Haberler

Ankaralı Anıtkabir diyor

Tarih: 10 Haziran 2008 Kaynak: Hürriyet Yazan: Deniz Gürel
Başkent’in sorunlarına en duyarlı derneklerden Ankara Genç İşadamları Derneği’nin (ANGİAD) yeni yapılacak amblemle ilgili yaptığı araştırmadan çarpıcı sonuçlar çıktı.

Ankra Genç İş Adamları Derneği’nin (ANGİAD) yıllardır tartışma konusu olan ve mahkeme kararıyla değiştirilmesi kararlaştırılan kentin amblemiyle ilgili yaptığı "Ankara amblemini arıyor" araştırmasından çarpıcı sonuçlar çıktı.

ANGİAD’ın kentin çeşitli ilçelerinde bin 561 kişi üzerinde yaptığı ankette kentte öne çıkan en önemli unsurun Anıtkabir olduğu fikrinde birleşildi. Ankaralılar yüzde 69.91’le kentte öne çıkan en önemli unsurun Anıtkabir olduğunu söyledi. Şu anki amblemde bulunan Atakule ise yalnızca yüzde 1.65’te kalırken, "En önemli unsur Kocatepe Cami" diyenlerin oranı 6.40’ta kaldı.

"Bir kentin amblemi sizce önem taşıyan bir şey midir?" sorusuna katılımcıların yüzde 68.54’ü "Çok önemlidir" yanıtını verirken, yalnızca yüzde 6 "Önemsizdir" dedi.

Uzmanlar belirlemeli
Yeni amblemle ilgili Ankaralıların ilk isteği yüzde 49’la ’Herkesin onayladığı bir amblem’ olurken, yüzde 21’i "Ankara’nın tarihsel, kültürel derinliği ve ağırlığını taşımalı", yüzde 12’si "Türkiye Cumhuriyeti’nin Başkentini anlatmalı" yanıtını verdi.

Yeni belirlenecek amblemi katılımcıların yüzde 62’si "Konunun uzmanları belirlemeli" yönünde görüş bildirirken, yüzde 77’sinin ’Referanduma karşıyım’ demesi amblemin uzmanlarca belirlenmesi fikrini onayladı. Katılımcıların yüzde 63’ü yeni amblem için uluslararası bir yarışma açılması gerekliliğini belirtti.

14 yıldır devam eden amblem kriziyle ilgili yöneltilen soruya da Başkentlilerin yüzde 55.79’u "Konu amblemin dışına çıktı, siyasi görüşler çarpışıyor", yüzde 17’si "Çok gereksiz bir tartışma", yüzde 8’i de ’Olan Başkent’in amblemine oluyor’ şeklinde yanıtladı.

Diyalog ve uzlaşı
Amblem sorunun çözümünde pay sahibi olabilmek ve katkı sağlamak amacıyla böyle bir araştırma yaptıklarını söyleyen ANGİAD Başkanı Yılmaz Gürcüm, "Temel hedefimiz Başkenti uzun yıllar taşıyacak diyalog ve toplumsal uzlaşı yoluyla belirlenmesidir" dedi.

Yeni amblemin her kesim tarafından kabul görmesi gerektiğini belirten Gürcüm şöyle konuştu: "Nisan ayında başlattığımız kampanyanın adını "Sizi bilmeyiz ama bizim için yaşadığımız kent Zümrüd-ü Ankara’dır" koymuştuk. Ankara’nın ekonomik, kültürel, sanatsal, toplumsal kısaca her yönden yaşam alanına katkı sağlayacak bu kampanyanın bir ayağı olarak amblem sorununun çözümüne katkı sağlamak istiyoruz.

Amblemin Ankara’nın sahibi her kesim tarafından kabul görmesini, hiç bir ideolojik siyasi kamplaşmaya mahal vermeden belirlenmesini istiyoruz. Ankete katılanların ortak görüşü bizim de görüşümüz. Uluslararası bir amblem yarışması düzenleyerek tüm kesimlerin temsil edileceği bir jüriyle kente yaraşır bir amblemin ortaya çıkmasını istiyoruz. Böylece kenti uzun yıllar taşıyacak bir amblemin diyalog ve toplumsal uzlaşı yoluyla belirlenir."
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.