Haberler

‘Cennet’e ‘Cehennem’ Projesi

Tarih: 9 Haziran 2008 Kaynak: Cumhuriyet Yazan: Oktay Ekinci
“Fatih Sultan Mehmet’in 1453 yılında İstanbul’u fethettiği zamanki duygularını ifade eden herhangi bir sözünü bilmiyoruz; ama 1460 yılında Amasra’yı tepeden gördüğü andaki duygularını bilmeyen yoktur; ‘Lala, acep çeşm-i cihan bura mı ola?’ demiş yanındakine..”

Karadeniz kıyı kuşağımızdaki tarih ve doğa cenneti Amasra hakkında bunları söyleyen jeoloji yüksek mühendisi Şevki Bayraktaroğlu, aynı cennete, çağımızın en “kirletici” enerji yatırımlarından biri olan “termik santral” yapılmasına da şunları söylüyor: “Tarihin garip cilvesine bakın ki; şimdi Fatih’in hayran kaldığı manzaradaki Tarlaağzı ve Gömü köylerinin bulunduğu yere, 1100 megavat gücünde termik santral yapılmak isteniyor. Buna karar veren insanlar, tarihe geçen bir güzelliği hangi mantık ve hangi duygularla gözden çıkartabiliyorlar?”

Sadece Bayraktaroğlu’nun değil, tüm Amasralıların uykularını kaçıran ilk haber, birkaç ay önce basında özetle şöyle yer aldı: “Amasra’ya 1100 megavatlık bir termik santral kurulmak üzere başlanan inşaat hazırlığında 2007 yılında yüzde 1.2’lik ilerleme kaydedildi”.

Oysa uzmanlara göre, ulusal enterkonnekte sistemdeki kaçak oranının giderilmesiyle, “çok daha fazla” enerji sağlanabileceği gibi; Amasra’daki hazırlıkta, santralın kurulacağı yer bile hâlâ kesin olarak açıklanmış değil...

Nitekim Bartın-Amasra bölgesi yerleşme alanlarının içme suyu havzasında kömür sondajlarının başlaması üzerine bir kınama eylemi düzenleyen Bartınlıların, bu cinayete sonuna kadar direneceklerini söyleyen Belediye Başkanı Ahmet Altıntel, santral projesinin hiçbir bilimsel dayanağı olmadan dayatıldığını da ekliyor...

Termik santral projelerinde, zehirli baca gazlarının bölgeye zararını en aza indirmek için “hâkim rüzgâr”a göre yer seçimi yapılması gerektiğini belirten Bayraktaroğlu ise Amasra’da bunun bile göz ardı edildiğini; dahası depremsellik açısından da Tuna, Merkez, Sınır, Güney, Doğu, Kuzey fayları ve diğer deprem üreten fayların (Çakraz vb.) özellik ve yerlerinin nasıl değerlendirildiğinin de belli olmadığını anımsatıyor.

Psikolog Cengiz Şıklı, bunlarla birlikte, yöredeki doğayla bütünleşen ve deniz-orman-tarih üçgeninde çok özel kültürel geleneklerle süregelen “sakin ve dingin yaşam”ın, santralın devreye girmesiyle olumsuz etkileneceğini belirtiyor. İşte bütün bu nedenlerle, Amasra’da termik santral kurmanın “insan hakları”na aykırı olduğunu vurgulayan kuruluşlarla birlikte, Peyzaj Mimarları Odası geçen şubat ayı başlarında Ankara’da da “kınama eylemi” düzenlemiş, imza kampanyası başlatmıştı. Odanın açıklamasında “Amasra, Türkiye’nin rüzgâr enerjisi potansiyeline sahip önemli bölgelerinden biridir. Termik santral yerine rüzgâr enerjisi sağlayan tesisler kurulmalıdır” denmesine rağmen bu yönde bir araştırma bile hâlâ başlatılmış değil.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.