Haberler

"Kentsel Gelişim Üzerinde Durulmalı"

Tarih: 6 Haziran 2008 Kaynak: Dünya
Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneğinin (GYODER), "Dar Gelirlilerin Konut İhtiyacı ve Çözüm Önerileri" raporunda, Türkiye'nin daha çok kentsel gelişim üzerinde durması gerektiğine dikkat çekiliyor.

GYODER adına "Affordable Housing Institute" tarafından hazırlanan "Dar Gelirlilerin Konut İhtiyacı ve Çözüm Önerileri" raporu, 8. Gayrimenkul Zirvesinde açıklandı. Raporda, Türkiye'nin Avrupa ve Amerika'daki gelişmiş ülkelerle rekabetçi konumda olabilmesi için, Türk Ekonomisi'nin diğer sektörleriyle karşılaştırıldığında Türkiye'nin örnek aldığı ülkelere nazaran daha yavaş ilerlemekte olan konut sektörünün toplam arz, konut kalitesi, ödenebilir ve karşılanabilirliği geliştirilmesi gerektiği belirtiliyor.

Türkiye'deki konut sektörünün geliştirilmesinin genel olarak Türk ekonomisini geliştirmekle kalmayacağı, ayrıca insanların konut satın alma ya da kiralama esnekliğini artıracağı için Türkiye'deki toplam hane gelirinde bir artışı ve daha iyi bir yaşam kalitesini de beraberinde getireceği vurgulanıyor.

Raporda, "Türkiye daha çok kentsel gelişim üzerinde durmalıdır çünkü kentler büyümenin beklendiği ve talebin arzdan daha hızlı artığı yerlerdir" deniyor.

Raporda yer alan tavsiyeler ise şöyle sıralanıyor:

"Hükümeti konut üretiminden konut finansmanına kaydırmak. TOKİ müteahhit ya da geliştirici konumunda değil, Meksika ve Tayland'daki emsalleri gibi borç veren, yatırımcı, ve banka konumlarında olmalıdır.

Meksika'daki SHF ve ABD'deki hükümetçe desteklenen kuruluşlar gibi TOKİ'yi sadece arz tarafını değil, talep tarafını da kapsayacak şekilde çeşitlendirmek. TOKİ'nin borç portföyünün menkul kıymetleştirme getirileri, TOKİ'ye konut bankası olarak yeniden yön vermek için öz sermaye tabanı olarak kullanılmalıdır.

Pazarı tamamlayacak yeni finansal ürünler yaratılarak, özel tutsat (mortgage) bankaları katalize edilmelidir.

Kentsel gelişim ve dönüşüm için, yerel yönetimlere devletin sahip olduğu arazileri elde etme izni verilmelidir.

Ulusal bir gecekondu dönüşümü pilot programı yaratılmalıdır ve bu program, yıkım ve kurallara uygun binalarla yeniden inşa etme, dönüşüm ve konutları depreme dayanıklı hale getirmek için uygun kredileri esas alarak oluşturulmalıdır.

Tutsat bankaları aracılığıyla satılmak üzere, tüketicilere yönelik konutları depreme karşı dayanıklılaştırma kredileri geliştirilmelidir. Bu krediler, mevcut kaçak mahallelerin geliştirilmesine yönelik geniş tabanlı yeni politikaların bir bölümü olarak kullanılmalıdır.

Uzun vadeli ödenebilir ve karşılanabilir konutlar için bir konut kiralama birliği modeli yaratılmalıdır."
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.