Haberler

TOKİ’nin başarısı

Tarih: 10 Haziran 2008 Kaynak: Olay Yazan: İhsan Aydın
Dünkü gazete sayfalarında TOKİ’nin beş yılda 100 bin nüfuslu 14 şehir büyüklüğünde konut ürettiğine ilişkin haberler vardı. Beş yılda Türkiye genelindeki 81 il ve 421 ilçe merkezinde, bin 19 şantiyede toplam 312 bin 561 adet konut tamamlanmış.

Okuyunca, ‘Keşke TOKİ yıllar önce bu başarıyı yakalayabilseydi’ dedik kendi kendimize.

Gerçekten, 80’lerin ortasında TOKİ daha etkili olabilseydi, bugün büyük kentlerimizin başındaki çarpık kentleşme belası olmazdı.

Olsa da, çirkin kentleşme bu kadar büyümezdi.

Ne yazık ki, sanayileşme ve göçle birlikte hemen her büyük şehrimizde ortaya çıkan çarpık yapılaşma almış başını gidiyor. Caydırıcı yasalar bile vatandaşı kaçak yapılaşmaya yönelmekten döndüremiyor. Türk Ceza Kanunu’ndaki değişiklikler dahi vatandaşı durduramıyor.

Bize göre bürokratik direniş, vatandaşın ruhsatlı konut yapmasının önündeki en büyük engellerden biridir.

Ruhsat maliyetlerini düşürücü düzenlemeler yapılmadan, harç vb. gibi kalemlerde indirim sağlanmadan, İmar Kanunu’nun 18. maddesinde vatandaş lehine gerekli düzeltmeler gerçekleştirmeden mülk sahiplerini ruhsat almaya teşvik edemeyiz. Ruhsat işlemlerini kolaylaştırıcı, ucuzlaştırıcı önlemleri almadan imarlı konut sayısının artmasını beklemek hayalcilikten öteye bir şey değildir.

TOKİ’nin tek başına gerçekleştireceği çaba, kentlerimizi çarpık yapılaşma belasından kurtarmaya yetmeyecektir. Bu konuda acil yasalara ihtiyaç olduğu gerçeği herkes tarafından bilinmesine karşın, belki de siyasi kaygılar nedeniyle ne yazık ki somut adım atılmamaktadır.

TOKİ’nin kentlerimizde inşa ettiği modern yerleşimler aslında çarpık kentleşmeyi önleyici projelerdendir, ama tek başına yetersiz kalmaktadır. Kurumun kaynak sağlamak amacıyla lüks konut yapımına yönelmesi de TOKİ’yi esas işlevinden uzaklaştırmaktadır.

Yap-Satçılar, TOKİ’nin kendileriyle yarışır bir şekilde inşaat sektöründe bulunmasından rahatsız olsalar da, kentlerimizin bu kuruma ihtiyacı vardır.

TOKİ hedefini daha da büyütmeli, yapı çeşitliğini arttırmalı, özellikle kentlerin çöküntü bölgelerini yenileme işine daha fazla ilgi göstermelidir.

Bursa’da, Doğanbey Kentsel Dönüşüm Projesi’nde Osmangazi Belediyesi ile işbirliğine giden TOKİ’nin, kentimizin çürümüş konut stokunun yenilenmesi işine daha fazla el atması gerektiğini düşünüyoruz.

TOKİ’nin kendi alanında bir devlet kurumu olarak elde ettiği bu başarı, özel sektöre de model olmalıdır.

Üstgeçit estetiği aştı...
Dün Zübeyde Hanım Caddesi’nden geçerken yapımı bitme aşamasına gelen üstgeçidi görünce sevindik. Bölgenin yaya yoğunluğu göz önüne alındığında üstgeçidin aslında çok geciktiği bir gerçekti.

Bu konuda bölgedeki Zübeyde Hanım Doğumevi, Anadolu Lisesi, Cumhuriyet Lisesi ile Hasan Ali Yücel Lisesi’nden gelen üstgeçit talepleri ne hikmetse, UKOME’nin koyduğu bir kent estetiği engeline takılmıştı.

Hatta biz de durumu 22 Kasım 2007 tarihli yazımızda, ‘Kent estetiği candan daha çok mu önemli?’ başlığıyla okuyucularımızla paylaşmıştık.

Şimdi gördük ki, artık Zübeyde Hanım Caddesi’ndeki yayaların güvenliği sağlanmış durumda. Büyükşehir Belediyesi, kent estetiğini bozacağı gerekçesiyle yapımına sıcak bakmadığı üstgeçidi bitirme aşamasın getirmiş.

Okullarına ulaşabilmek için trafik yoğunluğu bir hayli fazla olan caddeyi artık güvenli şekilde geçecek öğrencilerimiz adına üstgeçidin bitme aşamasına gelmesinden mutlu olduk.

Bu açıdan Büyükşehir Belediyesi’ni kutluyoruz.
Takip
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.