Haberler

Minare boyu Atina’ya dert oldu

Tarih: 3 Haziran 2008 Kaynak: Radikal Yazan: Yorgo Kırbaki
Atina, cami minaresinin en fazla 7.5 metre olması kuralını Batı Trakya’da işletmeye başlayınca tepki çekti. Batı Trakya’da minare uzunluğu tartışması çıktı. Yunan yönetimi, Batı Trakya’da inşa edilecek camilerin minare yüksekliğinin 7.5 metreyi geçmeyeceğini duyururken, Türk azınlık bunun en az 16 metre olmasında ısrarlı. Gümülcine’de Demirbeyli ve Kalender köylerinde cami inşasına ruhsat için şehir planlamacılığına başvuran Türkler, ‘Yükseklik 7.5 metreyi geçmeyecek’ cevabını aldı. Köy sakinleri ‘minare hiç caminin yüksekliğinde olur mu?’ diyerek bu cevaba tepki gösterdi. Minare yüksekliği için 7.5 metrelik sınırlamanın, şehir planlamacalığı ile ilgili bir kararda bulunduğu, ancak bunu hiçbir zaman uygulanmadığı ve yıllardır Batı Trakya’da minarelerin yaklaşık 16 metre yüksekliğinde inşa edildiği anlaşıldı.

‘Çan kulesi gibi yükseklik olağan’
Ana muhalefetteki Pasok’un Gümülcine vekili Ahmet Hacıosman, Eğitim ve Dinişleri Bakanı Evripidis Stilianidis’in cevaplaması istemiyle parlamentoya soru önergesi verdi. Önergede Yunan hükümetinin 7.5 metrede ısrarı ile Demirbeyli ve Kalender köylerinde cami inşa edilmesine engel oluşturduğunu vurgulandı. Radikal’e konuşan Hacıosman, “Kiliselerin çan kuleleri gibi minarelerin de camilerden çok daha yüksek olması olağan olmalı” diyerek ekledi: “Düne kadar sorun yoktu. Bir yıl öncesinhe kadar minarelerimizi 16 metre inşa ediyorduk. Son gelen 7.5 metrelik talimat, azırlık içinde sıkıntı ve üzüntü yarattı.”
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.