Haberler

Küresel ısınmanın hem kurbanı hem nedeni turizm

Tarih: 5 Haziran 2008 Kaynak: Cumhuriyet Yazan: Gökçe Uygun
Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü’nün (UNWTO) “Turizm ve İklim Değişikliği” raporu verilerine göre turizm, küresel ısınmanın hem kurbanı hem nedeni. Turizmin geleceği için yol gösterici bir rehber niteliğinde olan raporda, sürdürülebilir turizmin hangi şartlar altında var olabileceğine dikkat çekiliyor. Raporda, “Isınmaya karşı harekete geçmemek hem turizm sektörü için trajik olur hem de dünya ekonomisi için ağır sonuçlar yaratır” uyarısı yapılıyor.

UNWTO’nun, Turizm ve İklim Değişikliği adlı kitapçığı, bu alandaki bilgi eksikliğini gidermek amacıyla Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği’nce (TYD) Türkçeye çevrilerek yayımlandı. Raporda, kaygı duyulması gereken şu 4 faktöre dikkat çekiliyor: “Tropik bölgelerdeki gelişmekte olan ada ve kıyı şeritlerinin sorunları, su kaynaklarının azalması ve çölleşme, eko-sistemlerin evrimi/ biyoçeşitliliğin azalması ve kutup ve dağlık bölgelere yapılan seyahat ve sporların geleceği.”

Paralı pişmanlık!
Raporda, emisyonların azaltılması için, yenilenebilir enerji projeleri, atık işleme yatırımları veya yeniden ormanlaştırma programlarının uygulanması gibi girişimler konusunda ise şu ilginç örneğe yer veriliyor:

“Bu girişimlerin ahlaki boyutu da yok değildir; ödeme yaparak pişmanlık! Örneğin Air Canada ile Vancouver’dan Montreal’e uçarken atmosfere verilmesine yol açtığınız 800 kilogram karbondioksit için pişmanlık duyuyorsanız 12.80 dolar ödeyebilirsiniz...”

Raporun son kısmında ise Dünya Bankası’nın eski başekonomisti Nicholas Stern’in “Güçlü ve erken eylemin yararı, hiçbir şey yapmamanın ekonomik maliyetinden çok daha fazladır” sözü anımsatılarak şöyle deniliyor:

“Turizmin iklim değişikliğinden sonra hayatta kalabilmesine, ona yaptığı katkıyı azaltmasına yol açacak eylem araçları önermek UNWTO’ya düşüyor. Şu 4 uyarı sözcüğü herkese yol göstermeli; etkileşimleri ve kaybedilecekleri anlamak, değişiklikleri öngörmek, ortaya çıkan yeni ortama uymak ve uluslararası toplumun ortak çabasına katılmak.”
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.