Haberler

Çevre günü Çamköy’de kutlandı

Tarih: 9 Haziran 2008 Kaynak: Evrensel
5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle geleneksel hale gelen Bergama Çamköy’de yapılan basın açıklamasında ‘Koza Altın Madeni’ne ‘Bergama’yı terk et’ mesajı verildi.

Bergama Çamköy’de bulunan 17 Köyün Kitabesi Anıtı’nın önünde basın açıklaması yapan çevreciler adına ilk olarak söz alan Bergama Platformu Dönem Sözcüsü Erol Engel, yıllardır Bergamalı köylülerin yürüttüğü mücadeleyi hatırlatarak, “Biz yıllardır buradan altın madenine karşı tepkilerimizi dile getiriyoruz. Şu an burada köylülerimiz yok. Altın şirketi çeşitli oyunlar oynuyor, rüşvetler dağıtıyor. Sessiz sedasız madenin kapasitesini 3 katına çıkarttı. Su sıkıntısı yaşayan Bergama için bu durum felaket anlamı taşıyor” dedi.

14 Nisan Bergama’nın kurtuluş yıldönümünden sonra altın madenine karşı yeni bir mücadele ivmesinin başladığını aktaran Engel, madencilerin er geç Bergama’yı terk edeceklerini söyledi.

Daha sonra söz alan EGEÇEP Dönem Sözcüsü Erhan İçöz ise, 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nün Türkiye’de kutlanmadığını aksine protestolara sahne olduğunu belirterek, “Kalkınma eksenli çevreciliğin bu ülkeye getirdiği zararları her gün görüyoruz. Dünya bir bütündür. Bunu korumak için her türlü ekolojik dengesini korumak lazım. Şu an Bergama’da faaliyet gösteren altın firmasının yüzde 61’i yabancı şirketlerin. Ama biz kirlilik nereden gelirse gelsin karşıyız” şeklinde konuştu.

Açıklamaya destek veren Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven de, Koza Altın Madeni’nin kendisinin karşısına bir aday çıkartacağını ifade ederek, “Benim karşıma birini çıkartacaklarmış. Çıkartsınlar, sizin altınlarınız bu halkın oylarına yetmez. Sizin altınlarınız işe yaramaz. Biz kötü bir şey söylemiyoruz; 20-25 yıl sonra insanların kanser olmasını istemiyoruz. Bugünden önlemimizi almalıyız” diye konuştu. Son olarak söz alan Av. Arif Ali Cangı, ‘Çevreyi savunmanın yaşamı savunmak’ olduğunu vurgulayarak, halkın haklı mücadelesinin kazanacağını söyledi.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.