Haberler

İstanbul’da denize girmeyin

Tarih: 5 Haziran 2008 Kaynak: Cumhuriyet Yazan: Deniz Tatarer
İstanbul Boğazı ve Marmara Denizi kıyıları sanayi ve turizm tesisi atıkları, deniz kazaları, ağır metaller ve yoğun şehirleşme nedeniyle yüksek kanser riski taşıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve İstanbul İl Sağlık Müdürlüğ’nün denize girilebilirlik ölçütü olarak yalnızca mikrobiyolojik test sonuçlarını dikkate almasını eleştiren uzmanlar, yurttaşlara “İstanbul’da denize girmeyin” uyarısında bulundu. İBB ve İstanbul İl Sağlık Müdürlüğ’nden yapılan açıklamalarda ise İstanbul’da 83 noktada denize girilebileceği kaydedildi.

Sevinç-Erdal İnönü Vakfı bünyesinde Marmara Denizi’nin ekolojik yaşamı üzerine araştırmalarda bulunan uzmanlar, Marmara Denizi’ne İstanbul ve çevresindeki illerden ciddi atık deşarjı yapıldığına dikkat çekerek, deşarjı yapılan atık sularda çevreyi ve insan sağlığını tehdit eden her tür girdinin incelenmesi gerektiğini, kolibasili değerinin ölçülmesinin ise geçerliliği olmadığını söylediler. 1980’lerin sonundan itibaren Marmara Denizi’nden çıkan “çift kabuklu” deniz ürünlerinin Avrupa’ya girişinin yasaklandığına da dikkat çeken uzmanlar, “Denizler bütünlüklü olarak ele alınmalıdır. Bir kıyının yüzmeye uygun olması başka bir kıyının uygun olmaması gibi bir şey söz konusu değildir. Atık sulardaki zehirli kimyasal seviyesi yüksekse, o suda hiçbir bakteri yaşamaz. Dolayısıyla kolibasili de bulamazsınız ancak bu suyun güvenli olduğunu göstermez” değerlendirmesinde bulundular. Atıkların farklı bireylerde çeşitli sağlık sorunlarna neden olabileceğine de vurgu yapan uzmanlar, atıklardan kaynaklanan cilt hastalıklarında son yıllarda ciddi artış olduğunu belirtiler.

Deniz Temiz Derneği/TURMEPA Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Jülide Ergin, İstanbul Boğazı ve Marmara Denizi’nde bazı sahillerin “mavi bayraklı” olmasının güvenilirlik ölçütü olmadığına dikkat çekerek “Bir sahilin mavi bayrak alması için 28 kriter aranıyor. Bunların arasında cankurtaran hizmetinin verilmesi, çöplerin ayrıştırılması, soyunma kabinlerinin bulunması gibi ölçütler var. Mavi bayraklar denize değil, plajlara veriliyor. Ne yazık ki Türkiye’de kimyasal atıklar halen denizlere boşaltılıyor. Kimyasal atıklarla ilgili ya yetkili kurumlar bu gerekli testleri yapmıyor ya da test sonuçlarını kamuoyundan saklıyorlar” dedi. Marmara Denizi’nde 143 deniz canlısının yok olduğuna da dikkat çeken Ergin, ağır metallere maruz kalan deniz canlılarının yenmesinin ciddi sağlık riski yarattığını kaydetti.

İki plaj standartlara uygun değil
İstanbul Boğazı ve Marmara Denizi’nde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait 10 plajdan Yeşilköy’deki Doğu Çiroz ve Batı Çiroz plajları bakteriyel değerleri bakımından tehlikeli seviyelerde. İBB’den İstanbul’daki deniz sezonuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada, aralarından Florya, Menekşe, Durusu, Caddebostan ve Beykoz plajlarının da bulunduğu 10 tesiste sezonun 15 Haziran’da açılacağı kaydedildi. İBB sınırları içindeki sahillerde toplam 89 plajın bulunduğu da dile getirilen açıklamada, Yüzme Suyu Kalitesi Yönetmeliği uyarınca haftada iki kez alınan su numunelerinin yalnızca mikrobiyolojik testlere tabi tutulduğu kaydedildi. İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü, denize girilebilir alanların belirlenmesinde sadece toplam koliform, fekal koliform ve fekal streptekok parametrelerini dikkate aldı. Mikrobiyolojik test sonuçlarına göre yüzmeye uygun bulunan 83 noktanın 67’si iyi kalite,16’sı ise yeterli kalitede bulundu.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.