Haberler

Karayollarında tekerlek izi olmayacak

Tarih: 10 Haziran 2008 Kaynak: Radikal
Türkiye Cumhuriyeti Karayolları Genel Müdürlüğü (TCK), ağır vasıtaların yoğun kullandığı devlet yolları ile otoyollarda çökmelere karşı dayanıklı ve tekerlek izi tutmayan "taş mastik asfalt" kullanmaya karar verdi.

Ulaştırma Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, TCK, 1998’de Tarsus-Adana-Gaziantep yolunda ilk kez "taş mastik asfalt" uygulaması yaptı. Bu uygulamadan elde edilen olumlu sonuçlar üzerine TCK, "taş mastik asfalt" uygulamasını genişletme kararı aldı.

TCK, bölge müdürlüklerine gönderdiği genelde, ağır vasıtaların yoğun kullandığı devlet yolları ile otoyollarda çökmelere karşı daha dayanıklı ve ağır vasıtaların tekerlek izini tutmayan "taş mastik asfalt" kullanılmasını istedi.

Daha az ses yayıyor
Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri, bitüm miktarı diğer kaplama türlerine göre daha fazla olan "taş mastik asfalt", çevre ve iklim koşullarına göre daha uzun ömürlü olduğunu belirtti.

Karışımında sert taş kullanılan taş mastik asfaltın yüzey özelliklerinden dolayı çevreye daha az ses yaydığını belirten yetkililer, söz konusu kaplamanın ağır vasıtaların yol açtığı tekerlek izine karşı dayanıklılığının da daha yüksek olduğu bildirdi.

TCK, bu yıldan itibaren, ağır taşıt trafiği olan devlet yolları ile otoyolların yapım ihalesi şartnamelerinde, kullanılacak kaplama türünü "taş mastik asfalt" olarak belirleyecek. Ayrıca, bu yıl ihalesi yapılacak yaklaşık 600 kilometre yola "taş mastik asfalt" serilecek.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.