Haberler

Hızlı trenin deneme sürüşleri başlıyor

Tarih: 2 Haziran 2008 Kaynak: Zaman
Türkiye'nin sabırsızlıkla beklediği hızlı trenin deneme sürüşleri bu ay başlayacak. Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürü Süleyman Karaman, Ankara-Eskişehir arasındaki deneme sürüşlerinde herhangi bir sorun çıkmazsa yıl içinde yolcu taşımacılığına başlayacaklarını bildirdi.

Türkiye'deki hızlı tren projelerinin son durumuna ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulunan TCDD Genel Müdürü Karaman, gelişmiş ülkelerde hızlı trene büyük önem verildiğini, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin de hızlı tren çağına girmesi gerektiğini söyledi.

Tüm ülkelerin hızlı tren projelerine başlarken ülkenin sanayi kenti ile başkenti arasındaki hatta öncelik verdiğini kaydeden Karaman, Güney Kore'de Seul-Busan, Japonya'da Tokyo-Osaka, Almanya'da Berlin-Frankfurt, Fransa'da Lyon-Paris, İspanya'da Madrid-Barcelona arasında hızlı tren hatlarının öncelikle hizmete açıldığını anlattı.

Türkiye'de de hızlı tren çalışmalarının öncelikle Ankara-İstanbul arasında başlatıldığını anımsatan Karaman, ''Şu ana kadar Ankara-Eskişehir etabını bitirdik. İkinci kısmın, Eskişehir-İstanbul arasının ihalesini yaptık ama bizi sıkıntıya sokan bazı hukuki sorunlar oldu. Biraz kredi görüşmeleri uzadı. Hedefimiz bu sene oraya da başlamak ve Ankara-İstanbul'u -proje süresi 24 ay ama 3 sene demek lazım- hızlı trenle birbirine bağlamak'' diye konuştu.

Doğu-Batı Hattı
Karaman, Ankara-Sivas Hızlı Tren Projesi'nin altyapısının bitmek üzere olduğunu, üstyapısının da ihale edildiğini belirtti.

Ankara-Konya Hızlı Tren Projesi'nin ''İstanbul-Konya Hızlı Tren Projesi'' diye de nitelendirilebileceğini kaydeden Karaman, ''Bu projeye Eskişehir-Konya da denilebilir, Adapazarı-Konya da denilebilir. Onlar da her biri büyük şehirler. Bu bölgede 25 milyon nüfus yaşıyor. Üstyapı bittiğinde İstanbul-Ankara-Konya arasında hızlı tren işletmeciliğine başlayacağız. Bu, Güney Kore'nin hızlı tren hatlarından daha büyük bir hat, Japonya'nın ise yarısı kadar bir hat olacak'' dedi.

Ankara-Sivas hızlı tren hattının ihalesini de yaptıklarını belirten Karaman, şöyle devam etti:

''Ankara-Sivas arasının 2 saat olması planlanıyor. Ama bu hattın esas özelliği Doğu'yu Batı'ya bağlayacak bir hat olmasıdır. İstanbul'dan Sivas'a 5 saat olacak ya da Ankara-Sivas 2 saat olacak, oradan diğer şehirlere dağılım yapılarak hızlı tren yolculuğundan bütün vatandaşlarımızın faydalanması sağlanacak. Böylece İstanbul'un doğusu ile batısı birbirine yaklaşacak.

Diğer hedefimiz ise İzmir ile Bursa'yı birbirine bağlamak.

Körfez Köprüsü yapılırken mutlaka demiryolu köprüsüyle birlikte yapmak lazım. Böylece İstanbul-Bursa, İstanbul-İzmir-Bursa birbirine bağlanacak. Dolayısıyla Bursa'yı da Ankara'ya kolayca bağlayacağız. Türkiye'de Ankara-İstanbul-Bursa-İzmir-Balıkesir-Adapazarı-Kocaeli hep birbirine hızlı trenle bağlanmış olacak. Böylece Türkiye'nin yarısını birbirine bağlamış olacağız. O zaman hızlı tren işletmeciliği insanlara kolaylık sağlayan, hatırı sayılır bir sistem haline gelecek. Bu şehirlerde yaşayan nüfus Türkiye'nin yarısı kadar. Planlamaya göre, 2013 yılına kadar bu hatların yapılması lazım. Bunun çabası içindeyiz.

Bu arada, bu işi iyi yapan Kore, Japonya, Almanya, İspanya, Fransa ile işbirliği içindeyiz. Türkiye'ye en yeni teknolojiyi getirmek istiyoruz.''

Yeni Konsept
Karaman, hızlı trenin 300 kilometrelik şehirleri birbirinin banliyösü haline getirdiğini, hızlı trenle yolculuğun sorun olmaktan çıktığını ifade etti.

Hızlı tren olan ülkelerde, çalışanların oturduğu şehirden farklı bir yere giderken hızlı treni kullandığını, bunun da ekonomiye müthiş bir katkı sağladığını anlatan Karaman, ''Bizde ise yolculuklar biraz eziyet gibi. Halbuki hızlı trenin çalıştığı pek çok ülkede insanlar 200-300 kilometrelik mesafedeki yerlerde çalışıyor. Türkiye'de sağlamak lazım. Göç açısından bu çok önemli. Bunu Türkiye'ye yeni konsept olarak taşımaya çalışıyoruz'' diye konuştu.

Deneme Sürüşleri Başlıyor

Süleyman Karaman, Ankara-Eskişehir hızlı tren hattında deneme sürüşlerine bu ay başlayacaklarını, testlerde herhangi bir sorun çıkmazsa yıl içinde yolcu taşımacılığına başlamayı planladıklarını bildirdi. Karaman, şunları kaydetti:

''Bu proje, Türkiye'de ilk olduğu için emniyet açısından çok temkinli gidiyoruz. Hızlı trende herhangi bir hata olmaması için bu işi bilen ülkelerle, üniversitelerle işbirliği yapıyoruz. Temkinli çalışma nedeniyle süre biraz uzuyor ama bu süreç bütün ülkelerde böyle. Güney Kore'de inşaata başlanılmasından yolcu taşımacılığına kadar 10 yıl geçmiş. Ankara-Eskişehir uzunluğunda bir hat bu. Biz de aynı yolu izliyoruz.''

Hızlı Tren Garları İnşa Edilecek
Karaman, hızlı tren işletmeciliğinin yapıldığı İspanya, Güney Kore ve Japonya'da tren istasyonlarının hayatın merkezi olarak görüldüğünü, insanların garlardaki sosyal yaşam alanlarına yoğun ilgi gösterdiklerini ifade etti. Şehirlerde sadece garların 24 saat açık olduğunu, bunu fark eden ülkelerin garlara çok önem verdiğini belirten Karaman, şunları kaydetti:

''Biz de hızlı trenler devreye girerken Ankara'dan başlayarak modern garlar yapacağız. Ankara için proje ihalesine çıktık. Belediye ile imar açısından bir sıkıntımız yok. Koruma kurulları ile problemleri de çözeceğiz. Bu yıl Ankara Garı'nın yapım ihalesine çıkmayı planlıyoruz. Yap-işlet-devret ile yapacağız. Ankara Garı'nda hem otel, hem alışveriş merkezi, hem yolcu hizmetleri olacak. Ankara'ya çok güzel bir bina kazandırılacak. Yolcularımız da, Ankara halkı da gardaki sosyal imkanlardan yararlanabilecek.''
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.