Haberler

Park Et Devam Et

Tarih: 9 Haziran 2008 Kaynak: İSPARK, Norfolk City Council, Wikipedia Derleyen: Gül Keskin

Kaynak: İSPARK

Kent merkezlerine ulaşmak isteyen kişilerin, özel araçlarını kent merkezi dışında düzenlenen otopark alanlarında bırakarak toplu taşıma araçlarını kullanımını teşvik eden Park and Ride sisteminin, “Park Et Devam Et” adıyla Türkiye’de de uygulanmasına başlandı. Aracını gün boyunca bu otoparklara park eden kişiler, otobüs, metro ya da deniz yolunu kullanarak kent merkezinde gitmek istedikleri noktalara ulaşıyor, gün bitiminde de tekrar otopark alanına dönerek araçlarını alıyorlar.

“Park Et Devam Et” sisteminin uygulamasının ilk kez, uzmanların yeryüzünde yaşanan çevre tahribatlarının çözümlerini daha çok düşünmeye başladığı 1960’lı yıllara rastlaması tesadüf değil. Temelde yoğun araç trafiğinin, kent merkezlerinde yarattığı hava ve gürültü kirliliğinin yanında, trafikte sıkışıp kalan yolcuların yaşadıkları stres, karmaşa duygusunu hafifletmeye; kullanım yoğunluğundan ötürü kentlerde fiziksel olarak en çok yıpranmaya maruz kalan bu alanların korunmasına yönelik olarak üretilmiş bir çözüm.

“Park Et Devam Et” sisteminin ilk kez uygulanmaya başladığı yer, 1950’li yıllarda artan özel araç sahipliği ve konut alanlarının kent çeperlerine dağılması sonucunda, merkeze gidiş-gelişlerin kentin önemli problemlerden biri haline geldiği Oxford. Hükümet ve yerel yöneticilerin, konu hakkında bu kadar hassas olma nedenlerinden biri de Oxford kent merkezinde çok sayıda tarihi binanın bulunması ve ana konut bölgesi ile merkez alan arasında nehrin yer alması. Önce deneme amaçlı olarak A34 yolu üzerindeki bir motelden yarı zamanlı olarak işleyen otobüs ile başlanan “Park Et Devam Et” uygulamasının 1973 yılından itibaren tam zamanlı uygulanmasına geçilmiş. Bugün ise kentdeki 5 ayrı park alanında uygulamaya devam ediliyor. Ülkenin en büyük Park Et Devam Et sistemine sahip Oxford’da 4.800 araçlık otopark alanı bulunuyor.

Benzer şekilde Norveç’te de 4.912 araçlık otopark alanıyla kent merkezine hizmet eden ve geçtiğimiz yıl 3,4 milyon yolcu tarafından kullanılmış olan otopark alanları bulunuyor. Norveç’teki Birleşik Krallık’ın en büyük park et devam et sistemi olan uygulama kentin 6 farklı noktasından yürütülüyor. Gün içinde belirli araklıklar ile sürekli güncellenen Norfolk Kent Konseyi internet sitesinden de otopark alanlarının doluluk oranını takip etmek mümkün.

Türkiye’de ilk kez, İstanbul Büyükşehir Belediyesi şirketi İSPARK tarafından Ümraniye Haldun Alagaş Otoparkı’nda hayata geçirilen Park Et Devam Et Projesi ise sürücüleri transfer merkezlerinde toplayarak ulaşım vasıtalarıyla şehir merkezlerine taşıyor.

Haldun Alagaş Otoparkı’na gelen sürücüler, sigortalı olarak 5 saat süreyle araçlarını ücretsiz olarak park ediyorlar ve otopark içinde bekleyen özel donanımlı servis araçları ile gidiş yönünde Alemdağ Caddesi’nden Ümraniye Belediye Binası'na, dönüş yönünde ise Sütçü Caddesi’nden hareket ederek otoparka geliyorlar. Sürücüler, Haldun Alagaş Otoparkı’ndan 08:00 - 17:00 saatleri arasında 5 saati ücretsiz, 17:00’dan sonra 3 YTL ücret karşılığında faydalanabiliyor.


Kaynak: İSPARK

Bu uygulamayla, toplu taşımanın teşviki, daha az zararlı egzoz emisyonu ve küresel ısınma (CO2 Emisyonu) etkisi, daha az yol işgali, daha az yakıt tüketimi, trafik odaklı stresin azaltılması, zaman kazanımı ve yol kenarı otoparklarda daha fazla sirkülasyon olanağı hedefleniyor.

Türkiye’de ilk kez uygulanan Park Et Devam Et sistemiyle ilgili görüştüğümüz İSPARK yetkilisi Murat Demir, İSPARK’ın İstanbul genelindeki İDO iskelelerine yakın otoparkları Park Et Devam Et Projesi kapsamında potansiyel olarak kullandığını, bu otoparkların, araçları bu noktalarda toplayarak deniz ulaşımı kullanımına teşvik ettiğini ve araçların trafiğe çıkmasını önlediğini ifade etti.

Demir, ayrıca, projenin kent geneline yayılması için Ar - Ge çalışmalarının devam ettirildiğini; Şişli, Bakırköy Meydanı, Beşiktaş, Üsküdar Meydanı, Tepeüstü, Altunizade ve Göztepe gibi kilit noktalar ile dış ilçelerde de benzer “Park Et Devam Et” projelerinin uygulanabilirliğinin araştırıldığını belirtti.
Konuyla İlgili Linkler
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.