Haberler

Güzellik tanrıçası Afrodit’in kenti yeni salonla canlanıyor

Tarih: 3 Haziran 2008 Kaynak: Radikal Yazan: Seda Niğbolu
Sevgi Gönül Salonu’nda koruma altına alınan Afrodisias mermerinden 80 kabartma, MÖ 1-MS 5 yıllarında faal olan heykeltıraşlık okulundaki ustaların elinden çıkmış.

Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden olan Afrodisias antik kentinde yapılan kazılarda ortaya çıkarılan rölyeflerin sergilendiği Sebasteion-Sevgi Gönül Salonu’nun açılışı önceki gün yapıldı. İmparator Augustus adına yapılmış ünlü Sebasteion’u (İmparatorluk Tapınağı) süsleyen rölyeflerin, depolardan çıkarılarak aslına uygun şekilde ve öyküleriyle sergilendiği yeni salon, 1979’da açılan Afrodisias Müzesi’ne ek olarak inşa edildi.

Mimar Cengiz Bektaş’ın antik kentin dokusunu koruyacak ve altındaki arkeolojik katmanlara zarar vermeyecek şekilde tasarladığı Sevgi Gönül Salonu’nda koruma altına alınan Afrodisias mermerinden 80 kabartma, bölgede MÖ 1’le MS 5 yılları arasında faal olan heykeltıraşlık okulundaki ustaların elinden çıkmış. Kabartmalar Roma imparatorları ve Tanrıları ile Yunan mitolojisinden hikayeleri betimliyor.

Yapımını Ömer M. Koç başkanlığındaki Geyre Vakfı’nın üstlendiği müzede sergilenen rölyeflerin replikalarıyla Sebasteion binasının bir bölümü aslına uygun inşa edilerek sütunlar yerine dikildi. Dünyada da bir ilk olan bu çalışma sayesinde ziyaretçiler rölyeflerin orijinal halleriyle nasıl yerleştirilmiş olduklarını görme imkânı buluyor.

Neolitik çağa kadar gidiyor
Aydın’ın Karasu ilçesi Geyre beldesinde 520 hektarlık alana yayılan Afrodisias antik kenti adını güzellik tanrıçası Afrodit’ten almış. Bölgede Prof. Dr. Kenan Erim’in başlattığı kazı ve inceleme çalışmalarını 1961’den beri Geyre Vakfı sponsorluğunda, New York Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü yürütüyor. Kazıların bir önemi de büyük bölümü sit alanına giren kente dair bilgilerin yalnızca arkeolojik bulgulara dayalı olması. Yunan ve Roma dönemine ait arkeolojik sitlerin en önemlilerinden olan kentte ilk yerleşim bulgulara göre neolitik çağa kadar gidiyor. Bugüne dek yapılmış kazılarla yalnız dörtte biri gün ışığına çıkarılmış olan Afrodisias halen keşfedilmeyi bekliyor.

Yapı Kredi Özel Bankacılık’ın müze açılış etkinlikleri kapsamında ‘2 Objektif 2 Afrodisias’ fotoğraf sergisi de yer alıyor. Afrodisias’ı dünyaya ilk kez tanıtan Ara Güler’le Geyre Vakfı Yönetim Kurulu üyesi Mesut Ilgım’ın fotoğraflarının yer aldığı sergi kentin geçmişini ve bugününü gözler önüne seriyor.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.