Haberler

Kybele'ye ulaşmak için yol açılıyor

Tarih: 10 Haziran 2008 Kaynak: Referans
Hitit ordularının 13. yüzyılda bölgeye bir sefer sırasında yaptıkları sanılan ve 3300 yıldır bulunduğu yerden Gediz Ovası'nın bereketli topraklarını gözleyen Ana Tanrıça Kybele'nin kaya oyması rölyefinin bulunduğu yüksek bölgeye ulaşım güçlükle sağlanıyor.

Manisa'nın Akpınar mevkiinde Spil Dağı'nın kuzeydoğu eteklerine kayaya kazılarak yapılan 8-10 metre yüksekliğindeki Kybele rölyefinin, bulunduğu yere ulaşımın olmaması nedeniyle ziyaret edilemediği, hemen aşağısında mesire yeri ve piknik alanı bulunmasına rağmen birçok kişi tarafından bilinmediği kaydedildi.

Gediz Ovası'na oturur şekilde bakan, iki yanında birer aslan figürü bulunan ve Hitit hiyeroglif yazıtlarının izleri görülen Kybele'nin Akpınar mesire alanına 100 metre mesafedeki ormanlık alanda olmasına rağmen ulaşımın çok güç gerçekleşebildiği belirtildi. Dik patika nedeniyle kat edilecek mesafenin 450 metreyi bulduğu rölyefin, doğa koşullarının tahribatı nedeniyle büyük ölçüde yıprandığı, aslan figürlerinin seçilemez hale geldiği belirtildi.

Çalışmalar başlatıldı
Halk arasında "Papaz Kayası" adıyla anılan, üst tarafında Kybele rahiplerine ait kaya odalarının da bulunduğu sanılan rölyefin turizme kazandırılması, bu kapsamda daha rahat ziyaret edilebilmesi için çalışma planlandığı açıklandı.

Manisa İl Kültür ve Turizm Müdürü Erdinç Karaköse, MÖ 13. yüzyıla tarihlenen Kybele rölyefinin, kentin tanıtımında büyük yer tutacak, önemli antik değerlerden birisi olduğunu kaydetti. Kaya yontusunun, Ana Tanrıça'yı temsil ettiğini belirten Karaköse, eserin kentin marka değerlerinden birisi olarak ele alındığını, bölgede 2 yıl önce bir çalışma yapıldığını, ancak çeşitli sebepler yüzünden bunun askıya alındığını kaydetti.

Karaköse, "Şimdi mekânın daha yakından görülebilmesi amacıyla bir proje çalışması ele alınacak. Önümüzdeki dönem içinde Manisa'nın marka kent altyapısının geliştirilmesi faaliyetleri içinde proje yürütülecek" dedi.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Karaköse, yapılacak çalışmalar sonrasında herkese Kybele'yi yakında görme imkânının sağlanacağını, Hititler döneminden kalan bu kaya yontusunun Manisa'ya gelen ziyaretçilerin ilgisini çekeceğine inandıklarını bildirdi.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.