Haberler

Erzurum'da tarihe sahip çıkma bilinci kayboluyor, tarihî kabirler çöp yığınları arasında kaldı

Tarih: 2 Haziran 2008 Kaynak: Zaman Yazan: Selim Karahan
Eğitimci Yazar Muzaffer Taşyürek, birçok Erzurumlu'nun şehrin simgeleşmiş tarihî yapılarını tanıma ve kültürel varlıklara sahip çıkma bilincini kaybettiğini belirterek, tarihî kabirlerin çöp yığınları arasında kaldığını söyledi.

Tarihte birçok medeniyetin bıraktığı yapıların isimleri ve özellikleri sanat tarihi kitaplarında kalıyor. Köy, ilçe ve şehir merkezine kadar birçok kültürel varlığa rastlanabilen Erzurum'da, vatandaşların ve idarecilerin tarihî eserleri yeterince tanımadığı ve korumadığı ileri sürüldü. Birçok taşınmaz tarihî varlığa sahip çıkılması noktasında önemli tespitlerde bulunan Eğitimci Yazar Muzaffer Taşyürek, Erzurumlu'nun tarihî ve kültürel değerlerine sahip çıkma ve bu değerlerin farkına varma bilincini kaybettiğini iddia etti. Taşyürek, Erzurum'da tarihin belli dönemlerinde alim, komutan, bilim adamı, vali gibi önemli hizmetlerde bulunmuş kişilerin kabirlerinin çöp yığınları arasında kalmasını eleştirdi.

Eski mahallelerin demografik (nüfus) yapısının büyük ölçüde değiştiğini dile getiren Taşyürek, yıllardır başka illere göç veren Erzurum'da dadaşlık ruhunu taşıyan kişilerin mahallelerde azaldığını ifade etti. Bu göç sorununun mahallelerin tarihî kimliğini etkilediğini açıklayan Taşyürek, çoğu vatandaşın mahallesinin köşesindeki tarihî kalıntıları, türbe ve mezarların önemini bilmediğini kaydetti. Az sayıdaki duyarlı vatandaşın Erzurum'un yerlisi olsun olmasın tarihî yapıya sahip çıktığını anlatan Taşyürek, ancak çoğunluğun tarihî eserler hakkında ne bilgisi bulunduğu ne de korunması için girişimde bulunduğunu vurguladı. Erzurumlular'ın zarar gören kültürel varlıkların kurtarılması için ilin yöneticilerini haberdar etmeleri gerektiğini ve bunun bir sorumluluk olduğunun altını çizen Taşyürek, şehrin yöneticilerini de duyarlı olmaya çağırdı. Taşyürek, "Veyisefendi, Taş Mescid ve Habib Efendi mahallerinde bulunan tarihî mezarları birçok kimse tanımamaktadır. Tanımamanın yanı sıra bu yerleri tahrip edip çöplüğe çevrilmesine de engel olmamaktadırlar. Veyisefendi Sağlık Ocağı'nın arka tarafına düşen tarihî Sıktaşlar Mezarlığı'nın perişan hali, mahalle arasında kalmış kabirlerin durumu içler acısı. Hem o mezarlıkları tahrip edip; ev, bahçe, yol haline getirenler hem de mezarları adeta çöplüğe çevirenlerin yanında, onlara seyirci kalmak büyük bir sorumluluk ve vebalin altında kalmaktır." dedi.

'Erzurum her köşebaşında kabirlere sıkça rastlanan ender bir şehir'
Her köşebaşında, cami içerisinde bulunan tarihî kabirler ile ilgili tespitlerde bulunan Tayşyürek, Erzurum'un diğer İslam şehirleri gibi sokaklarında dolaşırken mezarlıklarla sıkça rastlanabilen ender şehirlerden biri olduğunu hatırlattı. Erzurum'da eskiden ölümün hatırlanmasının gündelik hayat ile iç içe olduğuna dikkat çeken Taşyürek, "Hemen hemen bütün camilerin bahçelerinde mezar yerleri vardı. Mezarlıklar; camisiyle, medresesiyle, çeşmesiyle, hamamıyla şehrin genel görünümünü tamamlıyordu. Her sabah işine gitmek için evinden çıkan insanlar âdeta 'Ey insan unutma ölüm var!' ikazı ile dillerinde dualarla ve ahiret bilinci ile işlerine güçlerine giderler, ölüm sonrası verecekleri hesabın sorumluluğu ile çalışır ve yaşarlardı. Son 60-70 yıl içerisinde Erzurum maalesef bu kimliğinden soyutlandı. Mezarlıklar tarumar edildi. Ölüm hayatın içinden uzaklaştırılarak din dışı bir yaşam yaygınlaştı. Bugün faaliyette bulunan birçok resmi bina, okul ve sağlık ocağının yeri mezarlıktır. Erzurum muhafazakâr-milliyetçi kimliğini maalesef kaybetmiştir. Şu görüntüleri, bu haberleri okuduktan sonra hâlâ harekete geçmeyen idarecilerimizin tavrı bunun en güzel örneğidir." dedi.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.