Haberler

25 bin kişiye iş fırsatı

Tarih: 3 Haziran 2008
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Rektörü Prof. Dr. Zafer İlken, İYTE Kampüsü'ne teknoloji kenti kurulması yönünde bir Fransız firma ile sözleşme metni üzerinde anlaşmak üzere olduklarını belirterek, ''Çok net olarak söyleyeyim, Expo 2015 bunun yanında hafif kalır'' dedi.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Prof. Dr. İlken, 1 yıl önce Fransız bir organizasyon firmasının Balkanlar ve Türk Cumhuriyetlerini kapsayan, bölgeye hizmet edecek bir teknoloji kenti planladığını, önce İstanbul'da yer arayışlarında bulunduklarını ama umduklarını bulamadıklarını, tam Türkiye'den vazgeçmek üzereyken İzmir'in gündeme geldiğini anlattı.

Fransızların İzmir'e gelerek kendileriyle görüştüklerini aktaran Prof. Dr. İlken, şunları söyledi:

''Bir süre önce de biz Fransa'ya gittik, firmanın Nice'deki teknoloji geliştirme bölgesine yaptıkları katkıyı gördük. Bir sözleşme metni üzerinde anlaşmak üzereyiz. Bu teknokent, 20-25 bin kişinin çalışacağı, 15 milyar dolara kadar çıkacak olan bir proje. Teknoloji geliştirme bölgeleri sadece ofisler ve bir takım laboratuvarlardan oluşmaz, içinde yüzme havuzları, golf sahaları, oteller vs. de barındırır, 24 saat yaşayan yerlerdir. Bu proje de bölgeyi bu havaya getirecek bir proje. Buraya metronun gelişini hızlandırır, Körfez'e deniz otobüsü çalışmasını, Çeşme Havaalanının tamamlanmasını hızlandırır. Çok net olarak söyleyeyim; Expo 2015 bunun yanında hafif kalır. Çünkü bu, buranın geleceğine yönelik bir olay.''

Projenin önünde bir takım yasal zorlukların bulunduğunu ve bunları yabancılara anlatmakta güçlük çektiklerini vurgulayan Prof. Dr. İlken, şöyle devam etti:

''Buranın sit alanı olması, yapılacak binaların üst hakkı sorunu, üniversite arazisi, hazine ve ormandan tahsisli arazi olmak üzere burada üç tür arazinin bulunması gibi problemlerimiz var.

Onlar 2 bin 140 dönüm bize yetmez, biz bütün kampüse talibiz diyorlar. Ama kampüsün yüzde 80'i orman arazisi, nasıl yapacağız? Fransıza diyorum ki bir olumsuzluk olarak, (bizim orada Roma Hamamı var). O diyor ki, (ne kadar güzel, biz onu restore ederiz). Yani bir anlayış farkı var ortada. Önümüze çıkan yasal sorunları nasıl anlatacağız? Sırf bu iş için, yasal prosedürler ile çalışsın diye bir hukuk bürosu ile anlaştık.''

Üniversite-Sanayi İşbirliği
Ege Bölgesindeki tek Teknoloji Geliştirme Bölgesinin İYTE kampüsünde bulunduğunu, burada bilgisayar yazılımı, imalat, konstrüksiyon, kimya, makine ve elektronik mühendisliği başta olmak üzere 63 firmanın faaliyet gösterdiğini, 300-350 kişinin çalıştığını kaydeden Prof. Dr. İlken, firmalara makine, teçhizat, sarf malzemeleri, laboratuvar aletleri ve bina imkanı sağladıklarını anlattı.

Prof. Dr. İlken, üniversitelerle sanayinin özellikle Ar-Ge alanındaki işbirliğinin önemine işaret ederek, şöyle konuştu:

''Örneğin Vestel'in yazılım kısmı burada. Üniversitenin sanayiye bakan yüzünü göstermesi açısından burada gerçekleştirdiğimiz faaliyetler çok önemli. Yıllarca üniversite kendi içinde kapalı bir tablo çizdi. Sanayici sadece işi düştüğü zamanlarda üniversiteye başvurdu. Üniversite hocası da kapısını kapattı, kendi dünyasında yaşadı. Ama Ar-Ge çalışmalarının önem kazandığı özellikle son 10 yıldır işin böyle yürümeyeceği anlaşıldı.

İşbirliği anlamında bazı firmalarla anlaşmalar yaptık. (Bizim yüksek lisans öğrencimizi işe alın, kendi imalat ya da tasarım probleminizi bu kişiye tez olarak verin, tez jüriliğini biz yapalım) dedik. Bu şekilde birkaç firmada 6-7 öğrencimiz çalışıyor. ''

İYTE'nin iddialı olduğu alanların başında moleküler teknoloji, genetik, biyo teknoloji, nano teknoloji ve enerjinin geldiğini vurgulayan İlken, öğretim üyelerinin yüzde 80'inin ABD'de doktora yaptığını, oradaki ilişkilerini devam ettirdiklerini, böylece yeni teknolojileri daha rahat takip ettiklerini dile getirdi.

''Civardaki Köylüler Yerin Altına İniyoruz Sanıyorlar''
İYTE'nin gelecek dönem hayata geçireceği projeler hakkında bilgi veren Prof. Dr. İlken, ''DPT ile yaptığımız ortak çalışmayla bir sıcak su kuyusu açtırdık, bu 34 derecelik su ile yaz-kış yüzülebilecek bir yüzme havuzu yapacağız. Seracılık, karides üretimi ve çiftlik balığı üretimi yapacağız'' şeklinde konuştu.

Egenda şirketi ile bir rüzgar santralı yapma konusunda sözleşme imzaladıklarını, santralın lisansının alındığını, 3 sene içinde tamamlamayı planladıkları santralın 13 megavat kapasiteli olacağını anlatan Prof. Dr. İlken, ''Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, bizim yukarıda keçi otlayan bölgede bilim parkı ve bilim müzesi gibi bir proje planlıyor'' dedi.

Prof. Dr. İlken, İYTE'nin tanıtım problemi olduğuna dikkat çekerek, ''Ege'ye mi 9 Eylül'e mi bağlısınız diyenler, bana müdür diye hitap edenler, bizi özel üniversite sananlar var. Bu civardaki köylüler, (sabah servisler geliyor, herkes iniyor ve yerin altına giriyorlar, akşamları da yer altından çıkıp servislerle gidiyorlar) diyorlarmış. Ortada kimse gözükmüyor, çünkü herkes çalışıyor. Halbuki 2 bin küsur öğrenci, 700 küsur akademik personel, 300 küsur da teknoloji bölgesinde olmak üzere 3 bin küsur kişi var bu kampüste'' dedi.

Üniversitelerde Kontenjan Artışı
Prof. Dr. Zafer İlken, YÖK'ün üniversitelerin kontenjanlarını artırma kararına ilişkin şunları söyledi:

''Çok kötü değerlendiriyorum. Çok ciddi bir sıkıntı yaratır bu. Bizim binalarımızın tasarımı bile 40 kişilik sınıflara göre tasarlanmıştır. Bu kontenjanlar arttığında o sınıfta ders yapamayacaksınız. O zaman dersin A ve B şubesini açacaksınız. Bu da hocanın vereceği ders yükünün artması demektir. Bizim gibi araştırmaya ağırlık veren üniversitelerin laboratuvarları buna göre oluşturulmuş.

Ama bana hiç sormadan (kontenjanı artır) diyorsunuz. Bu, üniversiteyi lise haline getirmektir. Öğretim üyesinden haftada 8 değil 16 saat ders vermesini istediğimizde o da (kusura bakma hoca, ben gidiyorum) der, özel üniversitelere gider. Zaten bizim 5 katımız maaş veriyorlar, yani hocayı burada tutmamız iyice imkansızlaşır.''
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.