Haberler

Türkiye'ye su kıtlığı uyarısı

Tarih: 2 Haziran 2008 Kaynak: Milliyet
Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF), "Türkiye’nin gelecek 2050-2100 yıllarında çok ciddi bir su kriziyle mücadele etmesinin kaçınılmaz olduğunu" bildirdi. Vakfın, internet sitesinde yer alan "Yaşamın Özü: Su" başlıklı araştırmada, bu tehlikeyi en aza indirmek için, su kaynaklarımız çok dikkatli yönetilmesi gerektiği vurgulandı. Suyun tüm canlılar için en önemli doğal kaynaklardan biri olduğu vurgulanan araştırmada, "İnsan kullanımı, eko sistem kullanımı, ekonomik kalkınma, enerji üretimi, ulusal güvenlik gibi suyun gerekli olduğu birçok sektör vardır. Sürdürülebilir kalkınma için en önemli yaşamsal kaynaklardan biri sudur. 20. yüzyılda dünya nüfusu 19. yüzyıla oranla üç kat artmasına rağmen, su kaynaklarının kullanımının altı kat arttığı belirlenmiştir" denildi.

Yenilenebilir bir kaynak olan suyun, sürdürülebilir kullanımının mümkün olduğu ifade edilen araştırmada, ancak hızlı tüketimin, kaynaklardan yararlananlara eşit fırsatlar ve yararlar sağlayacak şekilde sürdürülebilirlikten çok uzakta olduğu belirtildi.

"Türkiye, dünyanın en önemli nehirlerinden birkaçına sahip olsa da su rezervleri bakımında alt sıralarda yer almaktadır" denilen araştırmada, şu görüş ve değerlendirmelere yer verildi:

"Türkiye’de su kaynaklarının yönetimi uluslararası standartlarda iyi ve sürdürülebilir bir yönetim politikası benimsenmediği için geleceğe ilişkin tehditler ciddi boyutlara ulaşmıştır. Genellikle, bir insanın biyolojik ihtiyaçlarını karşılaması ve yaşamını sürdürebilmesi için günde en az 25 litre su tüketmesi gerektiği kabul edilir. Ancak, çağdaş bir insanın sağlıklı bir biçimde yaşaması için gereken içme, yemek pişirme, yıkanma, çamaşır gibi amaçlarla kullanılacak su dikkate alındığında, kişi başına günlük ortalama kentsel su tüketim standardı 150 litre olarak kabul edilmektedir. Dünya genelinde bölgelere göre kişi başına su tüketim miktarları sanayileşmiş ülkelerde 266 litre iken Afrika’da 67, Asya’da 143, Arap ülkelerinde 158, Latin Amerika’da 184 litredir. Türkiye’de ise kişi başına günlük su tüketimi ortalama 111 litredir."

Kişi başına düşen su miktarı
Bir ülkenin su zengini sayılabilmesi için kişi başına düşen yıllık su miktarının en az 8000-10.000 metreküp arasında olması gerektiği belirtilen araştırmada, "Kişi başına düşen yıllık 1430 metreküplük kullanılabilir su miktarıyla Türkiye, sanıldığı gibi su zengini bir ülke değildir" denildi. Araştırmada, ülke ve kıtalara göre kişi başına düşen kullanılabilir su miktarına ilişkin bir tablo da yer aldı. 

Türkiye 2030'da su sıkıntısı çeken ülke olacak
DSİ Genel Müdürlüğünün konuya ilişkin verilerine de değinilen araştırmada, verilerde, 2030 yılında su kaynaklarının yüzde 100 verimle kullanılacağının öngörüldüğü ifade edildi. Buna göre, 2030 yılında nüfusu 80 milyona ulaşacak olan Türkiye’nin, kişi başına düşen 1100 metreküp kullanılabilir su miktarıyla, su sıkıntısı çeken bir ülke durumuna geleceği kaydedilen araştırmada, "Bu veriler göz önüne alındığında, 2050-2100 yılında, Türkiye’nin çok ciddi bir su kriziyle mücadele etmesinin kaçınılmaz olduğu görülür. Bu tehlikeyi en aza indirmek için, su kaynaklarımız çok dikkatli yönetilmelidir" denildi.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.