Haberler

Zeugma'nın değerini anladık mı ?

Tarih: 9 Haziran 2008 Kaynak: Referans Yazan: Jale Özgentürk
Dünyanın yeni 7 harikasından biri olarak tanımlanan Zeugma Antik Kenti'ndeyiz. Tahta bir masanın etrafında yerel giysili iki görevli kâğıt oynuyor. Kalabalık bir grup olarak kazı çalışmasının yapıldığı bölgeye giriyoruz ama görevlilerin pek de umurlarında değil. Biraz sonra biri masanın üstüne çıkıp bağdaş kurarak gelenleri seyrediyor.

Geçen hafta bir toplantı için gittiğimiz Gaziantep'te yaptığımız Fırat turunda tanık olduğumuz bu manzara insanın içini acıtıyor. Gaziantep'i dünyaya tanıtan Zeugma mozaiklerinin çıktığı bölge işte böyle korunuyor yani korunmuyor. Kısa süre önce Zeugma Antik Kenti'nden kaçırılan çok önemli parçaların Fransa'da bir müzayedede satılmasına Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın engel olduğu haberine şaşırmamak gerektiğini bu manzara çok açık anlatıyor.

Gezi rehberimiz Fırat boyunda 30 yıla yakın süredir belgeleme çalışmaları yapan Arkeoloji ve Sanat Yayınları'nın editörü Nezih Başgelen'in anlattıkları ise daha da vahim.

200 antik kent tehlikede
Nezih Başgelen, GAP'ın 29 barajından biri olan Birecik Barajı'nın suları altında kalan bölgenin hâlâ çıkarılmamış eserlerle dolu bir hazine olduğunu anlatıyor. "Baraj yapılmadan doğru bir kazı çalışması yapılsa bugün dünyanın en büyük mozaik müzesine sahip olurduk. Birecik'te kaybettiklerimiz yerine konmayacak değerlerdi. Neyi kaybettiğimizi bile bilmiyoruz" diyen Başgelen, GAP projesinde başlayacak yeni atak öncesinde bazı uyarılarda da bulunuyor: "Yeni barajların etrafında da yüzlerce eski yerleşim var. 200 antik kent tehlikede. En bilineni olan Hasankeyf için ciddi planlamalar yapılması gerekiyor.

Başgelen, bölgeyi muhteşem bir mozaik tabloya benzeterek Zeugma'nın bu tablonun tek bir taşı olduğunu söylüyor. "Barajlardan tabii ki vazgeçilmesi zor. Ama hiç olmazsa paldır küldür yatırımlar değil planlı yatırımlar yapılmalı" diyor.

Bir yanda kapıya dayanan enerji krizi. Diğer yanda 10 bin yıllık tarih ve 'cennet nehirleri' Fırat ve Dicle'nin yarattığı müthiş doğa. Seçim kolay değil, barajsız kalamayacaksak hiç olmazsa tarihe biraz saygılı davranalım.

GAP Kalkınma Platformu hayal kırıklığı yaşıyor
Türban kararı, kapatma davası derken Türkiye'nin ekonomik geleceği karanlık dönemlerinden birine daha giriyor. Bu dönemde yatırım projeleri de tehlikede. Bunlardan biri de GAP.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, geçen günlerde 12 bakanın katılımıyla GAP Eylem Planı'nı Diyarbakır'da açıkladı. Plana ilişkin yorumlar da bir süredir yapılıyor. Başbakan'ın açıkladığı istihdam ve yatırım rakamlarının biraz özensizce açıklandığı ortaya çıktı. 3.8 milyon kişiye istihdam yaratılmasının imkânsızlığı da ortaya konuldu.

Eylem planı hazırlanmadan önce oluşturulan ve 9 ay boyunca nasıl bir kalkınma programı olması sorusuna yanıt arayan, Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren'in de başında bulunduğu GAP Kalkınma Platformu, açıklamalardan tatmin olmamış görünüyor.

Önümüzdeki günlerde toplanacak olan platform, eleştirilerini o toplantıda gündeme getirecek. Platformun öncülerinden biri Umut Oran'dı.

Oran, açıklanan planın 9 ay hazırlıkla oluşturulan somut rapordan istifade etmemesini düşündürücü buluyor. Açıklanan hedeflerin birçoğunun 1989'da hazırlanan, 2002'de revize edilen GAP Master Planı'ndaki hedeflerle rakamsal anlamda dahi benzerlik gösterdiğini hatırlatan Oran, yeni bir beklenti yaratılamadığını söylüyor.

Bu planın diğer 17 plandan farkının ise içine sadece zamansal bir hedefin eklenmesi olduğunu anlatıyor.

Oran "Nasıl sorusu yok, vizyon yetersiz" diyor ve şu eleştirileri yapıyor:

- GAP Rekabet Gündemi kapsamında hazırlatılan ve GAP Kalkınma Platformu tarafından kaynak olarak kullanılan plana göre, tarım dışında, bölgede 3 stratejik sektör belirlenmişti: Turizm, organik giysi ve yenilenebilir enerji. Başbakan'ın açıkladığı eylem planında ya bu sektörlere dair yeterli bir vurgu yapılmamış ya da bu sektörlerden hiç bahsedilmemiştir.

- Hükümet 3 milyon 800 bin kişiye iş sağlayacağını açıklamıştır. Ancak, bununla ilgili olarak gerçekçi bir plan ve kaynak sunulmamaktadır. Yine Türkiye'de toplam işsiz sayısının 2.5 milyon dolayında olduğu düşünüldüğünde rakamın ulaşılabilirliği şüphe yaratmaktadır.

- Eylem planında cazibe merkezleri kurulacağı ifade edilmiştir. Halihazırda bölgede kalkınma ajanslarının faaliyet gösterdiği GAP İdaresi'nin yükümlülükleri dikkate alındığında kurulacak cazibe merkezlerinin katkıdan ziyade bir koordinasyon sorununa yol açma ihtimali bulunmaktadır.

GAP planının açıklanması, muhalefet lideri Deniz Baykal'ın da buna destek vermesi sevindirici ama yine aynı hastalık kendini gösteriyor. İçerik değil şov önemli!

GAP'ta gerçekleşme oranları

Toplam maliyet            : 41.3 milyar YTL

Nakdi gerçekleşme    :  yüzde 62

Tarım                             :  yüzde 27

Enerji                             :  yüzde 84

Ulaştırma                      : yüzde 46

Turizm                            : yüzde 35

CHP'de devam ediyorum
Umut Oran, CHP kurultayında Deniz Baykal'a rakip olmuş ancak ciddi bir oy alamamıştı. Oran'a siyasete devam edip etmediğini de sordum. Kurultaydaki sonucu önemsemediğini söyleyen Oran, "Sonucun nasıl alındığını gördüm. Delegelerle kurultay boyunca beraberdik. Şimdi illere gidiyorum. Örgütlerle beraber oluyorum. Yerel seçimler için çalışmalara destek veriyorum" diyor. Yargıtay'ın türban kararına ilişkin ise "AKP yüzde 47'yi taşıyamadı. Din ve devlet işlerini karıştırdıklarını bire bir yaşadım, yaşıyorum. Mahkemenin kararına saygı gösterilmesi lazım" diyor.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.