Haberler

Kızılırmak suyu için Gökçek ve ASKİ hakkında suç duyurusu

Tarih: 3 Haziran 2008 Kaynak: Hürriyet
ASKİ ve Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek hakkında suç duyurusunda bulunan THD Başkanı Turhan Çakar, "Kızılırmak suyunun sağlıklı olmadığını" iddia etti. Çakar, Gökçek ve ASKİ yetkililerinin görevlerini kötüye kullandıklarını da öne sürdü.

Tüketici Hakları Derneği (THD), Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ve ASKİ Genel Müdürlüğü yetkilileri hakkında, "görevlerini kötüye kullandıkları" iddiasıyla suç duyurusunda bulundu.

THD Başkanı Turhan Çakar, dernek adına suç duyurusunda bulunduktan sonra Ankara Adliyesi önünde yaptığı basın açıklamasında, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünün (DSİ) 1996 yılında hazırladığı Gerede Suyu Projesinin, kentin 2027 yılına kadar su ihtiyacını karşılayacak ölçekte olduğunu ve maliyetinin de 240 milyon dolar düzeyinde bulunduğunu söyledi.

Çakar, Ankara Büyükşehir Belediyesi ve ASKİ’nin, bu proje yerine bugüne kadar en az 700 milyon dolar harcayarak, "sağlıklı olmayan Kızılırmak suyunu Ankara’ya getirdiklerini" savundu.

DSİ Genel Müdürlüğü’nün, 17 Haziran 2004 tarihinde Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve ASKİ’ye, Gerede sisteminin birinci kısmına hemen başlanması gerektiğini bildirdiğini, ASKİ’nin de verdiği cevapta, Gerede sisteminin 2008 yılında devreye alınması gerektiğini ve ASKİ’nin bu projeleri gerçekleştirecek mali ve teknik yeterlilikte olduğunu bildirdiğini anlatan Çakar, buna rağmen Gerede sistemi yerine Kızılırmak projesinin uygulamaya konulduğunu ifade etti.

Planı bozuldu
Çakar, "Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin ihmali ve uzman kuruluşlar tarafından yapılmış planlama çalışmalarına uyulmamış olması" nedeniyle, Ankara’nın 2006 yılından itibaren su yönetim ve işletme planının bozulduğunu, uzmanların en az beş yıl boyunca da planda düzelme olanağı bulunmadığını ifade ettiklerini söyledi.

Bu ihmal nedeniyle Ankara’ya yaklaşık bir yıldan beri normal seviyenin çok altında kot altı suyu verildiğini, kot altı suyunun 24 saat aralıksız çalışan pompalarla temin edildiğini ve bunun için de büyük ölçüde enerji harcanarak suyun maliyetine yansıtıldığını kaydeden Çakar, şöyle dedi:

"Kızılırmak suyunun Ankara’ya getirilmesi, Kızılırmak üzerindeki Kesikköprü Barajı’ndan sonra mevcut ve yapılacak olan hidroelektrik enerji üretim tesislerinde üretilen ve üretilecek olan elektrik enerji miktarının azalmasına neden olacaktır.

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin mevcut arıtma tesisleri Kızılırmak suyunu arıtmada yeterli olmadığından, çok ileri teknoloji getirilirse su fiyatları yükselecektir. Ayrıca Gerede suyunun getirilmesiyle de Kızılırmak sistemi atıl kalacağından kamu ayrıca zarara uğratılmış olacaktır. Gerek Ankara’daki su sıkıntısı gerekse Ankara’nın suyuna (dünyanın en pahalı suyu) unvanını kazandıran pahalılık, Ankara Büyükşehir Belediyesinin yönetim hataları ve keyfi yönetiminden kaynaklanmaktadır."

Ferhatlı-Şirinli su protestosu
Tüketici Hakları Derneği’nin basın açıklamasının ardından, bir grup dernek üyesi ellerinde "Sayın Gökçek, Ferhat gibi ol. Halkın için Gerede’den temiz su getir" yazan dövizlerle Ankara Büyükşehir Belediyesi’ni protesto ettiler. Dernek üyeleri, "Sayın Gökçek de, Ferhat’ın Şirin için dağları delip su getirdiğini unutmasın. Gerede’nin temiz suyunu istiyoruz" dedi.

Gerede suyu getirilmeli
THD Başkanı Çakar, Kanunla yetkili kılınan ve işin uzmanı olan DSİ Genel Müdürlüğü tarafından yapılan planları zamanında uygulamaması, uyarıları dikkate almaması, bunun yerine keyfi uygulamalarla daha büyük maliyetli yatırımları plansız şekilde Ankara halkına dayatarak ve daha önce yapılan yatırımların atıl kalmasına yol açarak, Ankara halkını ve kamuyu zarara uğratmaları nedeniyle" Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ile ASKİ Genel Müdürlüğü yetkilileri hakkında, görevi kötüye kullanmaktan dolayı Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunduklarını bildirdi.

Çakar, sorunun çözümü için Gerede suyunun ivedilikle Ankara’ya getirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Takvim
<<Ağustos 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.