Haberler

Metroyla Ayazağa’ya bir adım kaldı…

Tarih: 10 Haziran 2008 Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi
Ulaşımı ciddi ölçüde rahatlatacak 4. Levent- Atatürk Sanayi Sitesi Metrosu’nda raylara ilk kaynak Başkan Topbaş tarafından atıldı. Şişhane İstasyonu ile birlikte yılsonunda hizmete girecek metroyla, Taksim’den Ayazağa’ya 24 dakikada ulaşılabilecek…

320 milyon YTL’lik dev yatırım…
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Levent-Ayazağa arasındaki erişim ve trafik sorununu çözmek için başlattığı 4. Levent- Atatürk Sanayi Sitesi Metrosu’nda sona yaklaşılıyor. Elektromekanik ve ray döşeme çalışmaları başlayan hatta, raylara ilk kaynak Başkan Kadir Topbaş’ın katılımıyla düzenlenen törenle gerçekleşti. Şişhane İstasyonu ile birlikte yılsonunda hizmete alınması hedeflenen hat toplu ulaşımı büyük ölçüde rahatlatacak ve erişim sorununu çözecek.

İnşaat maliyeti yaklaşık 320 milyon YTL olan 4. Levent- Atatürk Sanayi Sitesi Metrosu’nda Seyrantepe’deki depolama alanını ana hatta bağlayan bağlantı tünellerinin inşaatı tamamlandı ve önümüzdeki günlerde elektromekanik çalışmaları başlayacak. Seyrantepe ayağının en önemli bağlantısı ise Aslantepe’de yapılan Galatasaray Stadına 3 tüp halinde kazılan tüneller ile sağlanacak.

Öte yandan, Seyrantepe depo sahası transfer merkezi olarak düzenleniyor. Depo sahası 200 adet metro aracı park edebilecek, bakım onarım çalışmaları yapılabilecek. Transfere merkezinde ise 2 bin 900 araçlık otopark olacak. Transfer merkezinde ayrıca alışveriş alanları, iş merkezleri bulunacak.

Hacıosman’a metro 2010’da…
Atatürk Sanayi sitesi – Hacı Osman kaba inşaatı ile 4. Levent- Hacı Osman Hattının Hacıosman bölümünün 2010 yılında hizmete alınması planlanıyor. 4.Levent’ten Maslak Atatürk Oto Sanayi Sitesi, Darüşşafaka ve Hacı Osman’a kadar çift hat tünel inşaatı devam ediyor. İş kapsamında ara bağlantılar, yaklaşım tünelleri ve Darüşşafaka Hacı Osman dâhil toplam tünel boyu tek hat 17 bin 166 m. olacak.

Başkan Topbaş; “Hedefimiz 2010’da 4, 2012’de 7 milyon yolcu…”
4. Levent- Atatürk Sanayi Sitesi Metrosu’nun Sanayi İstasyonu’nda gerçekleşen ilk kaynak töreninin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul’daki metro inşaatı hızının bir dünya rekoru olduğunu belirterek, şöyle konuştu; “Şu anda bulunduğumuz Sanayi İstasyonu 30 metre yerin altında. Sadece bu istasyon için 2 bin 600 kamyon hafriyat yapıldı. İstasyonda 26 tane yürüyen merdiven var. Biliyorsunuz 20 Şubat’ta Atatürk Sanayi Sitesi – Darüşşafaka Metro Tüneli’nin buluşmasını gerçekleştirdik. Bugün burada hep birlikte 4. Levet-Ayazağa Metrosu’nun ilk ray kaynağını yaptık. Her gün 120 metre ray döşenen bu hatta böyle toplam 1000 kaynak sıfır hatayla yapılacak. Hedefimiz bu yılın sonunda Taksim-4. Levent Metrosu’nu 8 dakikalık bir mesafeye, yani Atatürk Sanayi Sitesi’ne kadar götürmek. Aynı zamanda Taksim-Şişhane arasını da açmak. Bu da bu aks üzerindeki metro sisteminin adım adım tamamlanması anlamına geliyor. 4. Levent-Ayazağa Metrosu’nun temelini 3 yıl 3 ay önce atmıştık, şu anda geldiğimiz nokta bir dünya rekoru. Zaman zaman sıkıntılar yaşamamıza rağmen müteahhit firma çok iyi çalıştı. Ben bundan dolayı kendilerine teşekkür ediyorum. Hiç durmadan, gece gündüz yeraltında binlerce insan İstanbulluların mutluluğu için çalışıyor. Yer üstünde yaptığımız yatırımın çok daha fazlasını şu anda yeraltında metro ve tünel yol olarak inşa ediyoruz.”

Sanayi ve teknoloji devrimini istasyonlardan öğreneceğiz…
İş kapsamında yapılan bütün metro istasyonlarının temalı olacağını vurgulayan Başkan Kadir Topbaş, “Yani insanlar Sanayi İstasyonu’na geldiğinde sanayi devriminin aşamalarını ve sanayinin tarih sürecindeki gelişimini duvarlarda seramiklere işlenmiş vaziyette görebilecek. Atatürk Sanayi Sitesi İstasyonu’nda tekerleğin icadından, otomobilimin günümüze kadar olan bütün evresi sergilenecek. Şişhane İstasyonu’ndaki seramiklerde ilk belediye olan Beyoğlu Belediyesi’ni (eski adıyla 6. Daire) görebilecekler. İTÜ İstasyonu’nda ise teknolojik gelişmelerin tarihi süreci seramiklere yansıyacak. Böylece bütün istasyonları temalı hale getiriyoruz. İstasyon aynı zamanda bilgilenme merkezi olmalı diye düşünüyorum. Galatasaray Stadı’nın yapılacağı Seyrantepe’de metro istasyonundan stada da 3 tünel yol yapıyoruz. İstasyonda ayrıca 2 bin 900 araçlık otopark da yer alacak. İnsanlarımız bu stada metroyla ya da arabalarıyla gelebilecek. Olimpiyat Stadı’nda yaşananlar gibi olmayacak, burada stat bitmeden metro bitecek” şeklinde konuştu.

Klimalı vagonlarla kaliteli hizmet…
İnşaatı devam eden metrolarda kullanılmak üzere 92 tane klimalı vagon aldıklarını belirten Başkan Topbaş, şu anda hizmette olan klimasız bütün vagonlarımızı da klimalı hale getireceklerini müjdeledi. “Her şey modern ve konforlu olmalı, vatandaşlarımız hizmeti en iyi şekilde almalı” diyen Kadir Topbaş, göreve geldiklerinde projede Ayazağa’ya kadar görünen metroyu Hacıosman Mahallesi’ne, hatta daha sonrası için Çayırbaşı’na kadar uzattıklarını söyledi. 4. Levent-Hacıosman hattının maliyetinin elektromekanik ve rayları dahil 780 milyon YTL olduğunu açıklayan Topbaş, “Bu çok ciddi bir yatırım. Toplu taşımda bizim hedefimiz 532 kilometre raylı sistem yapmak. 44 kilometre raylı sistem teslim aldık. Bugüne kadar 22 kilometre bitirdik ve şu anda 60 kilometrenin inşaatı devam ediyor. 24.5 kilometrelik Üsküdar-Ümraniye-Taşdelen Metrosu’nda ihale aşamasına geldik ve bu yatırımların kaynağını bulduk. 13 Haziran’da Avrupa Yatırım Bankası, Fransız Kalkınma Bankası ve Fortis Bank ile Kadıköy-Kartal, Üsküdar-Taşdelen ve 4. Levent-Ayazağa Metrosu’nun takriben 1 milyon 651 bin euroluk kredi anlaşmalarını yapacağız. Kaynakların tedarik edilmesiyle de bütün metro yatırımlarına çok hızlı bir şekilde devam ediyoruz. Hedefimiz 2010 yılında Şişhane-Atatürk Sanayi Sitesi ve Olimpiyat Stadı’na kadar olan hatlar devreye girdiğinde 126 kilometre raylı sisteme ulaşarak 4 milyon yolcu taşımak. 2012 yılına geldiğimizde raylı sistemin toplu ulaşımdaki payı yüzde 45’lere ulaşacak ve 7 milyon yolcu taşınacak. İşte o zaman toplu taşımın gücünden ve medeniyetten bahsetme imkanımız olacak” diye konuştu.

“İstanbul’un sorunlarını çözmeyi dert edindik!...”
İstanbul’da raylı sistemlerde 380 bin olarak devraldıkları günlük taşınan yolcu sayısını şu anda 460 bine ulaştırdıklarını anlatan Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü; “İstanbul’un ulaşım ağının planını hazırladık ve adım adım problemleri çözüyoruz. Biliyorsunuz gelecek dönem İDO ve İGDAŞ’ı satarak ve bazı şirketlerimizi halka açarak tedarik edeceğimiz kaynaklarla ilk etapta Üsküdar-Beykoz, Beşiktaş-Sarıyer, Beyiktaş-Mahmutbey ve Bakırköy-Beylikdüzü-Büyükçekmece-Silivri gibi 7 ayrı metro hattının inşaatına da başlıyoruz. Yani İstanbul’da daha çok işimiz var. İstanbul’un sorunlarını çözmeyi dert edindik, sevdamız var. Metro yapım hızında dünya standartlarının da önünde olduğumuzu özellikle belirtmek istiyorum. Daha önce İstanbul’da yılda ortalama 2.5 kilometre raylı sistem yapılırken, dönemimizde 15 kilometreye çıktık. Yeni hatlarımızı ihaleye çıktığımızda bu oran 25 kilometreye çıkacak. Hatta şu anda hazırlığı yapılmış olana Üsküdar-Taşdelen Metrosu’nda ihaleyi alan firma kazıya 4 ayrı yerden başlayacak, şartnameyi buna göre hazırlıyoruz.”
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.