Haberler

Kuraklık alarmı veren İzmir acil eylem planı hazırladı

Tarih: 6 Haziran 2008 Kaynak: Referans
İzmir'in yüzde 40'lık bölümünün su ihtiyacını karşılayan Tahtalı Barajı'nda 160 günlük su kalınca, Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediye başkanları ve vatandaşları su tasarrufuna yöneltmek için yeni bir kampanya başlattı.

Hükümetin susuzluk nedeniyle başlattığı Acil Eylem Planı kapsamına almadığı İzmir'de, belediyeler kuraklık ve su krizine karşı işbirliği yapacak. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kentin yüzde 40'lık ihtiyacını karşılayan ve 160 günlük suyu kalan Tahtalı Barajı'nda belediye başkanlarıyla bir araya gelerek, "Kuraklıkla başa çıkma stratejisi" açıkladı.

Birkaç yıl önce suyla dolu olan, ancak küresel ısınma nedeniyle zemindeki toprağın çatladığı Tahtalı Barajı Gölet alanında ilçe ve belde belediye başkanlarıyla incilemelerde bulunan Başkan Kocaoğlu, baraj doluyken minaresi hariç ana yapısı su altında kalan caminin bugün tepelik bir alanda kalmış olmasının durumun ciddiyetini ortaya koyduğunu söyledi. Kocaoğlu, barajın 2007 yılına göre yüzde 40 daha az suya sahip olduğunu belirtti.

Su krizi ile karşı karşıyayız
Hükümetin susuzluğa karşı hazırladığı Acil Eylem Planı'nda, kuraklık tehdidi altında olan 7 il arasında İzmir'in yer almadığını belirten Kocaoğlu, "Hükümet herhalde su açısından daha zor durumda olan illerle ilgili plan geliştirecek. Devlet Su İşleri (DSİ) ve Çevre ve Orman Bakanlığı verilerine göre hareket ediyorlar. Ancak, İzmir'de de İZSU'nun tespitlerine göre kentimiz yakın zamanda su kriziyle karşı karşıya kalacak noktadadır. 2008 yaz aylarını yeni yeraltı kuyuları açarak, tasarruf yaparak ve herhangi bir anormallik olmazsa 24 saat kesintisiz su vererek atlatabileceğiz" dedi.

Kocaoğlu, kuraklıkla başa çıkma stratejilerinin iki ana bölümden oluştuğunu, birincisinin su kaynaklarını artıracak ve koruyacak "Yeni yatırımlar", ikincisinin ise su tasarrufu sağlayacak, tasarruf bilincini artıracak "Önlemler/kampanyalar" olduğunu söyledi.

Yeni kuyular açılacak
Kocaoğlu, "Kısa ve orta vadeli çözüm olarak yeni kuyular açılacak. Kısa vadede saniyede 1500 litre su üretecek 4 havzada 21 kuyu açılışı için hazırlıklara başlandı. Böylece Menemen'de 9, Sarıkız havzasında 8, Halkapınar'da 2, Pınarbaşı'nda 2 yeni kuyu daha açılacak" dedi. Kocaoğlu orta vadede ise Bornova-Belkahve ve Buca-Şirinyer bölgesinde yeraltı suyu kuyuları için etüdlere başlandığını belirtti.

Kuraklıkla Başa Çıkma Stratejisi'nin ikinci bölümü olan "Tasarruf önlemleri-kampanyalar" kapamında ise idari ve hemşehri tasarrufunun önemine dikkat çeken Kocaoğlu, "İdari tasarruf sağlama amacıyla yüzey suyu kaynakları ve havzaların korunması, izlenmesini gerçekleştirdik. Su havzalarındaki dereleri ıslah ederek barajların ömrünü uzattık. Arızalara müdahale çalışmalarını Merkez bölgede 56 ekip, çevre bölgelerde 53 ekiple hızlandırdık. Merkez bölgede günde ortalama 158 arızaya müdahale edildi" dedi.

Başkanlara tasarruf metodları
- Tarım alanlarında daha az su kullanılması.
- Daha az su isteyen iğne yapraklı ağaçların tercih edilmesi.
- Çim alanlar yerine az su tutan çalı grubu bitkilere ağırlık verilmesi.
- Park ve bahçe sulamalarının gece yapılması.
- Damla sulama sisteminin yaygınlaştırılması.
- Araç yıkama için kullanılan suların yeniden değerlendirilmesi.
- Halkın tasarrufa teşvik edilmesi.

İzmirlilere tasarruf metodları
- Bina, ev, su tesisatı arızalarını giderin.
- Tuvalet rezervuarlarını küçültün.
- Duş alırken süreyi kısaltın.
- Elle yıkama yerine makine kullanarak bulaşık yıkayın.
- Çamaşır ve bulaşık makinalarını dolunca kullanın.
- Meyve ve sebzeyi kapta yıkayıp, yıkama suyunu da kaba temizlikte kullanın.
- Traş olurken, diş fırçalarken, el yıkarkan, çeşmeyi kapatıp suyun boşa akmasını önleyin.
- Duş başlıklarını değiştirin.
- Damlayan çeşmeleri onarın.
- Araçları hortum yerine kova ile yıkayın.
- Halıları yıkamak yerine silerek temizleyin.
- Bahçe sulamasını gün batımında yapın.
- Yeşil alanlarda ve tarım alanlarında damla sulama tekniğini kullanın.

Sulamada 'gece' vardiyası
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde park ve bahçeler, su tasarrufu amacıyla gün battıktan sonra sulanmaya başlandı. Küresel ısınmanın artan etkilerini "en az hasarla" atlatabilmek için çeşitli projeler geliştiren belediye, parklar ve yeşil alanlardaki bitkilerin, yeraltı suları kullanarak "geceleri" sulanması önlemini aldı. Belediye böylece gün içinde buharlaşmadan kaynaklı su kayıplarının önüne geçmeyi başardı.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Nisan 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.