Haberler

Rüzgâr türbininde sipariş kuyruğu

Tarih: 4 Haziran 2008 Kaynak: Radikal
Türkiye’nin elektrik santrallarının kurulu gücü 41 bin MW. 40 bin MW’ın üzerinde rüzgâr santralı kurmak için başvuruldu. Türbin üretiminde söz sahibi olan GE bile, dünyadaki talebe yetişmekte zorlanıyor. GE’den Kürşat Özkan, ‘Türbin üreticileri sıkıştı, Türkiye’de de talep çok’ dedi.

Dünyada fosil yakıtlar olarak bilinen petrol ve doğalgaz fiyatlarının önlenemeyen yükselişi; rüzgâr, su, güneş gibi kaynaklardan üretilen yenilenebilir enerjiye olan yatırımları artırıyor. Rüzgâr türbini üretimi de yapan ABD’li General Electric (GE) artan talebi karşılamakta zorlandığını açıkladı.

Dünyanın ikinci büyük türbin üreticisi GE’nin Türkiye Genel Müdürü Kürşat Özkan, enerji maliyetlerindeki artışın teknoloji şirketlerini, çevresel teknolojiler geliştirmeye zorladığını söyledi.

GE’nin buradan yola çıkarak, 2005 yılında ‘Ecomagination’ kapsamında çevreci ürünler geliştirmeye başladığını belirten Özkan, “Dünyada rüzgâr santralı yatırımları son beş-altı yılda çok arttı. Türbin üreticileri de bu konuda sıkıştı. Türkiye’de de rüzgâr türbinine talep çok yüksek. Bunu karşılayamaz duruma geldik, şu anda aldığımız siparişleri ancak 2011 yılında teslim edebiliriz. Ecomagination ürünlerinin siparişleri de 70 milyar doları aştı” dedi.

Az yakıt tüketen motor
Türkiye’den çevreci ürünlerde 2007 yılında 1.3 milyar dolar gelir elde ettiklerini aktaran GE Türkiye Genel Müdürü Kürşat Özkan, Türkiye operasyonu olarak 2008 yılında 1.5 milyar dolar gelir öngördüklerini söyledi.

GE’nin operasyonları hakkında bilgi veren Özkan, GE’nin çevreci teknolojileri (ecomagination) gelirinin üç yılda 14 milyar dolara ulaştığını belirtti. Özkan, tüm dünyada konsolide ciro hedeflerinin de 2010 için 25 milyar dolara çıktığını kaydetti. En çok talep gören ürünleri olarak rüzgâr türbinlerini gösteren Özkan, havayolu taşımacılığında az yakan uçak motorları ve hibrid lokomotiflere olan talebin de artmaya başladığını ifade etti. Özkan, havacılıkta en önemli unsurun yakıt maliyetleri olduğunu vurgulayarak, az yakıt tüketen uçak motorlarının yaygınlaşacağını da kaydetti.

‘Nükleere teklif vereceğiz’
Dünyayı her saniye tükettiğimizi ve bunun karşılığında çeşitli çözümler üretmek zorunda olduğumuzu kaydeden Özkan, yeni projelerde teknolojik çevreci yöntemlerin olmazsa olmaz durumuna geldiğini aktardı. Türkiye’nin 20 yıllık dönemde, 90 milyar dolar enerji yatırımına ihtiyacı olduğunu belirten Özkan, “Ekonomik büyüme arttıkça, kullanılan enerji de artıyor. Bu nedenle yenilenebilir enerjiye yönelmek artık bir zorunluluk. Bu sektörde yer alan tüm şirketler de ayakta kalabilmek için, çevresel teknolojilere yatırım yapmak zorundalar” diye konuştu. Nükleer enerji projelerinde de büyük artış olduğunu ifade eden Özkan, “Dünyada nükleer konusunda devam eden 40 proje var. Türkiye’de nükleerle ciddi oranda ilgileniyoruz. Bir konsorsiyum oluştuğunda teklif vermeyi düşünüyoruz” dedi. GAMA Enerji ile olan ortaklıklarına da değinen Özkan, GAMA ile 3 bin megavat büyüklüğünde, minimum 3 milyar dolar maliyetli enerji yatırımı yapacaklarını hatırlattı. Özkan, GAMA ile Ürdün’de ciddi bir su projesi olduğunu, bununla ilgili çalışmaların sürdüğünü de belirtti.

‘Türbin’de kimler var?
Yapılan araştırmalara göre, yenilenebilir enerji kaynaklarından rüzgâr ve güneşin kullanılmasıyla ihtiyaç duyulan enerjinin yüzde 15-20’sinin sağlanacağı hesaplanmış durumda. Türkiye’de özellikle Marmara, Ege ve Güney bölgeleri rüzgâr konusunda elverişli alanlar olarak saptandı. Ancak bu doğal kaynaklardan şuanda yeterli ölçüde yararlanılamıyor.

Dünyada rüzgâr türbininde toplam üretimin yüzde 28’ini gerçekleştiren Danimarkalı Vestas ilk sırada. Üretimin yüzde 18’ini yapan GE ikinci. Rüzgâr türbini üretiminde bu iki devi sırasıyla, Gamesa, Enercon, Suzlan, Siemens ve Nordex izliyor.

Geçen yıl 80 milyar YTL’lik başvuru gelmişti
Enerji sektörüne yatırım düşünen yerli ve yabancı şirketler, Kasım 2007’de rüzgâr santralı kurmak için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nda (EPDK) kuyruk oluşturmuştu. Yatırımcılar, Türkiye’nin elektrik santrallarının toplam kurulu gücü 41 bin megavat (MW) olmasına rağmen, 40 bin MW’ın üzerinde rüzgâr santralı kurmak için başvuruda bulunmuştu.

Kurulu güç itibarıyla en yüksek başvuru 8 bin megavatı aşan rakamla Sanko Grubu’ndan gelmişti. Sanko başvurularını Sanres, Güneyres ve Airres adındaki şirketleriyle yaptı. Sanres’in sadece Çeşme’deki rüzgâr santralı başvurusu 3 bin MW’yi buldu. Güneyres, Antakya-Antalya bölgesi için 3 bin MW’lık, Airres de 2 bin MW’nin üzerinde santral kurma isteğini EPDK’ya bildirmişti. Ayrıca Çalık Holding, Sabancı, Zorlu gibi enerji alanında yatırımları bulunan gruplar 800-2 bin MW arasında değişen güçlerde santral başvurusunda bulunmuştu. Rüzgâr santralında 1 megavatlık kurulu gücün maliyeti 2 milyon YTL. Buna göre, 40 bin MW kurulu güçteki santralların inşası için yaklaşık 80 milyar YTL’lik yatırım yapılması gerekiyor. Yatırımcılar, her 1 MW’lık santral için 10 bin YTL teminat yatırdı. Lisans alanlardan ikinci aşamada her 1 MW için 10 bin YTL daha ek teminat alınacak. Başvuruda bulunan yatırımcılar ilk aşamada toplam 400 milyon YTL ‘lik teminat mektubu verdi. Başvuruların tamamı için lisans verilmesi durumunda daha sonra yatırılacak 400 milyon YTL’lik teminatla toplam tutar 800 milyon YTL’yi bulacak.

EPDK bugüne kadar 2 bin 500 WM’lik kurulu güçte rüzgâr santralı için lisans verdi. Toplam kurulu güç ise halen 180 MW seviyesinde bulunuyor.

‘Susuz iller için deniz suyunu arıtıyoruz’
Kürşat Özkan, belli illerde su sıkıntısı olduğu yönündeki açıklamaların hatırlatılması üzerine, Türkiye’nin pek çok yerinde mevsimsel su sıkıntıları yaşandığını ifade etti. Özkan, “Modüler, taşınabilir su arıtma tesislerimizi su sıkıntısı çeken il ve ilçelerimize getirerek, deniz suyunu arıtabiliriz.

Sürekli su sıkıntısı olan yerlerde ise enerji ve su santralları kurulması için pek çok yatırımcı, inşaat şirketi bizimle görüşüyor. Ancak ilk birkaç yıl teknolojiyi anlatmakla geçiriyoruz. Bu aşamadan sonra hızla projeler gündeme gelecektir” görüşünü dile getirdi. Arçelik’in GE’nin dayanıklı tüketim birimini satın almasına yönelik geçen hafta çıkan açıklamalara ilişkin olarak Özkan, “Bu süreç henüz başlamış değil. Elimde yorum yapabilecek bir done yok. Yorum yapmayacağım” diye konuştu. Kürşat Özkan, bir soru üzerine, yüzde 15 daha az yakıt tüketen ve daha verimli çalışan yeni tasarımı yapılan uçak motorlarındaki siparişlerin en erken 2017-19 yıllarında teslim edilebileceğini söyledi.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.