Haberler

Çiftlikler yine körfezde

Tarih: 3 Haziran 2008 Kaynak: Hürriyet Yazan: Yaşar Anter
Güllük Körfezi’ndeki balık çiftliklerinin yeni taşınacağı bölgeler kimseyi memnun etmedi. Turizmciler, Güllük Körfezi’nin ağız ve ortasının balık çiftlikleriyle dolacağı ve yörede turizmin biteceği görüşünde. Çevreciler de çiftliklerin körfez dışına çıkarılmasında ısrarlı.

Muğla ve Aydın il sınırları içerisinde kalan 126 balık çiftliğinin yeni yerlerine taşınmasıyla ilgili yasal süreç devam ederken, Çevre ve Orman Bakanlığı’nın çiftlikleri taşıyacağı yeni üretim alanları turizmciyi de çevreciyi de balıkçıyı da memnun etmedi.

Çevre ve Orman Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yetkililerinin protokol ile belirledikleri yeni üretim alanlarına çiftliklerin ÇED raporlarını hazırlayıp, turizm sezonuna kadar taşınmasını isterken, çevreciler ve turizmciler, yeni yapılan haritaların turizm bölgesine ve doğaya büyük zarar vereceğini iddia ederek tepki gösterdi. Turizm Yatırımcıları Derneği, bölgedeki sivil toplum örgütlerini, çevrecileri ve turizmcileri acil olarak İstanbul’da bugün dernek binasında düzenlenecek toplantıya çağırdı.

Taşınmak maliyetli
Muğla ve Güllük’teki balık çiftliği sahiplerinin sözcüsü Sami Kont, geçmişte yapılan yanlışlıklar nedeniyle balıkçıların çok mağdur edildiğini belirterek, "Kıyılardan açığa çıkmak, taşınmak çok maliyetli, ya beş yıl sonra devlet yeniden buradan da taşının derse, o zaman ne yapacağız. Deniz üzerinde kiralanacak bin metrekarelik alana devlet 5 bin YTL para isterken bu rakam rakibimiz İtalya’da sadece 100 Euro. Küçük işletmelerin büyük bölümü, devlet teşviği, ön ödemesiz, uzun vadeli kredi sağlanmadığı takdirde şimdiden iflas etmiş demektir" diye konuştu.

İşte yeni yerler
126 balık çiftliğinin, yeni planlamayla Bodrum’da Salih ve İkiz Adaları’nın kuzey batısı, Türkbükü Gökburun kuzeyi, Torba Demir Koyu kuzeyi, Gündoğan Apostol Adası kuzeyi, Aydın’ın Didim İlçesi’ne bağlı Akbük İnceburun güneyi, Metelik Adası güneyi, Bayrak Adası kuzeyi, Akbük Koyu Panayır Adası güneyi, Milas’ta ise Kazıklı Limanı kuzeyi, Teke Burnu kuzey batısı, Akbük Vardal kapı güneyi ve Bayrak Adası açıklarına taşınacağı belirtildi.

Turizm gözden çıkmış
Balık çiftliklerinin taşınmasının planlandığı bölgede, 100’ün üzerinde dört ve beş yıldızlı otel ve birinci sınıf tatil köyüyle, 100 bin yatakla turizme hizmet verildiğine dikkati çeken Bodrum Otelciler ve Turistik İşletmeler Derneği (BODER) Sözcüsü Emir Bağ, "Turistik tesislerin önündeki balık çiftliklerini kaldıracağız derken, daha fazlasına olanak veren planlama hükümetin turizmi gözden çıkardığını gösteriyor. Güllük Körfezi’nin ağız ve tam ortası balık çiftlikleri ile doldurulurken, turistin burada yüzmesi, su sporları yapması mümkün değil. Son on yıl içerisinde Güllük’de ’Mavi Yolculuk’ tarih olmuştu. Körün gözüne parmağı sokarcasına; iki yıldır, ’Çiftlikleri taşıyoruz’ dedikleri planlama eskisinden daha beter. Bakanlığın yeni üretim alanlarını gösteren haritalar, turizmin geleceği için bir felaketin ön habercisi." dedi.

Böyle olursa AİHM’ye gideriz
Türkiye Yeşilleri Eş Başkanı Bilge Contepe, balık çiftliklerinin kurulduğu doğal ve arkeolojik SİT alanı olan adalar ve kıyılardan mutlaka körfez dışına taşınması gerektiğini savundu. Doğanın katledilmesine göz yuman ilgili bakanlıklar ve bürokratlar hakkında dava açacaklarını da vurgulayan Contepe, gerekirse konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşıyacaklarını da ifade etti.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.