Haberler

Büyükşehir'den İzmir'e dev sismo kulak

Tarih: 10 Haziran 2008 Kaynak: İzmir Büyükşehir Belediyesi


İzmir Büyükşehir Belediyesi, olası bir depreme karşı hem karadan hem de denizden derin dinleme çalışmaları başlatıyor. Kurulacak sismoloji istasyonları ile İzmir Körfezi’ndeki hareketler dinlenirken, metropol ve çevresindeki zemin hareketleri de izlenerek kayıtları alınacak. 1. derecede deprem bölgesinde yer alan İzmir’de, deprem sonrasındaki önlem çalışmalarının yanı sıra, deprem belirtilerinin ortaya konulması için de çalışmalar hızlı bir şekilde devam ediyor.

Bu amaçla, çeşitli kurumlarla ve üniversitelerle işbirliği yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi, hem karada hem de denizde “deprem” hareketliliğinin izlenmesini sağlayacak. 2007 yılında alınan İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis kararına göre, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi ile Afet İşleri Genel Müdürlüğü Deprem Araştırma Dairesi tarafından hazırlanan “İzmir metropolü ile Aliağa ve Menemen ilçelerinde güvenli yapı tasarımı için zeminin sismik davranışının modellenmesi” konulu proje, TÜBİTAK’tan alınan destek ile uygulamaya konuldu. Urla’dan başlayarak Körfez’i çevreleyen bölgeye 16 adet deprem kayıt istasyonunun konulacağı sistem, Temmuz ayında devreye girecek ve yer hareketlerinin kayıtları alınmaya başlayacak.

“İzmir metropolü ile Aliağa ve Menemen ilçelerinde güvenli yapı tasarımı için zeminin sismik davranışının modellenmesi” konulu proje sonunda, İzmir metropol alanına kurulacak ivme - ölçer ağı, Afet İşleri Genel Müdürlüğü tarafından ulusal ağa bağlanacak ve elde edilen tüm veriler Coğrafi Bilgi Sistemi teknikleri kullanılarak Ulusal Afet Bilgi Sistemi’ne entegre edilecek. Burada yer alacak hazır verilerin kullanım alanları ise şöyle olacak:

- İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacak imar revizyonları ve kentsel dönüşüm planlamaları,
- Planlaması tamamlanmış ve yeni imara açılacak alanlarda yapılacak çalışmalar,
- Sıvılaşma potansiyeli olan ve zemin iyileştirmesi yapılması gereken alanların belirlenmesi,
- Deprem öncesi hasar tahmin çalışmaları,
- Deprem öncesi alternatif ulaşım güzergahlarının belirlenmesi,
- Deprem öncesi çadırkent, prefabrik konut gibi afet yerleşim alanlarının saptanması ve altyapılarının oluşturulması,
- “Acil müdahale ve hasar tahmin sistemi” kurulmasına yönelik bilgi altyapısı sağlamak,
- Afet riski taşıyan veya can ve mal güvenliği açısından tehlike oluşturan alanların belirlenmesi

Büyükşehir’den 2 sismometre
Dokuz Eylül Üniversitesi Ege Bölgesi Araştırma Merkezi (EBAMER) ile yürütülen proje kapsamında da, denizdeki fay hareketliliğinin saptanması ve gözlenmesi için İzmir Körfezi’nin her yanının sismolojik ağlarla donatılması çalışmaları devam ediyor. Bu kapsamda Körfez çevresine 10 adet sismometre (sismoloji cihazı) konulacak ve Körfez dinlenecek. İzmir Büyükşehir Belediyesi bu çerçevede, Foça ve Karaburun’a sismoloji istasyonu kurulması için EBAMER’e 2 adet sismometre aldı.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.