Haberler

Motif zengini tarihî cami ilgi bekliyor

Tarih: 5 Haziran 2008 Kaynak: Türkiye
Erzurum’un İspir ilçesine bağlı Çamlıkaya beldesinde ahşap süslemeleriyle dikkati çeken tarihî Başyurt Camii restore edilmeyi bekliyor. Üzerinde kitabesi bulunmayan ve 1800’lü yıllarda yapıldığı rivayet edilen ahşap süslemeli Başyurt Camii, günümüze kadar ulaşan tarihî eserler arasında yer alıyor.

Önceki yıl Çamlıkaya Belde Belediye Başkanı Nihat Türker’in girişimleri sonucu Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca tarihî eser olarak tescillenen Başyurt Camii’nin mihrap, mimber, mahfil parmaklıkları ve sütunlarına işlenmiş birbirinden farklı yüzlerce motif bulunuyor.

Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Temel Sanat Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Murat Temur; caminin bölgede nadir görülen ahşap süslemeli tarihi camilerden biri olduğunu söyledi. Temur, “En önemli özelliği ahşap sütunlar, mihrabı, mahfil ve parmaklıkları bir halı gibi farklı motiflerle işlenmiş olması. En az 200 yılık bir tarihine rağmen ahşap süslemeler canlılığını koruyor” dedi.

Belde Belediye Başkanı Nihat Türker ise caminin özellikle ahşap minaresinin nem sebebiyle her yıl daha fazla fazla yıprandığını söyledi. Türker, “Restore edilmesi için girişimlerde bulunduk, ancak henüz bir sonuç alamadık. Geçen yıl caminin tadilatını yaptırmak için Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan ödenek talep ettik. Fakat net bir cevap alamadık” diye konuştu. 

Halı gibi işlenmiş 
Doğu Anadolu bölgesindeki nadir görülen ahşap süslemeli eserler arasında bulunan tarihî Başyurt Camii’nin mihrap, minber ve mahfili halı gibi işlenmiş.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.