Haberler

Saros'un 'talan'ı Meclis'te

Tarih: 9 Haziran 2008 Kaynak: Hürriyet Yazan: Yalçın Bayer
Saros Körfezi'nin 'deniz milli park' ilan edilmesi önerisini getiren doğa ve denizsever Erdal Batmaz'a destek yağıyor. Batmaz, Çanakkale ve Edirne valileri ile yörenin belediye başkanlarına birer mektup yazarak önerisini yerel makamların dikkatlerine sunarken, CHP Edirne Milletvekili Rasim Çakır, TBMM Başkanlığı'ndan sorunların varlığının ve boyutlarının tespiti ve bunların çözümü hususunda bir Meclis araştırması açılmasını istedi.

Çanakkale'nin Gelibolu ve Eceabat; Edirne'nin de Keşan ve Enez ilçelerini çevreleyen Saros'un 144 çeşit balık, 78 tür deniz bitkisi ve 34 tür süngere ev sahipliğini yaptığını belirten Çakır, "Saros sualtı zenginlikleriyle dolu ve sualtı etkinlikleriyle ilgilenenler için çok önemli bir bölge" olduğunu belirtiyor. Milletvekili Çakır, önergesinde şu uyarıları gündeme getiriyor:

"Saros Körfezi'ndeki yerli balık türleri hızla tükenmektedir. Uskumru, sinarit, mercan, orkinos, kılıç balığı ve karagöz türleri kontrolsüz avlanma nedeniyle tükenme noktasına gelmiştir. Yapılan çalışmalar sonucunda Saros Körfezi'nde dip uzatma ağları ile avcılık yapan 250 balıkçı teknesi tespit edilmiştir. Yakalanan balık türleri aynı olmasına rağmen 44 farklı özellikte dip ağ çeşidi vardır ve bu konuda herhangi bir standart yoktur. Balık av yasağı sürmekte iken çok sayıda ağ teknesi marye, dip ağı atanlar, ağlarını 60 göz yüksekliğine kadar çıkararak bölgeyi tüketmektedirler ve ağlarını denizin en derin bölgelerine (200-300 m.) ve çok uzun kilometrelere varan düzeyde talan etmektedirler. Bu ağların kalıcı zararları son derece büyük olup ağın bir kısmı bile dipte kalsa o bölgedeki taşlarda bir daha canlı yaşamaz hale gelmektedir. Saros Körfezi'nde her gün denize on binlerce iğneli, uzunluğu binlerce metreye varan parakete takımları atılmaktadır. Bu iğnelerin bazıları yerde takılı kalmaktadır ve bu sonsuza kadar o bölgedeki balık sahasını yok etmektedir.

10-15 yıl önce bölgede çekilen sualtı fotoğrafları ile günümüzdekiler karşılaştırıldığında yaşanan katliam açıkça görülmektedir. Daha önce görülen canlıların birçoğundan artık eser yoktur ve denizin dibi adeta balçık ve kumla kaplıdır. Ülkemizin cennet köşelerinden olan ve bir zamanlar yabancı TV kanallarının gelip bölgede sualtı belgeselleri çektiği, yurtiçinden ve yurtdışından bölgeye dalış için gelen insanları kendine çeken sayılı doğa harikalarından biri olan Saros Körfezi'nin durumu acil olarak düzeltilmelidir."

Saros'a karşı herkes duyarlı olmalıdır.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.