Haberler

Datça'ya bir dokun bin ah işit

Tarih: 10 Haziran 2008 Kaynak: Radikal Yazan: Ender Türkkan

Datça'da, değişik yerlere asılan ‘Datça Huzurevi'ne Hoşgeldiniz. Mezarlık bedava’ yazılı kağıtlar tartışma yarattı. Kimler tarafından asıldığı belirlenemeyen kağıtlardaki yazının, ilçenin içinde bulunduğu sıkıntıyı özetlediğini belirten esnaf ve turizciler, yeterli turist gelmemesi nedeniyle siftah yapamadıklarını, borç batağında yüzdüklerini söyledi.

Haziran ayına girilmesine rağmen plajları ve sokakları boş kalan Datça'da konaklama tesislerinin yüzde 10'luk doluluk oranına dahi ulaşamadığı açıklandı. Gezi teknesi sahiplerinden taksicisine, otel işletmecisinden bakkalına kadar çok sayıda esnaf, yeteri kadar turist gelmediği için para kazanamadıklarını, borç içinde yüzdüklerini anlattı. İşletmeciler, emniyet güçlerince sökülen kağıtların üzerindeki 2 cümlenin, içinde bulundukları durumu çok iyi özetlediğini belirterek, yetkilileri, otellerin doluluk oranının yüzde 60'ın üzerine çıktığı 30- 40 günlük sezonun uzatılması, daha çok turist gelmesinin sağlanması amacıyla çözüm üretmeye, daha fazla tanıtım yapmaya çağırdı.

Yerel gazete manşetinde
Datça'da haftada 2 kez yayımlanan yerel ‘Yarımada'nın Sesi’ gazetesinin son sayısının manşetinde “Anlayan beri gelsin” başlığıyla okuyuculara, yat limanındaki elektrik panolarına ve cam şişe kumbaralarına kimliği belirsiz kişi veya kişilerce ‘Datça Huzurevi'ne Hoşgeldiniz. Mezarlık Bedava’ yazılı kağıtlar asıldığı aktarıldı. Gazetenin bu 2 cümlenin ne anlama geldiğini tartışmaya açması büyük ilgi topladı. Haber üzerine Emniyet güçleri söz konusu kağıtları söktü.

Turizmcilerin tamamına yakını, sökülen kağıtların üzerindeki 2 cümlenin, içinde bulundukları durumu çok iyi özetlediğini ifade etti. İşletmeciler, Ege ve Akdeniz'in birleştiği noktadaki Datça'nın, 50'yi aşkın irili ufaklı koya sahip, Marmaris ile Bodrum gibi popüler turizm merkezlerine yakın olmasına rağmen, doğallığını, tarihsel zenginliklerini koruyabilmiş ender turizm merkezlerinden birisi olduğunu ancak turizm sektöründen umduklarını bulamadıklarını söyledi.

Yataklar boş kaldı
17 odalı ‘Villa Aşina’ adlı konaklama tesisinin işletmecisi ve 24 üyeli Datça Otelciler Birliği'nin Başkan Yardımcısı Bülent Sancaktar, bugün, ilçedeki 3 bin yatak kapasitesinin yüzde 10'unun bile dolmadığını, bu oranın Temmuz'a kadar değişmesini beklemediklerini kaydetti. Datça'ya en yakın havaalanının 200 kilometre uzaklıkta Dalaman'da olduğunu hatırlatan Sancaktar, çözüm için daha çok tanıtım ve deniz turizmine ağırlık verilmesini önererek şöyle dedi: “Marmaris ile Datça arasındaki karayolu, 3 yıl önce tamamlanmasına rağmen hala Datça'nın yolu çok bozuk biliniyor. Çünkü Datça yeterince ve iyi tanıtılamıyor. Aynı şekilde yurtdışında da yeterince tanıtım yapılamıyor. İklimi, doğası, tarihsel zenginlikleriyle yeryüzü cenneti olan Datça hak ettiği ölçüde tanıtılsa, burada sezon değil 4- 5, 12 aya çıkar. Yapılacak bir marina, yatlar aracılığıyla yılın her dönemi buraya zengin turist çekebilir.”

Tekneciler: Batıyoruz
Tekneciler de hala tura çıkmadıklarını, ‘siftah’ yapamadıklarını, borç alarak ayakta kalmaya çalıştıklarını belirtti. 24 üyeli Datça Deniz Taşıyıcıları Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Aydoğan tanıtım yapılmamasından ve marina yokluğundan yakındı. Borçsuz üyesinin bulunmadığını, böyle gitmesi durumunda önümüzdeki yıl Datça'ya gelenlerin gezi teknesi bulamayacaklarını ileri süren Aydoğan, “Yat limanına kağıt asılması hoş değil ama, kim yazdıysa ne güzel yazmış ellerine sağlık. Yetkililer bir an önce kolları sıvamalı, cennet Datça'mızı iyi tanıtmalı, bir marina inşa etmeli. Yoksa, yarın çok geç olabilir” diye konuştu.

Taksiciler: Kendimizi taşıyoruz
Sokakları ve plajlarının boş, kahvehanelerle çay bahçelerinin kalabalık olduğu gözlenen ilçedeki taksiciler de söz konusu kağıtta yazılanların içinde bulundukları zor durumu çok iyi anlattığını kaydederek turistsizlikten, işsizlikten, parasızlıktan dert yandı. 52 üyeli Datça Taksiciler Kooperatifi Başkanı Murat Kaşkaya, hala zaman zaman taksilerine gün boyunca kendilerinden başkasının binmediğini, üyelerinin borçlarının gün geçtikçe büyüdüğünü söyledi.

YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.