Haberler

Türkiye’nin 500 Milyar Dolarlık İhracat Hedefinde Yeni Bir Proje: "Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri"

Tarih: 2 Haziran 2008
Türkiye’nin tasarımla markalaşmasında önemli açılımlar sağlayacak “Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri”, Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın 2023’teki 500 milyar dolarlık ihracat hedefine de çok önemli katkılarda bulunacak. Proje için 585 bin Avro tutarında kaynak ayrıldı.

Ülkemiz sanayisinde tasarım kültürünü yaygınlaştırmak ve ulusal ile uluslararası pazarlarda ürüne katma değer ve rekabetçi üstünlük kazandıran iyi tasarımı ödüllendirmek amacıyla hayata geçirilen “Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri”, Türkiye’de tasarımla markalaşmanın yolunu açmaya hazırlanıyor. TURQUALITY® Programı dahilinde Dış Ticaret Müsteşarlığı, Türkiye İhracatçılar Meclisi ve Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu’nun işbirliği ile düzenlenen ve nitelikli tasarımların ödüllendirileceği “Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri”ne, toplam 12 sektörden tasarımcılar ve üretici firmalar piyasaya sundukları ürünleriyle katılabilecek.

Ülkemiz tasarım kimliğinin oluşturulmasında katkı sağlayacak “Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri”, tüm Türk tasarımcıların, marka sahibi firmaların ve firma yetkililerinin katılımına açık olacak. İnternet üzerinden www.designturkey.org.tr adresinden başvuruların alınacağı proje kapsamında değerlendirmeye alınacak ürünlerde, en fazla üç yıl önce üretilmiş ve piyasaya sürülmüş olması ile tasarımının, üretiminin veya marka sahipliğinin TC kökenli olması özellikleri aranıyor.

Ön elemeyi geçen ürünler, ödül töreninden iki gün önce, ulusal ve uluslararası seçkin uzmanlardan oluşan 30 kişilik bir jüri heyeti tarafından sektörel bazda değerlendirilerek “İyi Tasarım Ödülü”; “Üstün Tasarım Ödülü” ve “TURQUALITY® Tasarım Ödülü” olmak üzere 3 kategoride derecelendirilecek. 21 Ekim 2008’de yapılacak ödül töreniyle, “Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri” sahiplerini bulacak. Ödül alan ürünler ayrıca, projenin gücünü, “Design Turkey” logosu ile ürünlerine taşıyarak, ürünlerinin tasarım değerini ulusal ve uluslararası arenada belgeleyebilecek. Böylelikle, pazardaki stratejik konumlarını güçlendirerek, “Design Turkey” organizasyonunun sunacağı yurtiçi ve yurtdışı tanıtım olanaklarından faydalanarak, ulusal ve uluslararası alanda tasarım dünyasına açılma fırsatını yakalayabilecek.

Tasarımın kazandıracağı rekabetçi üstünlükle Türkiye’nin tasarımla markalaşmasında ve ihracatının gelişiminde önemli açılımlar sağlayacak olan proje 30 Mayıs 2008 tarihinde Dış Ticaret Kompleksi’nde düzenlenen bir basın toplantısıyla kamuoyuna tanıtıldı. Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen’in de katılımıyla gerçekleştirilen toplantıya, Dış Ticaret Müsteşarı Tuncer Kayalar, Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracat Genel Müdür Yardımcısı ve TURQUALITY® Çalışma Grubu Başkanı Ziya Altunyaldız, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Oğuz Satıcı, Türkiye İhracatçılar Meclisi Yürütme Kurulu Başkan Vekili Süleyman Orakçıoğlu, İMMİB Başkanlar Kurulu Başkanı Tahsin Öztiryaki, Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu Başkanı Gülay Hasdoğan ve Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu İstanbul Şube Başkanı Sertaç Ersayın’ın yanı sıra Türk tasarımcılar da katıldı.

Devlet Bakanı Sayın Kürşad Tüzmen konuşmasında, son 1 yıllık dönemde 120 milyar doların üstüne çıkan ihracat rakamlarındaki artışa dikkat çekerek, firmalarımızın uluslararası pazarlarda sürdürülebilir başarıyı yakalamasının ancak etkin üretim yöntemleri ve pazar özelliklerini de içeren tasarımlarla oluşturulmuş ve doğrudan bir yaşam tarzına dönüştürülmüş markalı ürünler ihraç etmesiyle mümkün olabileceğini belirtti. Ülkemizin kendi tasarımcılarını yetiştirmesinin önemini vurgulayan Tüzmen, “Firmalarımızın teknolojilerini geliştirerek kendi tarzlarını içeren, zekice tasarlanmış markalı ürünler üretmesi büyük bir önem arz etmektedir. Tasarımcılarımızın doğrudan desteklenebilmesi için Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından yürütülecek olan tasarım destekleri, uygulama esaslarının belirlenmesiyle birlikte yakın zamanda hayata geçirilebilecektir.” dedi.

12 Sektörü Kapsıyor
“İyi Tasarım Ödülü”, “Üstün Tasarım Ödülü” ve “TURQUALITY® Tasarım Ödülü”nden oluşacak “Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri”, 12 sektörü kapsıyor. Tasarımla ilgili Türkiye’de başlatılan en geniş kapsamlı projenin ilkinde ambalaj, aydınlatma, elektronik ürünler, ev cihazları, ev ve ofis gereçleri ve aksesuarları, kamusal ve ticari ürünler, mobilya, spor, hobi, oyun ve kişisel ürünler, ulaşım ve taşıma araçları, yapı gereçleri, yatırım ürünleri ve tıbbi gereçler sektörlerinin tasarlanmış ürünleri değerlendirmeye alınacak. Değerlendirme, aralarında yurtdışından üyelerin de bulunduğu jüri üyeleri tarafından yapılacak.

Yarışmaya başvuran ürünler, getirdiği yenilik ve sunduğu farklılık, kullanıcının ihtiyacına cevap verebilme özelliği, işlevselliği ve taşıdığı estetik değer gibi ölçütler açısından değerlendirilecek. Değerlendirme süzgecinden geçerek ödül alan tasarımlar, iyi tasarımın taşıması gereken nitelikler konusunda sanayiciyi yönlendirecek, ürün geliştirme sürecinde doğru tasarım stratejilerini belirlemelerinde yol gösterecek.

Başvurular, 15 Ağustos’a Kadar Sürecek
“Design Turkey Endüstri Tasarım Ödülleri”ne başvurular, internet üzerinden www.designturkey.org.tr adresine girilerek, 15 Ağustos’a kadar yapılabilecek. 18 Ağustos - 12 Eylül 2008 tarihleri arasında yapılacak ön elemenin ardından sergiye katılmaya hak kazanan projeler 17 Eylül 2008’de internet üzerinden açıklanacak.

Kavramsal Tasarım Ödülleri de Verilecek
“Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri” kapsamında, gelecekte endüstriye yön gösterecek yaratıcı fikirleri desteklemek amacıyla, “Kavramsal Tasarım Ödülleri” de verilecek. Bu ödüller, her yıl belirlenen tema çerçevesinde, üretim için programa alınmamış tasarım projelerini değerlendirerek verilecek. “Kavramsal Tasarım Ödülleri”nin bu yılki teması ise, "Eko-Tasarım: Sürdürülebilir çevre için tasarım". Kavramsal tasarım ödüllerinin değerlendirmesinde de, Ürün Tasarımı Ödülleri’nde olduğu gibi, başvuru, ön eleme, ödüllendirme ve tanıtımdan oluşan dört aşamalı bir süreç izlenecek.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.