Haberler

Türkiye’nin Venedik’i Alaçatı’ya inşa ediliyor

Tarih: 5 Haziran 2008 Kaynak: Milliyet Yazan: Fehim Genç
Ant Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Okay, dünyaca ünlü sörf merkezi Alaçatı’da, Venedik tarzında bir site inşa ettiklerini söyledi.

Alaçatı körfezine açılan 2 bin 400 dönümlük arazide, Türkiye’nin Venedik’ini inşa ettiklerini belirten Ant Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Okay, “Kanallar açarak, körfezi karaya doğru genişletiyoruz. Etrafına da 500 ev yapacağız. Yalılarda oturanlar teknelerini evinin önüne bağlayacak” dedi.

Alaçatı Turizm ve Yatırım İşletme A.Ş. tarafından geliştirilen projenin, 10 yıllık bir sürede tamamlanacağını kaydeden Okay, projenin yapımında Fransa’nın dünyaca ünlü marina-kenti Port Grimaud’dan esinlenildiğini söyledi. Okay, şu bilgileri verdi:
“Port Alaçatı projesi; dünyanın sayılı marina-kentleri arasında yer alan Fransa’daki Port Grimaud, Costa Brava’daki Rosas ve Avustralya’daki Sanctuary Cove gibi bir yer olacak. Konsepti, ünlü Fransız mimar François Spoerry imzasını taşıyor.

Master planının sorumluluğu Baykan Güray, Aykut Mutlu ve uzun yıllar Spoerry ile birlikte çalışan mimar Xavier Bohl’a ait.”
Projenin tüm sorumluluğunu 1995 yılında ünlü Türk mimar Aykut Mutlu’nun üstlendiğini belirten Okay, daha sonra şunları söyledi: “Alaçatı Turizm ve Yatırım İşletme A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Alaçatı Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç proje ve arsa geliştirme görevini üstlendi. Proje, Fransa’da Xavier Bohl ile birlikte Türk mimarlar Turgut Çıkış, Ahmet Sayar ve Sevim Ozan tarafından tasarlandı. Ant Yapı olarak biz de inşaat faaliyetlerini üstlendik.”

500 tekne kapasiteli marina
Denizle iç içe bir yaşam alanı kurmayı hedeflediklerini belirten Okay, “Her eve ait özel tekne bağlama yerleri olacak. Projede ayrıca 250’si denizde, 250’si karada olmak üzere 500 tekne kapasiteli bir marina faaliyette” dedi.

Kanallarla birbirinden ayrılan ada ve yarımadalar üzerinde konut, turizm, rekreasyon, spor ve kültür yapıları inşa edileceğini kaydeden Okay, şunları söyledi:

“Her yıl 50 civarında yeni konut yapmayı planlıyoruz. Alaçatı’nın özgün mimarisini yansıtan müstakil girişli evleri; cumbalı, teraslı, bahçeli, avlulu olmak üzere farklı tiplerde inşa ediyoruz. Tüm konutların kendine ait otopark alanı ve depoları mevcut. Alaçatı’nın karakteristik evleriyle modern mimarinin bütünleştiği projede, doğal yaşamı korumak adına gerekli önlem ve çalışmalar da yapılıyor. Atık su arıtma tesisinde arıtılan su, bahçe sulamasında kullanılıyor. Ayrıca Alaçatı Belediyesi tarafından 18 delikli bir golf merkezi kurmak için hazırlık yapılıyor.”

Çeşme’ye 8 kilometre
Alaçatı’nın İzmir Adnan Menderes Havaalanı’na 80, Çeşme’ye 8 kilometre mesafede yer aldığını kaydeden Okay, şunları söyledi: “Dünyanın sayılı rüzgar sörfü merkezlerinden olan Alaçatı’da yıl boyunca rüzgar sörfü yapılabiliyor. Kentin ayrıca yelkencilik, scuba-diving, derin deniz balıkçılığı, trekking, yürüyüş gibi sporlara da uygun bir yapısı var.”

İlk etaptaki 25 konut ve bir butik otel var
Port Alaçatı’nın birinci etabında yer alan 25 konut, 90 bin ile 600 bin euro arasındaki fiyatlarla satıldı. Büyüklükleri 70 ile 250 metrekare arasındaki değişen konutlar Temmuz 2005’te teslim edildi. Bu bölümde 18 yatak kapasiteli bir butik otel de yer alıyor.

Yamaç Evler’de 120 bin euro’ya daire
Port Alaçatı’da teknesi olmayanlar için inşa edilen ikinci etaptaki Yamaç Evler’de konut fiyatları 120 bin ile 850 bin euro arasında değişiyor. Bu etapta, 4 blokta 30 adet apartman dairesi, 11 blokta 35 adet sıra ev ve 10 adet müstakil villa var. Konut büyüklükleri 92 ile 447 metrekare arasında değişiyor. Yüzde 50’si satılan Yamaç Evler, haziran sonunda teslim edilecek.

Sahil Evleri’nde 1.5 milyon euro’ya yalı
Üçüncü etaptaki Sahil Evleri’ndeki konut fiyatları 220 bin ile 1 milyon 580 bin euro arasında değişiyor. Bu etapta 2 apartman bloğunda 16 daire ve 27 adet sıra villa yer alıyor. Konut büyüklükleri 85 ile 449 metrekare arasında değişiyor. Yüzde 50’si satılan Sahil Evleri, Mayıs 2009’da teslim edilecek.

Kendi enerjisini üretecek
Mehmet Okay, Port Alaçatı’nın kendi enerjisini üreteceğini belirterek, “Bu amaçla kurulan Alaçatı Elektrik A.Ş. bölgeye kuracağı pervanelerle elektrik üretecek. 30 milyon euro’luk bu yatırımla yılda 21 megawatt enerji üretilecek” dedi.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.