Haberler

Sokak panoları da büyük biraderliğe soyundu

Tarih: 3 Haziran 2008 Kaynak: Referans Yazan: Aslı Tunç
Sokaklarda göz ucuyla baktığımız hatta bazen fark etmeden önünden yürüyüp geçtiğimiz billboard'ların aslında kaç kişinin ilgisini çektiğini öğrenmek şu ana kadar pek mümkün olmuyordu. Ne de olsa sokak panoları hafif demode sayılabilecek bir reklam mecrası artık. Gerçi İstanbul gibi trafikte sıkışma süresi bu denli uzunken ve etrafa bakacak bol vakti olan bunca yolcu varken, bu memlekette billboard'ların ömrü tükenmez ama bu bahsettiğimiz daha çok yayaların dikkatini çekmeye çalışan billboard'lar. Hangi cinsiyetten, hangi yaştan kaç kişi ne kadar süreyle bu reklam panolarına bakıyor acaba?

Kameralı billboard'lar
Haziran ayıyla birlikte bu soruların içlerini kemirip durduğu reklamverenleri rahatlatan bir gelişme oldu. Bizim bildiğimiz eski duvar panolarının içine fark edilmeyen minik bir kamera yerleştiriliverdi. Bu minicik alet billboard'ların önünde kalan herkesin cinsiyetini, aşağı yukarı yaşını, ne kadar süre reklama baktığını tespit edip merkezi bir veritabanına iletti.

Bulgulara, yüz şekilllerine ya da çene ile burun arasındaki mesafe incelenerek ulaşılabildi. Bunlar ne zaman olup bitti diye telaşlanmayın çünkü bu teknoloji henüz ülkemizde kullanılmıyor.

Paris merkezli Quividi adlı bir şirket şimdilik bu teknolojiyi Amerika'nın civcivli merkezlerinde, Avrupa kentlerindeki IKEA mağazalarında ve Singapur'daki McDonald's restorantlarında kullanıyor. Bu teknoloji henüz ırk faktörünü hesaba katmıyor ama bu ilerde yapamayacağı anlamına gelmiyor. Sadece şimdilik kullanılmıyor.

Tüketici profili
Sokak panolarına bakan olası tüketicinin profili çıkarılarak bu doğrultuda reklam verilmesi ve böylelikle mesajın da doğru adrese ulaşması hedefleniyor. Ne de olsa yaşlı bir kadınla yirmili yaşlardaki bir erkeğin beğenileri aynı olmuyor.

İş küresel terörizm ve suçla mücadele olunca izlenmeye zerre kadar aldırmayan günümüz bireyleri reklam uğruna sayılmaya pek sıcak bakmıyor. Aslında sadece bankalar, mağazalar ve işyerlerindeki kapalı devre kameralara bir de reklam panolarının içi eklenmiş görünse de en azından şimdilik billboard'ların içindeki kamera görüntüleri kaydedilip saklanmıyor. Mahremiyet ve teknoloji ilişkisi özellikle İngiltere'de çok yoğun bir şekilde tartışılıyor. Ülkede şu anda 4.2 milyon kapalı devre televizyon kamerası bulunuyor. Bu da her 14 kişiye bir kameranın düşmesi demek. Bu görüntülerin kullanımı ve dağıtımı çok sıkı kurallara bağlı olsa da müşteri saptama amaçlı bu yeni teknolojinin nasıl son bulacağı ise şimdilik meçhul.
Takvim
<<Nisan 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.