Haberler

Dubaililer, Türkiye’yi 50 milyon dolara sattı!

Tarih: 6 Haziran 2008 Kaynak: Milliyet Yazan: Tuğba Tekerek


Denizi doldurarak 300 adadan oluşan yapay bir dünya yaratan Dubaili Nakheel şirketi, Türkiye adasının satışı için 50 milyon dolara anlaştı. Nakheel’in Marka Müdürü Adnan Dawood, “Türkiye’yi temsil eden adayı 50 milyon dolara bir Türk şirkete sattık” dedi. Satışın bu yılın başlarında gerçekleştiğini belirten Dawood, Türk şirketin adını açıklamadı.

Alıcı Türk şirket adaya az sayıda lüks villa inşaa edecek, ‘Türkiye’nin keyfini bu villaları alanlar sürecek. Dubai hükümetine bağlı olan Nakheel, 2003 yılında başlattığı projeyle şehrin 4 kilometre açığında her biri bir şehri ya da ülkeyi temsil eden adalar oluşturmaya başlamıştı. Ocak 2008’de tamamlanan adalar yukarıdan bakıldığında dünya görüntüsü oluşturuyor.
Adaları 15 ile 50 milyon dolar aralığında satışa çıkaran Nakheel, büyük ada kategorisine giren 54 kilometrekarelik Türkiye adasını tavan fiyattan satmış oldu.

İki Türk yatırımcıdan biri Tamince
Dawood, Türkiye adasında gerçekleştirilecek proje için “Türk mimarisine uygun olacak, ülkenin kültürünü en iyi şekilde yansıtmasını ümit ediyoruz” dedi. Önce Nakheel tarafından onaylanacak olan projede inşaatın gelecek yıl başlaması bekleniyor. Adalarda yaşam ise 2010’dan itibaren başlayacak.

Dawood, her yıl adaların satışı için dünyadan 50 iş insanının davet edildiğini son 2 yılda Türkiye’den iki şirketin çağrıldığını belirtti. Davet edilen bu iki iş insanından birinin Fettah Tamince olduğu biliniyor. Tamince, Nakheel’in ‘Dünya’sında İngiltere’ye bağlı Arjantin’e yakınlığı nedeniyle stratejik öneme sahip olan Falkland Adaları’nı aldığını açıklamıştı.
Dubai hükümetine bağlı Nakheel’in devam etmekte olan projelerinin toplamı 60 milyar doları buluyor. Bu projeler bittiğinde Dubai’nin 67 kilometrelik sahili 1000 kilometreye çıkacak.

Taşyapı, Dubai’nin ‘Rıhtım’ına demir attı
Taşyapı İnşaat’ın sahibi Emrullah Turanlı da Dünya Adası’nın yanında yer alan, başka bir yapay adalar topluluğu olan Waterfront’tan (Rıhtım) arsa aldı.

Taşyapı’nın sahibi Emrullah Turanlı, “Arsada Türkiye’deki gibi 1000 lüks konut yapacağız” dedi. Turanlı, arsa bedeliyle birlikte yatırımın 500 milyon dolar olacağını, toplam 1.4 milyar dolar gelir beklendiğini anlattı.

Komşuya yüzmek mümkün
- Dünya Adası Projesi daha çok turist çekmek isteyen Dubai’nin sahil şeridini uzatma düşüncesinin bir sonucu olarak doğdu.
- ‘Dünya’yla beraber Dubai’nin 67 kilometrelik sahil şeridine 232 kilometre eklenmiş olacak
- ‘Dünya’ 9 kilometre genişliğinde ve 7 kilometre uzunluğunda. Toplam 931 hektar alanı kaplıyor.
- Adaların arasındaki mesafe ortalama 100 metre. Bu durumda ada sakinleri komşularına en azından teorik olarak yüzerek gidebilecekler.
- Ortalama su derinliği 15 metre.
- Bazı adalar özel kullanım için ayrılırken bazı adalar kamuya açık olacak. Kamuya açık adalarda plajlar, restoranlar, alışveriş merkezleri yer alacak.
- ‘Dünya’yı oluşturmak için 320 milyon metreküp toprak kullanıldı.
- 27 kilometre uzunluğundaki dalgakıran için de 34 milyon ton kaya denize yerleştirildi.
- Yapay adaların denizdeki yaşama ciddi bir darbe vurduğunu söyleyen çevreciler diğer Nakheel projeleriyle beraber Dünya’yı da sert bir şekilde eleştiriyor.
Takvim
<<Ağustos 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.