Haberler

Cağaloğlu eski günlerine dönüyor

Tarih: 2 Haziran 2008 Kaynak: Zaman Yazan: Musa İğrek
Gazetelerin, yayınevlerinin kadim mekânlarından Cağaloğlu, Marmaray'ın bir durağının Sirkeci'den geçecek olmasıyla eski günlerine dönüyor. Kimi yayınevleri emsallerine daha çok Avrupa'da rastladığımız büyük kitapçı dükkânları açarken, kimileri de tarihî yarımadada yer arıyor.

Bir zamanlar kitabevlerinin, gazetelerin, yazar ve şairlerin en vazgeçilmez mekânlarındandı Cağaloğlu, özellikle de Babıali yokuşu. Bir tarafta Yenisabah, Vatan, Son Posta gazeteleri, diğer tarafta Afitap, Kanaat ve Hilmi kitabevleri... 1990'ların ortalarına kadar bir hareketlilik, bir canlılık vardı bu semtte. Büyük gazetelerin el etek çekmesiyle bir miktar sessizliğe gömülen Cağaloğlu, şimdilerde yeniden eski renkliliğine kavuşmaya başladı. Gazetelerin ve kimi eski kitapçıların hâlâ esamisi okunmasa da, Kabalcı, Timaş ve Kaynak gibi büyük yayınevlerinin emsallerine daha çok Avrupa'da rastladığımız ferahfeza dükkânları bu canlılığın en büyük alâmeti. Tabii bu hareketliliğin üzerindeki perdeyi aralayınca altından başka sebepler de çıkmıyor değil. Asya ile Avrupa'yı denizin altından birleştirecek Marmaray'ın Sirkeci istasyonunun Cağaloğlu'na çıkacak olması, bu canlılığın nedenini açıklıyor. 2011 yılında bitmesi hedeflenen Marmaray Projesi sayesinde Asya-Avrupa arası 4 dakikaya düşecek, Sirkeci Cağaloğlu istasyonundan da günde yüz binlerce kişi gelip gidecek. Bu kalabalıktan nasiplenmek isteyen yayınevleri tarihî yarımadada yer arayışında. Cağaloğlu'nun, kitap meraklıların uğrak yerlerinden olan Kadıköy, Beyoğlu ve Beşiktaş'ı geride bırakacağını düşünen yayınevleri şimdiden hazırlık içerisinde.

Harun Algül (Kaynak Kültür Yayınları): Marmaray bölgeye hareket getirecek
Cağaloğlu için ülkemiz de, kitapla aynı kaderi yaşamıştır diyebiliriz. Fikrin, bilginin, entelektüel tartışma ve sohbetlerin kültür hayatımızda önemli yer tuttuğu zamanlarda, Cağaloğlu da merkez konumundaydı. Kitabın hayatımızdan çekilmesi ile birlikte, kültürel kimliğinden uzaklaşıp turistlerin ilgi gösterdiği bir mekân haline geldi. Marmaray'ın hayatımıza çok değişik yönlerden yansıyacağı kesin. İstanbul'da yaşayıp da aslında İstanbul'u hiç görmemiş insanlar var. Her şeyden önce bu insanlar, Marmaray'la birlikte asıl İstanbul'u görme imkânı bulacak. Yayınevlerinin tekrar yuvaya dönme gayretleri bizleri mutlu ediyor.

Osman Okçu (Timaş Yayınları): Yayınevleri Cağaloğlu'nu tekrar hatırladı
Cağaloğlu ve Sultanahmet bölgesi yayıncıların tekrar ilgisini çekmeye başladı. Bunda temel etken tarihî yarımadanın geçmişte taşıdığı kültürel misyonu yayınevlerinin tekrar hatırlamasıdır. Yerel yönetimlerin yeterince kolaylık sağlamamasına rağmen yayınevleri Babıâli'ye dönmeye çalışıyor. Marmaray'ın buradan geçecek olması da yayınevlerini hareketlendirmiş durumda. İstanbul'da yayınevlerinin iki bölge tercihi bulunuyor: Beyoğlu ve Cağaloğlu. Geçmiş yıllarda özellikle gazete ve dergilerin Cağaloğlu'nda bulunması nedeniyle yazarlarla çok sık karşılaşılan bu bölge tekrar eski özelliğini kazanmaya başlıyor. Okurların da son dönemlerde Cağaloğlu sokaklarında dolaştığını ve kitap aldıklarını görüyoruz.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.