Haberler

Tarihi yarımadada ‘iddialı’ projelerin tümüne dur emri

Tarih: 6 Haziran 2008 Kaynak: Radikal Yazan: Serkan Ocak
Danıştay’ın kararından, aralarında Four Seasons Oteli’nin ek bina inşaatı, Haliç köprülü geçişi ve İMÇ’ye yapılacak lüks konut projelerinin de olduğu birçok proje etkilenecek.

Danıştay, imar planları ‘şehircilik ilkelerine ve kamu yararına aykırı’ olduğu gerekçesiyle Eminönü bölgesinde pek çok projeye durdurma kararı verdi

TMMOB Mimarlar Odası’nın Ekim 2005’te açtığı dava sonunda Eminönü ilçesini ve tarihi yarımadayı kapsayan imar planının yürütmesi Danıştay 6. Dairesi tarafından durduruldu. Kararla birlikte tarihi yarımada yapılması planlanan pek çok proje dayanaksız kaldı.

Mimarlar Odası İstanbul Şubesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nce 20 Mayıs 2005’te askıya çıkarılan ‘Tarihi Yarımada 1/5000 Ölçekli Koruma Amaçlı Nâzım İmar Planı’na ve plan hükümlerine itiraz ederek dava açtı. Gerekçe olarak imar planlarının ‘şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve kamu yararına aykırı’ olduğunu gösterdi. Yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle açılan davada Danıştay odayı haklı buldu.

Radikal’in sorularını yanıtlayan Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhçu, bu kararla hangi projelerin dayanaksız kaldığını şöyle açıkladı:

“Tarihi yarımadanın tarihsel değerlerini, dokusunu, mimari özelliklerini ortadan kaldırabilecek ‘koruma’ amaçlı bir plan yapıldı. Bizim planla ilgili bazı itirazlarımız vardı davayla buna ilişkin mücadele ettik. Bir yeraltı otoparkı yapılması öngörülüyordu. Katlı otoparklar tarihi yapıyı bozacağı gibi, tekerlekli araç sayısını da artırıcı olduğundan itiraz ettik. İMÇ bloklarının olduğu yere lüks konut yapılması düşünülüyordu. Kararla Four Season Oteli’in ek bina inşaatı da dayanağını yitirmiş oldu. Tarihi, geleneksel alışveriş ve yerleşim alanlarının özelliklerini ortadan kaldıran kararlar alınmıştı. Buna itiraz ettik. Haliç’in köprülü geçişi planı vardı. Unkapanı Köprüsü’nün 13 metre üzerinden köprü geçirilecekti. Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, köprü üzerine 13 metre yüksekliğinde boynuz yapılacağını, ‘Boynuzlu Geçit’ ismini alacağını duyurmuştu. Tarihi yarımadanın kendisi simgedir, yeni bir simgeye ihtiyacı yoktur diyerek buna da itiraz ettik. Danıştay bu itirazlarımıza ilişkin karar verdi.”

Kaynaklar çöpe...
Muhçu, daha önce İstanbul’un 1/100.000 ölçekli il çevre planlarının da yürütmesinin durdurulduğunu hatırlattı ve “Katılımcı bir plan hazırlanmadığını, şehircilikle bağdaşmadığını ve tarihi dokuya zarar verildiğini anlattık ancak bizi dinlemediler. Yargı da planları iptal ediyor. Yüksek yargı bilimsel ve çağdaş bir karar almıştır. Kararlar ders olmalı. Kamunun kaynakları, emek boşa harcanıyor” dedi.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.