardan temizlenecek. 
- Kadifekale ve Tiyatro birbirine bağlanarak kentle bütünleştirilecek. 
- Arkeoloji ve Tarih Parkı çevre düzenleme projeleri hazırlanarak yaşama geçirilecek.
- Altınyol-Antik Roma Yolu ortaya çıkarılacak ve Cici Park ile bütünleştirilecek. Bu alanda, antik dönemden günümüze kalan Roma Yolu – Mermer Caddesi’ nin (Altınyol diye bilinen bölge) bulunduğu bölgede Kültür ve Turizm Bakanlığı izni ile bilimsel kazı çalışmaları yapılarak arkeolojik değerler gün yüzüne çıkartılacak ve çevre düzenlemesi yapılacak. 
- Şehir Sur duvarları ortaya çıkarılacak. Bir tarafı Kadifekale’den Basmane’ye, Halit Ziya Bulvarı’ndan Hisar Camii avlusuna; diğer tarafı ise stadyumu içine alarak Beştepeler üzerinden Değirmentepe’ye, buradan da Bahri Baba Parkı’ndan denize ulaşan Smyrna Surları’ndan kalan kısımlar ortaya çıkarılacak. 
- Antik Stadyum alanı ortaya çıkarılarak kentle bütünleştirilecek. 
- Değirmendağı’ndaki Tapınak ortaya çıkarılarak kentle bütünleştirilecek. 
- Tarihi Saat Kulesi restore edilecek. 
- Tarihi hanlar, çarşılar ve hamamlar restore edilerek canlandırılacak. 
- Aralarında Emir Sultan Türbesi’nin de bulunduğu eski ve tarihi türbeler ile camiler restore edilecek. 
- Tarihi oteller restore edilerek kent kültürüne kazandırılacak. 
- Ayavukla Kilisesi ve diğer kiliseler restore edilerek kente kazandırılacak. 
- Sinagoglar ve havralar restore edilecek. 
- Tarihi ev, bina ve yapılar yenilenerek kente kazandırılacak. 
- Hatuniye Meydanı, Pazaryeri Camisi ve meydanı, Hisarönü Cami ve çevresi, Başdurak Cami ve çevresi, Şadırvan Cami ve çevresi ile diğer meydanların çevre düzenlemeleri yapılacak. 
- Kemeraltı’nın ardından diğer tarihi sokak ve cephelerin düzenlemesi çalışmaları yapılacak. 
- Damlacık, Tilkilik, Namazgah gibi tarihi bölgeleri koruma ve sağlıklı hale getirme projeleri devreye alınacak. 
- Tarihi aksların bir bütün olarak algılanabilmesi için gerekli olan düzenleme ve ulaşım planlamaları yapılacak.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.