Haberler

Rüzgara 1.2 milyar Euro yatıracak

Tarih: 3 Haziran 2008 Kaynak: Hürriyet Yazan: Ali Öztürk
Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, "Finansbank’ı sattım ama boş durmuyorum. Çin’de 250 milyon dolara alışveriş merkezi kuruyoruz. Rusya, Romanya ve Ukrayna’daki bankalarımızda 18 ayda 600 milyon dolar sermaye artırımı yaptık. Rüzgár enerjisi için 1.2 milyar Euro’yu bulacak yatırım planlıyoruz" dedi.

Finansbank’ın yüzde 46’sını 2.3 milyar Euro’ya National Bank of Greece’e (NBG) sattıktan sonra sahibi holduğu Fiba Holding’te yeni sektörlere yelken açan Hüsnü Özyeğin, "Finansbank’ı sattım ama boş durmuyorum" dedi. Devletin rüzgar enerjisi için yapacağı arazi tahsislerine değişik bölgeler için başvuran Hüsnü Özyeğin, 5 yıl içinde 500-1000 megavatlık üretim yapabilecek yatırım hedefliyor. Tahsisler yapılmadan ekipman siparişini verdiğini söyleyen Hüsnü Özyeğin, "1 megavat rüzgar enerjisi için 1.2 milyon Euro yatırım gerekir. 500-1000 megavat için 600 milyon ila 1.2 milyar Euro arasında yatırım gerekiyor. Ekipman siparişini verdik, çünkü bugün versek 2010-2011’de ancak alabilecektik. Biz ekipmanları 2009’un son çeyreğinde alacağız" dedi.

Yeni yatırımlara yöneldim
"Türkiye’nin elinde en çok nakit bulunduran iş adamı olarak gösteriliyorsunuz" hatırlatmasına karşılık Hüsnü Özyeğin, Finansbank’ı sattıktan sonra boş durmadığını ve yurt dışı ağırlıklı olmak üzere yaptığı yatırımları anlattı: "Finansbank’ı sattım ama yeni yatırımlara yoğunlaştım. Çin’in Şenyang kentinde 250 milyon dolar yatırımla bir alışveriş merkezi kuruyoruz. Şenyang, Şanghay’ın kuzeyinde yer alıyor. Turkmall ile birlikte hareket ediyoruz. Burada IKEA da var. Zaten önce IKEA oradan arsa aldı, biz onun bitişiğini aldık. IKEA 47 bin metrekare büyüklükte. Tipik bir Carrefour’un ortalama 9 bin 900 metrekare olduğunu düşünün, 47 bin metrekare 5 katı demek."

Enerjiye odaklandım
Özyeğin, "Sabah-ATV ihalesine girmek istediğiniz, bu iş için şirket bile kurduğunuz söyleniyordu. Neden vazgeçtiniz" sorusuna karşılık "Bu ihaleye girmeye karar vermemiştim ki çekileyim. O ihaleye değil, enerji işine yoğunlaşmış durumdayım" dedi. Rüzgár enerjisi santralları için arazi tahsisi müracaatlarının toplandığını hatırlatan Özyeğin, şöyle devam etti: "Bu konuda inanılmaz şekilde Türklerin girişimci olduğu ortaya çıktı. Çünkü tüm Avrupa’da 38 bin megavatlık rüzgár enerjisi üretimi var. Türkiye’de ise 78 bin megavatlık müracaat toplandı. Bu çok önemli. 1 megavat rüzgár enerjisi yatırımı 1.2 milyon Euro. Yani 78 bin megavatlık üretim için 93-94 milyar Euro yatırım gerekir. 7-8 sene sonra, yıllık 10 bin megavat rüzgár enerjisi üretimi kapasitesine ulaşılabilir. Biz de 5 yılda 500-1000 megavat kapasite hedefliyoruz. Böylece Türkiye’nin toplam elektrik üretiminin yüzde 2.5’ine talibiz. Konya, Trakya, Ege gibi bölgelere başvurduk."

Dışardaki bankalar büyüyor
Özyeğin, yurtdışında bankacılıkta da büyüdüklerine dikkat çekerek, şöyle konuştu: "Rusya, Romanya ve Ukrayna’daki bankalarda 18 ayda 600 milyon dolar sermaye artırımı yaptık. Rusya’da 33 şehirde 120 şubeye ulaştık. Rusya ve Romanya’da sigorta şirketi kurduk. Herkes Türkiye’de sigorta şirketini satarken yurt dışında sigorta şirketi kurduk."

Nakıp Ali Sinemaları genelevi yenecek mi
Gaziantep’te 1998’de açılan M1 Alışveriş Merkezi’ni canlandırmak isteyen Hüsnü Özyeğin, 4 milyon dolar yatırım yaptığı 7 salonlu sinema kompleksi ve buz pistini geçen hafta devreye soktu. Sinepark markasıyla sinema işletmeciliğinde büyümek isteyen Özyeğin, Sinepark’ların ilkine Gaziantep sinemacılığı için önemli bir kişilik olan, Kurtuluş Savaşı kahramanı Nakıp Ali’nin adını vermişti. M1’de 80-100 milyon dolar yatırıma rağmen işler istendiği gibi gitmedi. Gaziantepliler, şehrin biraz dışında kalan ve karşısında genelev bulunan M1’e ısınamadı. M1’deki dükkanların bir bölümü boş kaldı, dolanlar ise bir süre sonra boşaldı. Aileler, genelev müşterileri ile aynı otobüs ve dolmuşlarda olmak istemedi. Gaziantep’in eski Belediye Başkanı Celal Doğan merkez kurulurken ’Siz yatırımı yapın, biz geneleve taşırız’ sözünü verdi ama bu gerçekleşmeyince sıkıntı büyüdü. Doğan’ın yerine AKP’li Asım Güzelbey seçilince, "AKP’li başkan genelevi kaldırdı" dedirtmemek için taşıma çalışmaları yavaşladı. Fiba Grubu M1’e ortak olunca Özyeğin, sinema atılımını yaptı.

Üç dev gemi yaptırıp denizde de büyüyecek
FİBA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, dünya ticaretindeki patlamanın ardından yıldızı en çok parlayan sektör haline gelen gemiciliğe de adım attı. Özyeğin, Tuzla’daki Sedef tersanelerinin sahibi Kalkavan ailesiyle ortak olarak her biri 180 bin dwt hacminde üç dökme kuru yük gemisi inşa ettiriyor. "Masamın üzerinden yeni projeler, kapımdan da ortaklık yapmak isteyenler eksik olmuyor" diyen Özyeğin’in inşaa ettireceği bu üç geminin yatırım maliyeti toplam 285 milyon dolar. Denizcilik dünyasında "Cape Size" (çok büyük) olarak tanımlanan 170-180 bin tonluk gemilerle demir cevheri, kömür ve buğday gibi malları taşınıyor. Bu büyüklükteki dökme kuru yük gemilerini bugüne kadar dünyada yalnızca Güney Kore, Çin ve Japonya inşaa ediyordu. Sedef Tersanesi’nde inşa edilen gemilerin denize indirilmesiyle birlikte, Türkiye de bu alandaki dördüncü ülke olacak. Hüsnü Özyeğin, gemilerden birinin 2010 yılının mart, ikincisinin ağustos ve üçüncüsünün de kasım ayında denize indirileceğini söyledi. Filonun denize inmesinden sonra Özyeğin, Türkiye’nin en büyük deniz ticaret filosu sahiplerinden biri olacak.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.