Haberler

Güneydoğu’ya kuraklık 15 yıl erken geldi

Tarih: 4 Haziran 2008 Kaynak: NTVMSNBC
Güneydoğu’da küresel ısınmayla birlikte 15 yıl sonra etkili olması beklenen kuraklık, birkaç yıl içinde bölgeyi kavurdu. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İşleri (DİSKİ) Genel Müdürü Yaşar Sarı, küresel ısınmanın da etkisi ile özellikle tarımda ciddi sıkıntılar yaşandığını belirterek, içme suyu ile ilgili sorunun giderek yaygınlaştığını, birçok kentin içme suyu sorunu ile karşı karşıya kaldığını söyledi.

Sarı, “Sorunu içme suyu ve tarımda kullanılan su olarak iki açıdan değerlendirmemiz gerekiyor. Küresel ısınma nedeniyle tatlı su kaynakları azalıyor. Bütün dünyada geçerli olan bu durum son bir kaç yıldır bölgemizde de etkisini göstermiş durumda. Sahip olduğumuz her damla suyu bilinçli bir şekilde tüketmemiz gerekiyor” dedi.

Kuraklığın etkisini çok kısa bir sürede gösterdiğini kaydeden Sarı şöyle konuştu:

“15 yıl sonrasında etkili olacağını düşündüğümüz kuraklıkla bir anda karşı karşıya kaldık. Açıkçası bu düzeyde bir kuraklık beklemiyorduk. Böyle devam ederse çok daha farklı radikal kararların alınması gerekecek. Dünyadaki mevcut suyun ancak yüzde 1’i içilebilir tatlı su. Bu tatlı su özellikle yağışlardan sonra zeminde biriken ve en düşük kotlarda yer yüzüne çıkan artezyen veya derin kuyular ile aldığımız sular. Geçmişte maalesef petrol arama şirketlerince yeraltı sularımızın bir kısmı kirletilmiş durumda. Bununla ilgili gerek denetim gerekse cezai işlemler konusunda komisyonlar oluşturduk. Bu komisyonlar çerçevesinde bu konuya ciddi anlamda eğileceğiz. Bütün analizleri yapacağız ve sonuçları kamuoyuyla paylaşacağız.”

Sarı, tarımsal sulamada da bilinçli su kullanılması gerektiğini ifade ederek, Dicle Nehri’nin günlük debisinin yaklaşık 10 milyon ton olduğunu, bunun 1 yılda 45-50 milyon tonunun içme suyu olarak kullanıldığını bildirdi.

Dicle Nehri havzasında son dönemlerde pamuğun bilinçsiz sulanması nedeniyle verimli toprakların nehre karıştığını da ifade eden Sarı, “Bunun sonucunda onmilyonlarca yılda oluşmuş verimli topraklarımızın yok olması erozyona uğraması söz konusu. Aynı zamanda aşırı sulama ile birlikte toprağın içindeki nitrat Dicle nehrine yada yer altı sularına karışıyor. Bilinçsizce yapılan bu sulamanın önüne geçilmesi gerekiyor. Ekolojik tarım ile bunun önüne geçileceğini düşünüyoruz” diye konuştu.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.