Haberler

Denize 1 metrelik set

Tarih: 3 Haziran 2008 Kaynak: Yeni Asır Yazan: Ertan Gürcaner
Projeyi İZSU ihale edip hayata geçirecek. Önümüzdeki aylarda yapılacak ihalenin bedeli ise, TOKİ tarafından karşılanacak. Yağmurlu günlerde adeta İtalya'nın sular altındaki Venedik kentine dönen Mavişehir'i kurtarmak için, Büyükşehir Belediyesi ve Toplu Konut İdaresi işbirliğiyle denize 1 metre yüksekliğinde set çekilmesi kararlaştırıldı. Sahildeki villaların yer aldığı bölgeden başlayacak olan 850 metrelik duvar, Gediz Nehri'nin eski yatağının döküldüğü yere kadar uzanacak. Birçok bölgesi deniz seviyesinin altında olan Hollanda'da olduğu gibi deniz kotununun altına inşa edilen Mavişehir'de, yaşanan su taşkınları denize çekilen bu duvar sayesinde önlenecek. Özellikle lodosun ve yağmurun etkisiyle kabaran deniz sularının Mavişehir'de oluşturduğu yapay göl, proje hayata geçtikten sonra ortadan kalkacak. Böyle günlerde ancak sal yardımı ile evlerinden çıkabilen ya da evlerinde hapis hayatı yaşayan Mavişehirliler ise, günlük yaşamlarına devam edebilecek.

El Sıkıştılar 
Mavişehir'deki su baskınlarını önlemek amacıyla İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) el sıkıştı. Büyükşehir Belediyesi ve TOKİ arasında imzalanan protokol uyarınca, projeyi Büyükşehir'e bağlı İZSU Genel Müdürlüğü ihale edip hayata geçirecek. Önümüzdeki aylarda yapılacak olan ihalenin bedeli ise, TOKİ tarafından karşılanacak. Büyükşehir Belediyesi ile TOKİ arasında yapılan protokole göre, ihale bedeli Büyükşehir Belediyesi'nin Uzundere'de TOKİ'den satın aldığı konutlar karşılığında TOKİ'ye ödediği taksitlerden düşülecek.
Bölgede Emlak Bankası tarafından gökdelenler yapılırken inşa edilen, fakat deniz suyu seviyesinin altında olduğu için işe yaramayan yağmur suyu sistemi de bu projeye entegre edilecek. Sistemde toplanan yağmur suları deniz kıyısında yapılan terfi istasyonu ile 1 metrelik setin üzerinden denize deşarj edilecek. Aynı proje kapsamında yağışlı havalarda bölgede biriken yağmur sularının denize ulaştırılması için de yağmur suyu deşarj sistemi oluşturulacak. Bu kapsamda İZSU Genel Müdürlüğü bölgede genişliği 60 santimetre ile 1 metre arasında değişen toplam uzunluğu 1032 metreyi bulan yağmur suyu kanalı inşa edecek. Bunun yanısıra 1 metre genişliğinde 36 metre uzunluğunda deşarj hattı kanalı ile 187 metre uzunluğunda 600 milimlik beton boru da döşenecek.

Meclis'ten Onay
İzmir Büyükşehir Belediyesi ile TOKİ arasında varılan mahsuplaşmaya ilişkin protokol, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nin önümüzdeki günlerde yapılacak Haziran ayı toplantısında gündeme gelecek. Meclise protokol hakkında bilgi verecek olan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Meclisin onayını alacak. İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi aldığı kararla buradaki sorunun çözümü için İZSU Genel Müdürlüğü'nü yetkilendirmiş olacak. Belediye Meclisi'nin onayı ile birlikte protokol de resmen yürürlüğe girmiş olacak. Bu sürecin ardından projesi İZSU Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanmış olan Mavişehir'in kurtuluş planı, vakit geçirilmeden ihaleye çıkarılacak. İhale sonuçlanır sonuçlanmaz bölgede çalışmalar başlayıp en kısa sürede de bitirilecek.

TOKİ hatayı kabul etti
Büyükşehir ile TOKİ arasında yapılan protokolün ardından, İZSU Genel Müdürlüğü tarafından Mavişehir'deki su baskınlarını önleyemeye yönelik olarak hazırlanan projenin maliyetinin hangi kurum tarafından karşılanacağı konusundaki belirsizlik de ortadan kalktı. Yapılan görüşmelerde TOKİ, burada yaşanan su baskınlarına Emlak Bankası'nın uyguladığı hatalı alt yapı projelerinin neden olduğunu kabul etti. Bu nedenle de bölgede su baskınlarını önlemek için hayata geçirilecek projenin maliyetini üstlenmeye razı oldu. Taraflar arasındaki anlaşma Kadifekale'deki heyelan bölgesinde kalan vatandaşların Uzundere'de yapılan toplu konutlar için imzalanan protokolün imzalanmasıyla kayıt altına alınmış oldu. Yapılan anlaşma çerçevesinde projeyi İZSU ihale edecek ancak, ihale bedeli Büyükşehir'in TOKİ'ye olan taksitlerinden düşülecek.

Hatalı yapıldı
Mavişehir'deki gökdelenlerin yapımı sırasında Emlak Bankası, bölgedeki yağmur sularını toplamayı öngören yağmur suyu kanallarını denize batık yani deniz seviyesinin altında inşa etti. Su baskınlarının yaşandığı bölgede ortalama zemin kodları 35 ila 50 santim arasında değişiyor. Lodoslu ve yağmurlu havalarda deniz suyunun kabararak 90 santime kadar yükselmesi yağan yağmur sularının lodosun etkisi ile deniz seviyesinin altında kalan kanallardan geri tepmesi bölgede su baskınlarını da kaçınılmaz hale getiriyor. Mevcut zemin kotlarının yükseltilemeyeceği göz önünde bulundurulduğunda bölgede can ve mal emniyetinin sağlanması için İZSU tarafından proje geliştirildi.
Takip
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Nisan 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.